Læsetid: 3 min.

Det dyriske menneske

Dyr med menneskelige egenskaber befolker krimiserien ’Blacksad’
21. juli 2004

Ny tegneserie
Er der en genre, hvor coolness og klicheer følges ad som en knytnæve i et fjæs, er det den amerikanske privatdetektiv-roman. Vi kender typerne fra den desillusionerede privatdetektiv, politikommissæren med de ufine metoder, den tillokkende blondine med mere end blot silikone gemt i kavalergangen, millionæren, der har viklet sig ind i en for omdømmet lidet flatterende affære, og smågangsteren, der gerne likviderer sin mor, hvis det kan skaffe ham penge til næste indsats på travbanen.
Nu har tegneserien fået en habil pastiche på genren, Blacksad, af det spanske makkerpar Juan Díaz Canales og Juanjo Guarnido. John Blacksad er privatdetektiv og bliver viklet ind i en kedelig sag, da hans tidligere kæreste, filmskuespilleren Natalia Wilford, findes myrdet i sin millionvilla. Hans efterforskning fører ham fra storbyens mest lurvede sidegade-værtshuse til de øverste penthouse-lejligheder, altid med mindst en skummel person i hælene, der mener, Blacksad burde styre sin nysgerrighed.
Ikke for ingenting ser vi i seriens slutbillede et neonskilt, hvorpå der står Hammett. Canales og Guarnido er i den grad inspireret af krimi-forfatteren Dashiell Hammett og, kunne man tilføje, Raymond Chandler, der henholdsvis udviklede og forædlede den moderne amerikanske detektiv-roman.

Hammett og Chandler
I Blacksad forenes Hammetts og Chandlers figurer Sam Spade og Philip Marlowe i en og samme person: privatdetektiven, der er trådt ud af korpset, fordi han har set for megen råddenskab i politiets egne rækker, og den ensomme ridder, der gradvist bliver mere moralsk engageret i opklaringsarbejdet.
Hammett skrev sine detektiv-noveller i slutningen af 1920’erne til det amerikanske pulp-magasin Black Mask og valgte at lade sin hovedperson stå uden for politistyrken, efter der med spiritusforbuddets indførelse blev afsløret en række korruptionsskandaler hos de amerikanske myndigheder, hvor gangstere havde bestukket politifolk til at undlade at beslaglægge smuglersprut og lukke smugkroer. Også Chandlers hovedfigur Philip Marlowe savnede tillid til de amerikanske myndigheder og arbejdede på egen hånd, og ofte tog den opgave, han blev hyret til, en så uventet drejning, at den involverede så meget af hans egen person, at han ikke bare kunne hæve honoraret og glemme alt.

Dyr som metaforer
Således også med Blacksad, der faktisk ikke bliver hyret til at opklare mordet på filmstjernen og eks-kæresten, men af gamle følelser og ædel retfærdighedssans drives ind i det beskidte opklaringsarbejde.
Blacksads fortjeneste er dog ikke, at Canales og Guarnido er så tro mod de litterære forbilleder, dertil er serien præget af pastichens begrænsninger i original udfoldelse, men derimod, at alle personerne har menneskekroppe og dyreansigter. I
Guarnidos tegninger, der i en naturalistisk billedside sætter serien ind i en række velkendte Hollywood-kulisser, portrætteres hovedpersonen som en ensom strejfer portrætteret som en sort, smuk kat, der ikke finder sig i hvad som helst og sagtens kan hvæsse kløerne, hvis det bliver nødvendigt. Den smukke, men nu temmelig forhenværende filmstjerne, er naturligvis en lille, yndig mis, og mændene, der vil tækkes hende, fremstilles som ulve med lumre bagtanker. En tidligere sikkerhedsvagt, der nu ernærer sig som bokser, er en gorilla, en listig lejemorder er en slange, en gusten billardsalon er befolket af krokodiller og øgler, mens en usoigneret bartender på en tilrøget natbeværtning er en gammel, overvægtig gris.
Disse dyrearketyper er ikke bare et stilistisk trick, men metaforer på de menneskelige egenskaber. »Men jeg var dømt til at leve i denne verden: en jungle, hvor de store æder de små, hvor mennesker opfører sig som dyr,« er Blacksads udgangsreplik, der dermed også hentyder til de gamle krimiforfatteres sociale indignation. Nye beundrere af den gode, gamle, støvede amerikanske krimi kan stå på her.

*Blacksad 1, ’Et sted i skyggerne’. 48 s., i farver, 149,50 kr. Carlsen Comics. Isbn 87-626-7969-5

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her