Hvis omverdenen beslutter sig for at gribe ind over for den humanitære krise i Darfur-provinsen i Sudan, vil det kræve stor omtanke for rent faktisk at få forbedret noget som helst. Det mener den britiske Afrika-ekspert Alex de Waal, forfatter og mangeårig aktivist i Justice Africa, en London-baseret organisation som støtter menneskerettigheder, fred og demokrati i Afrika.
»Hvis der skal sættes ind med sanktioner og militær, skal det ske som et led i en strategi for, hvordan land og adgang til vand skal fordeles, hvordan forbrydere skal retsforfølges, og hvordan central administration, politi og infrastruktur skal opbygges, ellers forbedrer det intet på sigt,« siger Alex de Waal.
Ifølge ham drejer krisen sig nemlig ikke blot om en benhård sudanesisk regering, som af omverdenen skal tvinges til holde inde med at slå ned på oprørsgrupperne Sudan Liberation Army, The Justice and Equality Movement og befolkningen i den udmarvede Darfur-provins. Men ligeså meget om rettigheder til land, adgang til vand, skolegang, hospitaler og lokalt demokrati.
»Først når grunden til at gribe til våben er udryddet, vil det blive muligt ved militær tilstedeværelse at afvæbne de stridende parter,« mener de Waal. I øjeblikket arbejder den Afrikanske Union og USA på en strategi for, hvordan krisen i Sudan bedst løses den ventes snart.
Læsetid: 1 min.
Ingen hurtig løsning i Sudan
Der findes ingen snuptagsløsninger i Sudan, derfor vil sanktioner og militær intervention kun fungere som et led i en langsigtet strategi, mener britisk ekspert
28. juli 2004
Følg disse emner på mail
Kommentarer (0)
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »