Læsetid: 3 min.

Irak på vej ind fra kulden

Denne uges overdragelse af den formelle magt til Allawi-regeringen er begyndelsen på et stort arbejde for accept fra den arabiske verden
2. juli 2004

Denne uges overdragelse af den formelle magt til Allawi-regeringen
er begyndelsen på et stort arbejde for accept fra den arabiske verden

TEL AVIV – Kuwait og Saudi-Arabien hilste sidst på ugen den nye irakiske regering velkommen ved at minde om, at man forventer fortsatte udbetalinger af erstatninger for de ødelæggelser og tab, Saddam Hussein påførte de to oliestater ved sin golfkrig i 1990-91.
»Kuwait ønsker i høj grad at have et godt forhold til den nye irakiske regering og ønsker ikke at få en dårlig start forholdet,« udtaler formanden for den kuwaitiske kommission til ansættelse af erstatningskrav, Khaled Ahmed al Mudaf ifølge nyhedsbureauet ArabNews.
I takt med dette genåbnede Kuwait også i denne uge sin ambassade i Bagdad, men bag de pæne hensigtserklæringer ligger også påmindelser om snesevis af faldgruber, der kan komplicere den nye irakiske ministerpræsident Iyad Allawis vej til accept i den arabiske verden.

I lommen på USA
»Der er en mærkbar uro i den arabiske verden,« siger dr. Mordechai Kedar, der forsker i arabiske regimer ved det israelske Bar Ilan Universitet.
»Man ved ikke, om dette er et nyt arabisk styre eller blot den samme ting under et andet navn. Og man ved heller ikke, om dette er arabisk eller blot en hale, amerikanerne kan logre med, så derfor tør ingen involvere sig og stiller i stedet krav. Sagen om erstatningerne er meget kendetegnende for situationen.«

Olie udenom OPEC
Spørgsmålet om erstatningspenge har gigantiske dimensioner. Kort efter Golfkrigen nedsatte FN en arbejdsgruppe, der til dato har godkendt krav beløbende sig til 48,2 mia. dollar. Af disse har irakerne allerede indbetalt 18,4 mia. til et særligt fond, der kanaliserer pengene videre, og en resolution fra FN’s sikkerhedsråd har for nylig anbefalet, at fem procent af de irakiske olieindtægter fremover skal gå til erstatningsfondet.
Men erstatningskrav fra enkeltpersoner, virksomheder og regeringer på yderligere 350 mia. dollar ligger og venter på godkendelse, og presset på FN for at få disse krav anerkendt forventes at vokse i den nærmeste tid.
»Regionens arabiske ledere lader denne type sager sætte dagordenen sammen med den formelle godkendelse af Allawi-regeringen,« forklarer Mordechai Kedar videre.
»På den ene side kan de ikke vise det nye styre total ligegyldighed, fordi det ville være at afvise en arabisk nation, og på den anden side kan de heller ikke give det ubetinget støtte, fordi dette ville være at sige god for den amerikanske besættelse og en regering, som muligvis stadig er i lommen på USA.«
Diaa Rashwan, som er ekspert i saudiarabiske forhold ved Al Ahram Center for Politiske og Strategiske Studier i Cairo, er enig i at den arabiske distance til Allawi-regeringen skyldes frygt for den amerikanske rolle: »Kuwait havde et budgetunderskud på 10 mia. dollar sidste år og har i høj grad brug for sine olieindtægter,« siger Rashwan.
»Det samme gælder for Saudi-Arabien. Den irakiske olieproduktion ligger for tiden på 10 procent af fuld kapacitet, og hvis den sættes dramatisk i vejret, vil verdensmarkedet blive oversvømmet af olie udenom
OPEC. Det ville være i amerikansk interesse, fordi det ville få priserne til at styrtdykke, og det har de olieproducerende golfstater ikke råd til.«
Der bliver også lagt distance til styret i Bagdad, fordi dets sammensætning afspejler befolkningens sammensætning. Et flertal af ministre er shia-muslimer, som det også forholder sig i befolkningen, og dette har fået f.eks. syriske intellektuelle til at genoptage kravene om reformer.

Saddam prøveballon
»Der er ingen tvivl om at den amerikanske rolle i Irak fortsat er enorm, og at den nye regering er udpeget af amerikanerne,« forklarer Diaa Rashwan videre.
»Bortset fra at sikre ro og orden i landet, økonomisk stabilitet og så videre er Allawis opgave derfor nu at bevise, at hans regering er irakisk og kun irakisk,« siger Diaa Rashwan.
Retssagen mod Saddam Hussein, som begyndte med første retsmøde i går, vil være en vigtig prøveballon for styret. I denne uge genindførte Irak dødsstraffen, hvilket skal ses i forbindelse med Saddam-sagen, og på trods af at den tidligere irakiske diktator i mange mellemøstlige kredse fortsat opfattes som manden, der talte vesten imod, vil dette finde forståelse i den arabiske verden, såfremt initiativet kan ses som irakisk.
»Jeg har hørt, at man vil tv-transmittere hele retssagen for at vise, at USA ikke har nogen indflydelse på forløbet,« siger Diaa Rashwan.
»Dette kan være en vej til større arabisk accept, men jeg kan også sige, at den nye irakiske regering har en lang vej foran sig.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her