Læsetid: 3 min.

Konfetti over Kerry

Sved, forløsning og rock’n’roll for fuld udblæsning, da demokraternes bud på en præsident, John Kerry, gav sit livs vigtigste tale
31. juli 2004

Kerrys kongres
BOSTON – En time før midnat får forløsningen frit løb.
»It’s a beautiful day«, skriger rockbandet U2 fra højtalerne, himlen højt oppe under kongressalens tag åbner sig og farves i rødt, hvidt og blåt, mens balloner og konfetti langsomt slipper løs, lystavlerne blinker sindsygt A Stronger America – Kerry/Edwards med guldbogstaver, mens publikumer sveder, skriger, svinger med skilte og enkelte kniber en tåre.
På scenen falder Vietnam-veteraner og familie præsidentkandidat John Kerry om halsen, mens pressefolk lader sig rive med af kulminationen på fire dages døgnarbejde og sparker og slår løs på ballonerne, der fortsætter med at dale ned som kæmpemæssige kulørte snefnug.
Med næseborene fulde af sved og patriotisme hopper fodfolket i salen rundt på ballonerne, glider i laget af konfetti og bannere, mens den knaldende lyd blander sig med musik og støj.
På en fremskudt scene forsøger en studievært fra den Bush- og krigsvenlige tv-kanal Fox News at gennemføre et interview med Kerrys campaign manager, Mary Beth Cahill, men to vilde pressefolk bliver ved med at skyde balloner i nakken på ham under live-transmissionen.
Demokraternes udfordrer til præsident George W. Bush har gjort det, som selv mange af partiets egne så nervøst frem til: Han har leveret en – for John Kerry – medlevende tale med både hjerte og hjerne.
»Det er tid til at se frem mod den næste drøm, mod næste horisont. For Amerika – håbet er der, solen stiger, vi har stadig vores bedste dage foran os. Tak. Godnat. And God bless you. And God bless The United States of America,« lød afskedssalutten fra Kerry.
Men hvad sagde han egentlig, i sin knap én time lange tale?
Først og fremmest fik han præsenteret sig for de amerikanske vælgere, hvor af et fåtal følger politik, og kender Bush, men ikke Kerry. Med anekdoter fra sin opvækst, oplevelser med sine børn og snak om sin hustru gav Kerry vælgerne et indblik i den person, der kan blive verdens mægtigste mand.
For det andet fik Kerry skitseret den økonomiske plan, han baserer sin politik på. Den indeholder investering i teknologi, fokus på at skabe job, lukke skattehuller, at høvle af på udlandsgælden, lavere skat til middelklassen, unge ud af fængslerne, og sundhedsforsikring til flere amerikanere.

Terror og Irak
Også terrorismen og krigen i Irak fik topprioritet i talen. Her anser de fleste vælgere stadig Bush for at være det bedste kort.
»Jeg forsvarede det her land som en ung mand, og jeg vil forsvare det som præsident. Lad det være klart: Jeg vil ikke tøve med at bruge magt, når det er nødvendigt,« sagde Kerry.
Han lovede at skærpe den interne sikkerhed ved at følge anvisningerne i den uafhængige 11. septemberrapport. Samtidig skal militæret styrkes, moderniseres og 40.000 ekstra tropper skal indkaldes til aktiv tjeneste. USA vil på intet tidspunkt lade sig diktere udenrigspolitik af fremmede lande eller institutioner, sagde Kerry.
Den værdikamp, som det forestående præsidentvalg er blevet udlagt som, fik Kerry til at angribe George W. Bush:
»I fire år har vi hørt en masse snak om værdier. Men værdier, som kun er ord og ikke handling, de er bare slogans. Værdier er det, vi lever ud fra. Det er tid til, at dem, som snakker om familieværdier også begynder at værdsætte familien,« sagde Kerry.
Valget i november er det hidtil vigtigste præsidentvalg, mente Kerry:
»Der har aldrig været et så vigtigt øjeblik for amerikanere, hvor vi skal træde frem og definere os selv,« sagde kandidaten.
Før himlen åbnede sig i det amerikanske flags farver, ballet i Boston begyndte, og valgkampen for alvor blev skudt ind.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her