Læsetid: 2 min.

Grosbøll-sag udløser politisk pres for kirkeforfatning

Oppositionen presser på for en forfatning for kirken uden en grundlovs-ændring
8. juli 2004

Grosbøll-sagen laver dønninger i vandet som en supertanker i stillestående vand. Som Information beskrev i går har en initiativgruppe kaldet Plan B nedsat et forum til diskussion af folkekirkens fremtid.
Men også politikerne på Christiansborg er begyndt at melde sig i debatten.
Oppositionen vil endnu ikke tale om en total adskillelse af kirke og stat, men de arbejder for en selvstændig forfatning for kirken – dog uden at skulle ændre grundloven.
Kirken skal have mere selvstændighed med selvstyre og bestemmelse over egne anliggender, lyder kravet fra partierne til venstre for regeringen. En ændring, der kan gennemføres med en simpel flertalsafgørelse.
Socialdemokraternes kirkeordfører, Karen J. Klint, har længe kæmpet for at få nedsat et såkaldt førkommissionsudvalg, der skal analysere kirkens fremtid og sikre en bred og åben debat:
»Grosbøll-sagen har mindet os om, at vi ikke er vant til at diskutere kirkelige anliggender, så på den måde er det en meget sund debat. Men det er klart, at vi må begynde at forholde os til, hvordan vi sikrer beslutnings- og diskussionskompetence over egne områder. Jeg håber, vi kan ende med en egen forfatning til kirken, som der lægges op til i grundlovens paragraf 66,« siger Karen J. Klint.
En forfatning for kirken i den udformning kræver ikke en grundlovsændring. Den vil blot kræve en opfyldelse af den lovede udformning om en kirkelig forfatning som skrevet i grundloven.

Herre i eget hus
SF’eren Margrete Auken, der selv er præst, har i over 10 år argumenteret for en egentlig forfatning, hvor kirken bliver herre i eget hus:
»Vi skal have en forfatning, og vi skal have et valgt kirkeråd. Det nytter ikke ,at ministeren bare kan tromle hen over hele systemet. Kirkerådet skal have ansvar for både kalk og mursten, men også for at vedligeholde den kirkelige debat,« siger Margrete Auken.
Initiativtagerne til den nye debatgruppe, Plan B, har ikke en fælles holdning til en kirkelig forfatning:
»Initiativgruppen har ingen fælles kirkepolitisk eller teologisk holdning. Vores ambition er at skabe rum for debat,« siger valgmenighedspræst Anne Marie L. Thomsen.
Hun mener dog personligt, at tiden er moden til at undersøge, om man skal overveje at indfri ’løfteparagraffen’ i grundloven.
»Hidtil har der jo ikke været nogen afklaret relation mellem stat og kirke, og noget kunne tyde på, at den situation ikke længere er holdbar,« siger Anne Marie L. Thomsen.
De andre medlemmer af Plan B er Provst Poul Henning Bartholin, sognepræst Eva Holmegaard Larsen, sognepræst Ulla Salicath og studenterpræst Nicolai Halvosen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken kirkeminister Tove Fergo eller den konservative kirkeordfører, Knud Erik Kirkegaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her