Læsetid: 3 min.

Barroso styrer sikkert mod formandsposten

Portugisiske Jose Manuel Barroso har nu charmet sig til en næsten sikker udnævnelse til formand for EU-kommissionen
17. juli 2004

BRUXELLES – En tresproget charmeoffensiv gennem 11,5 timer leveret af Portugals afgående premierminister Jose Manuel Barroso, har gjort hans udnævnelse til formand for EU-kommisionen næsten sikker.
Barroso klarede marathon-krydsforhøret i Europa-Parlamentet i torsdags med glans, og styrkede billedet af sig selv som en smidig konsensusmager – men fik dog ikke helt elimineret bekymringen for, om han vil kunne gå op imod de nationale regeringer.
Den moderat højreorienterede portugisiske eks-premierminister skal godkendes af europaparlamentarikerne i Strasbourg i næste uge for at indtage sin nye post. Embedsmænd i parlamentet vurderer, at han vil vinde afstemningen, omend stemmetallene stadig vil sige en del om størrelsen af den opbakning, han nyder.
Mange af parlamentarikerne var synligt imponerede over hans nærmest fejlfrie optræden under udvalgshøringerne og drager sammenligninger med den afgående kommissionsformand Romani Prodis ringe kommunikationsevner. »Folk lyttede til Barroso tale flydende på to fremmedsprog og drog et kæmpe lettelsens suk,« sagde en anonym diplomat efter høringerne.

Affejet som overfladisk
Et betydeligt antal parlamentarikere til venstre for midten truer dog fortsat med at stemme imod ham og affejer hans optræden som overfladisk og glat. De frygter, at han vil mangle viljestyrke til at stå imod pres fra de enkelte landes regeringer og statsledere.
Den 48-årige borgerlige politiker gjorde ellers, hvad han kunne for at indynde sig hos socialister og grønne på skiftevis portugisisk og flydende engelsk og fransk.
På trods af, at han er arkitekten bag de Thatcher-agtige økonomiske reformer i Portugal, beskriver Barroso sig selv som »en midter-reformist«, og tilføjer: »Det er ikke en forbrydelse at være konservativ, men jeg er ikke konservativ.«
Selv om han organiserede et topmøde til forsvar for Irak-krigen på Azorerne med USA’s præsident George Bush, Storbritanniens Tony Blair og den daværende spanske premierminister Jose Maria Aznar, erklærede Barroso sin skepsis over for USA. Trods sin kærlighed til det amerikanske civilsamfund, argumenterede han:
»Jeg hader arrogance, jeg hader militarisme. Det kan jeg ikke udstå. Jeg bryder mig ikke om unilateralisme.«
Disse udsagn blev imidlertid opvejet af hans insisteren på, at EU ikke skal opbygges »mod« USA og hans forsvar for krigen i Irak. Den portugisiske position i forhold til krigen var ikke »militant«.
Men Lissabon var besluttet på ikke at forholde sig »neutral mellem USA og Saddam i tilfælde af en krig, vi ikke kunne lide.«

Katastrofal Borell
I skarp kontrast hertil lagde den catalanske socialist Josep Borell, som er næsten sikker på at blive den nye formand for Europa-Parlamentet, katastrofalt ud i starten af en debat med hans rival til embedet, den polske liberale Bronislaw Geremek, en af grundlæggerne af Solidarnosc.
Borells socialistiske gruppe har indgået en aftale med den konservative blok i parlamentet og dermed afvist invitationerne til en alternativ alliance med de liberale og de grønne.
Det arrangement vil med stor sikkerhed garantere formandsposten for parlamentet til Borell i de kommende to et halvt år, før de konservative overtager stolen i en tilsvarende periode.
Men i en stormfuld debat organiseret af publikationen European Voic« beskrev de Grønnes leder Daniel Cohn-Bendit Borells kandidatur mod Geremek som »en ubetydelig bureaukrat mod en historisk skikkelse.«
Da Borell angreb den polske kandidat for hans støtte til krigen i Irak, gav Gabor Demszky, borgmester for Budapest og nyvalgt liberal EU-parlamentariker, igen: »Hvilken sammenligning kan De drage mellem Deres rolle i historien og Geremeks, som en af grundlæggerne af Solidarnosc?«

©The Independent og Information

*Oversat af Dorrit Saietz

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu