Læsetid: 3 min.

Jazz mod mandarinfarver

En mol7b5 er måske logisk nok for en jazzmusiker, men volapyk for en dj. Men i går viste The Ginman/Oshima Quintet, at jazz og hip-hop er brødre i ånden
7. juli 2004

Jazzfestival 04
Det handler i virkeligheden om ikke at gro fast i rutinen. Ikke bare at gøre som man plejer, men at huske med mellemrum at få nyt perspektiv på tingene. Eller som Lennart Ginman beskriver det, da han kort inden koncerten fortæller om den musik, han om lidt skal op og spille som akkompagnement til en streetbasket-kamp; det handler om ikke at blive hjemmeblind.
Jazzbassisten smiler og for at illustrere pointen, begynder han at fortælle om køkkenet i den to-værelses lejlighed, han flyttede ind i, da han flyttede hjemmefra.
»Der var mandarinfarvet på væggene i det køkken, og hver gang jeg havde gæster, sagde alle, at det var dog den grimmeste farve. Men jeg gik og kiggede på den hver dag, og langsomt vænnede jeg mig til farven i det køkken og syntes faktisk, at den var ret cool.«
Det er den form for hjemmeblindhed, Lennart Ginman forsøger at gøre op med. Derfor står en af dansk jazz kendteste og mest anerkendte bassister på denne halvkold sommertirsdag i Hans Tavsens Parken på det indre Nørrebro for om lidt sammen med blandt andet en japansk dj at spille til lyden af dunkende basketbolde.

Jazz og streetbasket
Arrangementet hedder Jazz Meets the Street, og ideen kommer egentlig fra Copenhagen Jazz Festivals sekretariat. Musik og sport er langt fra ubekendte med hinanden, og specielt hip-hip og streetbasket har i mange år været som brødre. Men hvorfor ikke udvide scenen og lave endnu en hybrid, et crossover-arrangement, hvor en kombination af jazzmusikere sammen med nogle dj’s spiller til streetbasket?
Det var den ide, Lennart Ginman og GAM3, der arrangerer streetbasket over hele landet, blev præsenteret for af jazzfestivalen. Ginman har flere gange lavet crossover-musik, blandt andet sammen med Steen Jørgensen fra rockbandet Sort Sol i konstellationen Ginman/Jørgensen, så derfor var det et oplagt at bede den rutinerede bassist stå i spidsen. Og Ginman bed på.
»Jeg elsker hip-hop, og jeg elsker jazz. Der er den samme åbne form over begge genrer. Som jazzmusiker er man vant til at improvisere, og det samme gør både dj’s og basketspillere. Og så giver det en utrolig koncentration at spille sammen med nogle, som måske ikke ved, hvad en mol7 b5 er, men som har en utrolig skarphed. De groover for hårdt, og deres måde at time på, lægge deres rytme på, er helt fantastisk.«
Syv numre har Ginman arrangeret til i dag, og formet en kvintet af pianisten Olivier Antunes, trommeslageren Kristoffer Sjelberg, den svenske trompetist Mårten Lundgren og sidst men ikke mindst den japanske dj, Tatsuki Oshima. Oshima spiller bl.a. i det dansk/japansk /engelske musikkollektiv Blue Foundation, et orkester der blender elektronisk og akusitisk musik i en særegen cocktail, og som efterhånden har et stort publikum over hele verden.
Om lidt går det så løs på ladet af den ølbil, der er kørt frem på basketbanen. Bandet har kun øvet to gange, senest i formiddags klokken ti, og ikke meget andet end melodiernes tema ligger fast. Resten er med vilje overladt til improvisationen, inspireret bl.a. af hvad der sker på basketbanen.
Lidt i fem går The Ginman/Oshima Quintet på ladet. Foran scenen er der ikke noget publikum, som der plejer at være, men en asfalteret basketbane, to basketkurve og to baskethold. Publikum – et halvt hundrede mennesker – sidder og står på den anden side af banen.
Det er ikke noget traditionelt jazzpublikum, der har fundet til Nørrebro. Her er caps, baggy pants og baskettrøjer i samme antal som til en hip-hop-koncert, men jazzmusikken synes ikke at skræmme nogen væk.
Nøjagtig som i de foregående to timer, hvor to dj’s har spillet, er det fortsat streetbasket-kampen, der har de flestes interesse. Musikken er mere som et tæppe, der lægger sig under kampen. Tilbagetrukket, men alligevel til stede. Øjnene følger kampen, men der bliver lyttet, ikke mindst når dj’en Tatsuki Oshima, træder frem i lydbilledet og scratcher en solo. Så bliver der nikket til rytmen og klappet, når soloen er ovre.
For Lennert Ginman er det ikke sidste gang, han allierer sig med en dj. Onsdag spiller kvintetten samme tid og sted, men derudover har han allerede planer om en turne til november til Vietnam med samme besætning, bortset fra Tatsuki Oshima, der skiftes ud med musikeren og dj’en Tue Track fra gruppen Malk de Koijn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her