Læsetid: 3 min.

Hvem får fængslet?

Et stort fængsel vil være et økonomisk løft for enhver kommune – derfor kommer folketingspolitikere i klemme mellem lokal-, regional- og landspolitik
19. juli 2004

Af ULRIKKE MOUSTGAARD, Jeppe Villadsen og LASSE HØJGAARD

Slagsmål
Når regeringen hæver strafferammerne og skærper indsatsen mod kriminalitet, sidder byrådspolitikerne og drømmer om vækst, arbejdspladser og skattekroner. For hver indsat i et fængsel er der nemlig også en ansat, og det er vel at mærke arbejdspladser, der ikke lige forsvinder igen.
Da regeringen i november sidste år indgik en flerårsaftale for kriminalforsorgen med Dansk Folkeparti og besluttede at lave et nyt fængsel i Østdanmark, vedtog man samtidig etableringen af en arbejdsplads for 2-300 menne-sker. En lækkerbisken for enhver vækstorienteret kommune. Derfor forsøger flere kommuner nu at overbevise Justitsministeriet om, at netop de skal have fængslet. Men bag kampen er det underliggende spørgsmål: regionalpolitiske hensyn, eller ej?
»Det er et af tidens mest centrale politiske spørgsmål. Det handler om, om Danmark skal være ens overalt, eller om vi skal koncentrere væksten omkring nogle få vækstcentre og så lade resten være stråtækt idyl, man kan sælge til nogle turister. Det er virkelig politik, så det vil noget,« siger kommunalforsker Ulrik Kjær, der er lektor ved Syddansk Universitet.

Lobbyarbejde
For at få fængslet er det bedste, ansøgerne lige nu kan gøre at stable et effektivt lobbysystem på benene. Og her spiller de lokalt valgte politikere en vigtig rolle - på kryds og tværs af partierne. Indtil videre forsøger fem parter at gøre sig til over for justitsminister Lene Espersen for at få fængslet anbragt på deres kanter: Rødby, Suså, Ringsted, Bornholm samt en samlet gruppe kommuner på Vestsjælland.
»Det er ikke særlig ofte, vi har muligheden for at placere så mange statslige arbejdspladser og støtte et område i vanskeligheder. Jeg mener, det vil være en fatal fejltagelse, hvis det fængsel ikke bliver placeret i Rødby,« siger socialdemokraten Jytte Wittrock.
Hun er valgt i Nakskov og har således sine rødder i et af Danmarks økonomisk svageste områder.
Afgørende for fængslets placering ser ud til at blive om regeringen vil vægte en praktisk placering midt på Sjælland, eller om man vil bruge fængslet som redskab for en regionalpolitik, der styrker randområderne - i dette tilfælde Lolland.
Nord for Storstrømmen – i Næstved – er Jytte Wittrocks partikollega Peder Sass valgt.
Han peger på Suså kommune, tæt på Næstved. Principielt går han ind for at støtte randområderne. Men dette tilfælde er en undtagelse.
»Ud fra et beskæftigelsesmæssigt synspunkt kan det virke rigtigt. Men ud fra de andre objektive synspunkter, der handler om en rimelig let geografisk adgang, så ligger Rødby ikke hensigtsmæssigt,« siger Peder Sass.

Udkant skal støttes
Det samme synspunkt møder man hos hans lejlighedsvise allierede, Helge Adam Møller.
»Problemet er, at Rødby simpelt hen er en langt dårligere placering end Midtsjælland. Dels giver det politiet en bunke transportproblemer, når de skal transportere de indsatte. Dels er det et problem for de indsattes resocialisering, at de vanskeligt kan modtage besøg eller selv besøge familie og børn.«
Men argumentet bider ikke på Jytte Wittrock.
»Ideen om at placere fængslet i Suså, synes jeg, er fuldstændig hul i hovedet. Argumentet om, at der er for langt til Rødby, er noget fis. Der går jo motorvej lige til døren.«
I Rødby håber borgmester Hans Ole Sørensen (V), at regeringen vil leve op til sit arbejdsgrundlag og slå et slag for vækst på Lolland.
»Vi kan jo kun prøve at fastholde regeringen på deres aftale om at ville støtte udkantsområder ved at flytte statslige arbejdspladser derud. Og hvis ikke man kan flytte et fængsel til et udkantsområde, så ved jeg sgu ikke, hvad man kan flytte derud,« siger Hans Ole Sørensen.

Uhellige alliancer
I kampen for at få fængslet til Suså, indgår Peder Sass i et opsigtsvækkende politisk firkløver med Helge Adam Møller (K), Karsten Nonbo (V) og Colette Brix (DF).
»Vi fire har involveret os i denne sag, fordi det er vores valgkreds-område, og så ønsker vi at bidrage ved at tage en tværpolitisk kontakt til ministeriet. Det er vigtigt, at man gør sig synlig over for de parter, der skal træffe beslutningen,« siger Peder Sass.
Suså-firkløverets direkte modspillere udgøres af de folketingsmedlemmer, der er valgt syd for Storstrømmen: Jytte Wittrock (S), Lene Jensen (S) og skatteminister Svend Erik Hovmand (V). Lene Jensen håber det kan gøre en forskel at have skatteministeren med på holdet.
»Jeg ser det som en fordel, at vi har en minister, der er valgt hernede. Som medlem er regeringen er han tæt på der, hvor beslutningerne træffes. Vi ved, hvor mange aftaler, der bliver lavet på lokummerne,« siger Lene Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her