Læsetid: 3 min.

Haarders kandidatur usikkert

De fleste har hidtil vurderet Haarder som den oplagte kandidat som dansk kommissær, men nu presses hans kandidatur fra flere sider
24. juli 2004

Det har længe ligget i kortene, at når Integrationsminister Bertel Haarder havde aftjent sin værnepligt og skabt ro om udlændingeområdet, kunne han se frem til en klar anerkendelse i form af en Kommissærstilling. Men nu er hans kandidatur pludselig for alvor blevet usikkert. Det vurderer både kilder på Christiansborg og politiske eksperter uden for.
Efter Bertel Haarders udtalelser om Europarådets spanske menneskerettighedskommissær, Alvaro Gil-Robles risikerer han problemer, når parlamentet skal godkende ham.
Haarder sagde, at de danske regler om arrangerede ægteskaber »er kvindeprogressiv, og det måske er det, en spanier ikke forstår så godt.«
Både de europæiske socialdemokrater med Poul Nyrup i spidsen og den venstreorienterede gruppe GUE har rettet kraftig kritik af udtalelsen. Og heller ikke Parlamentets største gruppe, Kristdemokraterne, er begejstrede.
Men det er ikke det eneste problem.
Den nye kommissionsformand José Manuel Darao Barroso har en klar formuleret ambition om, at hver tredje kommissær skal være en kvinde. Det har fået Venstres front-kvinde i Parlamentet, Karin Riis Jørgensen, til at opfordre statsministeren til at stille med en kvinde:
»Jeg synes, det vil klæde Danmark bedst at stille med en kvinde,« siger hun.
Karin Riis Jørgensen truer med at stemme imod den nye kommission, hvis ikke Barroso lever op til ambitionen:
»Vi har lige godkendt Barrosso, og han har sagt, at han vil arbejde for mindst otte kvindelige kommissærer. Hvis vi ikke får en kommission, der lever op til det krav, så kan vi ikke godkende den,« siger Karin Riis Jørgensen.

Fogh i Portugal
Men når Anders Fogh skal afgøre, hvem han sender til Bruxelles, er det ikke kun Bertel Haarders fremfærd på udebane, der skaber bøvl.
Professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Ove Kaj Pedersen, understreger, at statsministeren står i en situation hvor han skal have mange kabaler til at gå op:
»Først skal han overveje det indenrigspolitiske. Har han råd til at undvære Bertel Haarder. En driftsikker minister, der er god til at holde kursen og kan styre Dansk Folkeparti. Han skal også overveje regeringsrokade og den kommende valgkamp. Dernæst skal han være sikker på, hvis han sender en så stærk politisk personlighed afsted, at Danmarks kommissærpost står mål med Haarders pondus,« siger Ove Kaj Pedersen.
Anders Fogh besøgte da også tidligere på måneden den ny kommissionsformand i Portugal for at finde ud af hvordan Danmark står.
»Det er meget sandsynligt, at statsministeren har en to-tre navne i ærmet, men hvem af dem, det bliver, er meget svært at vurdere,« siger Ove Kaj Pedersen, der heller ikke vil udelukke, at det kan blive en uden for regeringens ministerhold.

Autonom lederstil
Lektor og valgforsker ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen, mener, at Foghs hemmelighedskræmmeri omkring navnet på Danmarks kommende kommissær er meget typisk for Foghs lederstil:
»Han regerer på afstand og involverer meget få eller ingen i sine overvejelser. Det er en autonom lederstil, som gør ham i stand til at træffe rationelle og taktiske beslutninger uden at have spillet nogen kort af hånden,« siger Johannes Andersen.
Han føler sig heller ikke sikker på, at Bertel Haarder løber med titlen, men Foghs beslutning vil ikke være under indflydelse af kritikken mod Haarder:
»Haarders udtalelser vil ikke trække ned i Foghs karakterbog. Denne situation vurderes blot som en kortvarig blæst, der ikke får nogen betydning. Det, der kommer til at afgøre det, er, om Fogh kan undvære Haarder herhjemme, og om kommissær- tilbuddet til Danmark er tilfredsstillende,« siger Johannes Andersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her