Læsetid: 2 min.

Fransk medie-gigantisme

Stadig nye fusioner fører til ekstrem koncentration, domineret af en byggematador og to fly- og rustningsgiganter
21. juli 2004

PARIS – Forhandlinger om en begyndende fusion mellem Frankrigs største tv-selskab, ejet af en byggematador, og den største pressegruppe, ejet af en fly- og rustningsfabrikant, har henledt opmærksomheden på en ekstrem koncentration i den franske medieverden.
Gruppen Bouygues, der er et af verdens største entreprenørfirmaer og ejer af Frankrigs største tv-station, TF1, har forhandlet med fly- og rustningsgiganten Dassault – leverandør af bl. a. Mirage og Rafale og ejer af Socpresse, den ene af Frankrigs to dominerende pressegrupper – med henblik på at overtage 10 procent og opnå forkøbsret på op til 35 procent af aktierne i Socpresse.
Disse forhandlinger strandede i den forløbne uge, men det forudses, at de vil blive genoptaget senere, og de har kastet lys over den koncentration, der foregår i de franske medier i disse år – med Bouygues, Dassault og en anden fly- og rustningsfabrikant, Lagardère, som de tre grupper, der deler hovedparten af ejerskabet af pressen og det private tv mellem sig.
Gruppen Dassaults bladimperium, Socpresse, er opstået ved opkøb af Hersant-gruppen med dagbladet Figaro i spidsen og Express-gruppen, hvis flagskib er nyhedsmagasinet l’Express, og i dag ejer Dassault i alt ca. 70 dag- og ugeblade. Gruppen Lagardère ejer de førende ugeblade Paris Match, Elle og Journal du dimanche foruden andre ugeblade og en række af de største dagblade i provinsen – og er hovedaktionær i eller medejer af endnu andre. Lagardère er også Frankrigs største forlægger (Hachette) og distributør af bøger, ejer af de store radiostationer Europe 1 og Europe 2 og en stribe mindre radiostationer.
Dagbladet Echos, specialiseret i erhvervsstof, konstaterede fornylig: »I dag er Dassault og Lagardère fælles om det særkende på en gang at være en stor pressegruppe og en stor rustningsgruppe. Tilsammen ejer de over tre fjerdedele af den franske presse«.
Mens koncentrationen i medieverdenen i hænderne på store industrigrupper vækker bekymring i vide kredse, har den franske regering tilkendegivet, at den ser med velvilje på denne udvikling. Kulturminister Renaud Donnedieu de Vabre, der er pressens minister, henviste i Nationalforsamlingen fornylig til pressens behov for kapital og sagde, at »pluralismen i pressen forudsætter midler...For os betyder pluralisme i medierne ytringsfriheden allieret med de økonomiske og finansielle realiteter«.
Ministerens udtalelse var et svar på en erklæring fra socialistiske parlamentarikere, der hævdede, at »koncentrationen i medierne forstærkes i Frankrig og truer pluralismen i meningsdannelsen, mediernes uafhængighed og demokratiet... Fra nu er næsten hele den skrevne, tv-bårne eller radiofoniske presse i hænderne på lederne af mægtige industrigrupper, der er specialiseret i rustning og offentligt byggeri og lever af leverancer til staten«.     

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her