Læsetid: 4 min.

Den man elsker tugter man...

Kultur og traditioner er roden til meget ondt – ikke mindst når det handler om kvinders liv
10. juli 2004

Lusaka
Dason Chipulile havde ikke fået et ordentlig måltid mad i tre dage, da han endelig fik fat i noget majs mel, så der kunne laves nshima (en slags majsgrød, som er basismad i Zambia). I den anledning gik han ned til en nærliggende flod og fangede et par fisk, som han hurtigt bragte hjem til sin 18-årige kone, så hun kunne tilberede de friske fisk sammen med nshimaen. Men til hans store overraskelse nægtede fru Chipulile at lave mad. Hun var gravid i femte måned og havde det ikke godt den søndag, så hun bad i stedet sin mand tilberede maden.
Den besked blev Dason Chipulile i følge den zambiske avis The Post noget irriteret over at få, eftersom en mand ifølge zambisk tradition ikke kan lave mad, når der er en kvinde til stede.
»Jeg følte mig latterliggjort, og jeg slog hende. Hun faldt om på jorden, men dagen efter havde hun det godt. Jeg tog hende hen på klinikken for, at hun kunne blive tjekket,« fortalte Dason Chipulile efterfølgende politiet. To dage efter den skæbnesvangre søndag i juni døde Dason Chipuliles 18-årige kone.
Hun døde, fordi hun frabad sig at lave mad, eftersom hun havde det skidt!
Hvor mange kvinder, der hvert år mister livet i Zambia på grund af hustruvold vides ikke. Der er heller ikke tal for, hvor mange kvinder, der er ofre for hustruvold.
Til gengæld findes der tankevækkende tal for, hvor mange kvinder, der mener, at det er i orden, at deres mand slår dem, hvis de ikke har maden parat til tiden, eller hvis maden ikke behager manden! Ifølge en landsdækkende undersøgelse foretaget af Zambias Centrale Statistiske Kontor mener mellem 43 og 48 procent af kvinderne i Zambia, at det er i orden, at de får tærsk af manden, hvis de serverer maden for sent eller hvis maden ikke smager godt. Og ikke mindre end 85 procent af zambiske kvinder mener, at følgende grunde retfærdiggører fysisk afstraffelse af deres respektive mænd: Hvis man skændes med manden. Hvis man går ud med en anden mand. Hvis man nægter at have sex med sin mand. Hvis man ikke ser ordentlig efter sine børn – og den allerede nævnte skæbnesvangre forseelse: At maden står for sent på bordet eller ikke behager mandens smagsløg!
Som kvindeorganisationen Womens Lobby Group sagde i en kommentar til undersøgelsen, da den blev offentliggjort tidligere på året:
»Det faktum, at kvinder indrømmer, at de forventer at blive tærsket for, hvad der menes at være forkerte handlinger, viser, at vi (Womens Lobby Group) har lang vej endnu med hensyn til oplysning.«

Lang vej er mildt sagt – for det er ikke en nem opgave diverse kvindeorganisationer i Zambia står overfor, når så mange kvinder mener, at de fortjener at få tærsk, hvis de nægter at have sex med deres mand eller formaster sig til at skændes med ham.
Og den synes endnu mere uoverkommelig, når man hører, hvorfor det er, at mænd og kvinder mener, at det er legitimt, at med ægteskabet følger vold. En forklaring begynder som oftest med et traditionelt set er det sådan, at... og er der noget, der er svært at hamle op med i Zambia, så er det traditioner, for dem skal man helst ikke pille ved.
Et zambisk ordsprog siger, at »En kvinde skal holde vand i munden, når manden skælder hende ud.« Mange mener, at de kvinder, der spytter vandet ud og tager til genmæle ikke er ordentlige kvinder og udviser ekstrem mangel på respekt for mænd – og det gælder desværre både blandt mænd og kvinder.

Det er også sidstnævnte, der fungerer som traditionelle ægteskabsrådgivere – de såkaldte alangizi – og en af dem, Gertrude Mulande, sagde i forbindelse med undersøgelsen, at det blandt andet er den nye tendens blandt kvinder til at klage over hustruvold,
der får mændene til at slå endnu hårdere.
»Vi lærer de unge piger, at de skal forvente at blive klapset eller slået let, når de fejler – som en form for revselse. Og vi lærer dem også, at de ikke skal lufte deres ægteskabelige problemer offentligt, men fordi den traditionelle storfamilie er opløsning, så lufter flere kvinder det beskidte sengetøj offentligt. Og det har fået den lette revselse til at blive mere brutal.«
Med andre ord, hvis de få kvinder, der klager deres nød og søger hjælp uden for familien efter at være blevet slået halv fordærvet, ikke holdt vandet i munden og bed smerten og ydmygelsen i sig, så ville mændene ikke være nødsaget til at slå deres kvinder så hårdt i frustration over deres åbenmundethed. Under alle omstændigheder ville vi
ikke høre om det. Men heldigvis er det ikke alle kvinder, der holder vandet i munden og mener, at hustruvold er en naturlig del af et ægteskab eller noget, de har gjort sig fortjent til. Politiet i Lusaka melder om et stigende antal anmeldelser af hustruvold.
Det, at mordet på Chipulile nåede offentlighedens kendskab, og hendes mand nu er sigtet for mord, er et bevis for, at noget langsomt er ved at ændre sig og et eksempel på, at der ikke er nogen grænse mellem et par traditionelle opdragende klask og mord.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her