Læsetid: 3 min.

’Vi gjorde de rigtige ting af de forkerte grunde’

’Vi kæmper en anden nations krig,’ lyder det fra de britiske soldater i Irak
14. juli 2004

BASRA – »Hvis præsident Bush besøgte USA’s soldater, ville de gå helt amok. Hvis Tony Blair dukkede op, ville han få en kop te, og det ville være det. Vi ville ærligt talt blive mere oprevet over, at skulle styrte rundt i lejren og rydde op,« siger den britiske chefsergent i Basra.
Premierminister Tony Blairs indrømmelse af, at der sandsynligvis aldrig vil blive fundet masseødelæggelsesvåben i Irak, udløser ikke den store sindsbevægelse eller overraskelse blandt de 8.800 britiske soldater, som er udstationeret i landet.
De har for travlt med at holde balancen mellem på den ene side at hjælpe med genopbygningen af Basra og på den anden side være i højeste alarmberedskab over for den næsten konstante trussel fra irakiske militsgrupper. »Masseødelæggelsesvåben? Ingen kan sige med sikkerhed, om Saddam Hussein stadig har dem. Selv om efterretningstjenesten er blevet brugt som undskyldning for det vi har gjort, så tror jeg aldrig, vi får sandheden at vide. Men jeg tror, at det var det rigtige at komme,« siger korporal Steve Edwards.
Mange af hans soldaterkammerater i Cheshire regimentet er uenige.
»Vi har stadig ikke fundet nogen masseødelæggelsesvåben. Det var forkert, fuldstændig forkert. Jeg har det, som om vi udkæmper en amerikansk krig. Vi er her for Bush-regeringens og valgkampagnens skyld,« siger korporal Simon Stone.
»Jeg mener, vi skulle have snigmyrdet Saddam,« siger korporal Kevin Howard. »Vi burde ikke have startet en krig. Jeg kunne have været derhjemme, i stedet for at udkæmpe nogle andres krig.«
Den 8. maj blev soldaterne fra Cheshires forsyningskompagni udsat for gentagne og svære beskydninger, da de var ved at eskortere lastbiler med vandtanke. Få timer senere skulle de på patrulje i gaderne, fordi der var taget en politisk beslutning om at opgive den britiske hærs bløde linje.
Ikke desto mindre er der både blandt kolleger og i de andre regimenter, en tydelig følelse af stolthed over det arbejde, de satte i gang i en lang og ofte meget frustrerende genopbyggelsesproces for byen. Eller med major Coopers ord: »Vi gjorde de rigtige ting af de forkerte grunde.«

Snavs og elendighed
Basra er stadig en by, som ligger i ruiner; murbrokkerne og den knugende stemning af snavs og elendighed i de fattige kvarterer, er en påmindelse om, at genopbygningen stadig er en enorm opgave. De irakiske militsers stigende effektivitet gør, at mange private virksomheder holder sig væk. Men der bliver gjort fremskridt. Mens forarmelsen i visse kvarterer er af næsten bibelsk format, og æselkærrerne stadig er den vigtigste transportform, skyder reklameskilte med Samsungs mobiltelefoner samtidig op i bybilledet, og mange kører i nye biler.
Mænd og kvinder i de britiske styrker har kæmpet med genopbygningen af politistationer – tre af dem blev ødelagt af selvmordsbombere i april – og ambulancestationer. De har arbejdet med at uddanne en ny politistyrke og et nyt hjemmeværn og arrangeret fodboldturneringer for de unge.
Trods overdragelsen af magten til den konstituerede regering i slutningen af sidste måned, er det stadig soldaterne på patrulje. som de lokale henvender sig til med deres problemer.
»Jeg tror, at soldaterne er glade for gøre et godt arbejde. I Nordirland patruljerer vi for patruljeringens egen skyld, mens man her i landet faktisk kan gøre en forskel,« siger sergenten Nigel Peers.
Der er mange, som føler, det er på tide at pakke kufferten, men der er også mange, som ikke har lyst til at tage af sted, før de er sikre på, at de overvejende venlige mennesker i Basra ikke længere har brug for deres hjælp.
»Jeg tror, vi meget hurtigt kunne risikere at trække for store veksler på deres gæstfrihed,« siger regimentsmajor Kevin Fletcher, »men jeg tror, vi gjorde det rigtige i at fjerne Saddam Hussein fra magten. Jeg har gået rundt i gaderne og set folk uden arme og ben som straf for mindre forseelser, de havde begået.«

© Independent og Information
*Oversat af Steen Lindorf Jensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her