Læsetid: 4 min.

Blåt og hvidt slog rødt og grønt

Lissabon var klædt på til portugisisk triumf, men de spontant indvandrede græske fodboldtilskuere endte med at danse sejrsdansen
6. juli 2004

Euro2004
LISSABON – Hollænderne sad på hovedstrøget i Lissabon og drak store fadøl af ufestlige plastbægre for at trøste sig ovenpå 1-2-nederlaget i EM-semifinalen til værterne fra Portugal. Øllet havde de ventet på. For godt nok er Carlsberg en af de store sponsorer ved turneringen, men det øl bryggeriet solgte på Estádio José de Alvalade var uden alkohol. Og bitre nederlag kan ikke skylles ned med tyndt øl. Rundt omkring de resignerede hollændere dansede byens indbyggere – fra små børn med rangler til bedstemødre uden tænder – en triumferende og kun ganske let hånende sejrsdans, der slangede sig gennem hele byens centrum.
Næste dag var hollænderne væk. Nu begyndte små dryp af grækere at ankomme som nedtælling til finalen fire dage senere. En spontan invasion hvor de mest velforberedte havde store blå og hvide flag, der som et sjal dækkede hele kroppen. Og fra byens vinduer blafrede en sværm af røde og grønne flag som udtryk for at portugiserne igen for alvor følte sig med i kampen om europamesterskabet, efter at netop grækerne i den første kamp med en 1-0-sejr ellers havde varslet portugisisk nedtur. Nu stod de så overfor hinanden igen. Grækerne som outsidere over for værterne som favoritter i en by, der langsomt sprang ud i hvidt og blåt og rødt og grønt.
I en sen nattetime på poolbaren i et af Lissabons mere suspekte kvarterer er Dick fra Berlin og Jason fra New Jersey ved at skyde spillets sidste kugler i hul. Tilbage er slutspillet om den sorte. De to mænd har boet i Lissabon i snart fire år som henholdsvis guide og engelsklærer. Og i deres sind er der ingen tvivl om, hvem de håber vil vinde søndagens finale. Jason har håret strammet op med en elastik i nakken. Han sætter sig med køen i den ene hånd og en dansk finansieret øl i den anden og fortæller sin historie om et korrupt og nepotistisk land, hvor du intet kan opnå, hvis ikke du kender de rette. Han glæder sig til at komme hjem. Det samme gør Dick. Også på grund af landets køkken.
Vi håbede at mødet med to erfarne gæster i Lissabon, ville åbne hemmeligheden for hvor den gode mad er. Den findes ikke, kan de to samstemmende berette. Portugal flyder over med frisk fisk og grøntsager. Men råvarerne mishandles i en tilberedning og servering, der svømmer i olie og fed sovs. Selv grillede fisk får lige et skvulp med smørkanden inden tjeneren slipper tallerkenen fri. På andre restauranter afslører det fatale ’pling!’ fra en mikrobølgeovn, at den fisk der pryder menukortet er betydeligt yngre end den der om et øjeblik bliver serveret.
Ude på gaden overvejer vi at drikke videre sammen på den tilstødende natklub. Men to danskere i gummisko bliver afvist. Og den tredje i sorte støvler er heldigvis ædru nok til at afstå fra at betale de 100 euro dørmanden forlanger af ham i forsøget på at udnytte situationen. Dick forsvinder som stamgæst derimod ind i mørket uden at betale. Velkommen til Portugal.

Stoppet for rødt
På Residencia Mar dos Acores har vores hotelvært opgivet selv at komme ind at se finalen. Billetter til 50 euro sælges nu for godt 1.000 euro. Rundt i byens gader driver fodboldbumser med små papskilte, der forkynder at de er redde til at betale prisen. Eller i hvert fald at indlede en forhandling. Værten må nøjes med at høste guld når turisterne overbooker hans hotel og indvilger i at bo to på et enkeltværelse med ekstra seng.
Men det er småpenge. Fodboldturisterne har skuffet Portugals turistmyndigheder, der må erkende, at fodboldfolket kun bruger penge på billetter og øl. De sover og spiser billigst muligt. Højst bliver det til en spontan investering i et tørklæde eller en t-shirt i værtsnationens farver. Indkøbt i sikker afstand fra et fadølsanlæg.
Vi tjekker ud mens de sidste timer til finalen tælles ned. I jagten på turisternes sidste løse euro jager taxachaufføren gennem trafikken. Men selv i det røde og grønne Portugal bliver lyset helt rødt – og han må bremse hårdt ned gang på gang. Lyskrydsets konge, døber vi ham.
Og som sådan bliver han et symbol på Portugals nedtur søndag aften, hvor de mange vimpler kunne pakkes ned mens grækerne indtog strøg og gader. Portugal havde fuld fart på sit offensive spil turneringen igennem, men blev i to kampe gange bremset af grækernes systematiske og intelligente spilblokering. En lang turnering er slut og EM-hjulet standset. Det var overraskende at Grækenland kunne nå så langt. Men ikke at de vandt da det gjaldt. Og Dick og Jason vil kridte køen og smile.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her