Læsetid: 4 min.

’Lad kvinder bestemme selv’

Et privat kursus med vægt på selvbestemmelse har givet et hold indvandrerkvinder mod på selv at søge arbejde
16. juli 2004

Plads til alle
Asiye Pehlivan forvandler sig på et splitsekund fra arbejdsløs indvandrerkvinde til eksotisk mavedanserinde, da hun indtager gulvet på restaurant India Palace ved Rådhuspladsen i København.
Med svingende hofter lokker hun snart flere kvinder frem på dansegulvet. Duften af krydderier og musikken leveret af et lille arabisk band får arrangementet til at ligne en scene fra ’Tusind og en nats eventyr’ mere end en frokost, hvor en dansk minister også spiser med.
Omkring 15 kvinder fra lande så forskellige som Libanon, Afghanistan, Tyrkiet og Pakistan er samlet for at fejre, at de netop har gennemført et seks uger langt kursus om sundhed, uddannelse og mulighederne for at komme i arbejde.

Hvordan man søger job
En af deltagerne på kurset, Kobra Nang, har lært noget på kurset, som mange, der er født i Danmark, måske mener, er banalt.
Hun har lært, at man skal skrive et cv og selv søge et arbejde for at få en stilling: »I Afghanistan fik man tildelt et job af ministeriet,« forklarer hun. Kobra Nang ligner ikke en almindelig dansk pædagog. I dagens anledning er hun klædt i en nydelig, taljeret, grå jakke med matchende nederdel. Som de fleste andre kvinder i restauranten går hun ikke med tørklæde.
Siden hun kom til Danmark i 1998, har hun både været på sprogskole, arbejdet på fritidshjem og på et aktiveringscenter for ældre. Men det er altså først nu, seks år efter hun kom til landet, at hun har fundet ud af, hvordan man selv finder et job. Den sidste halvanden måned før kurset startede, var hun arbejdsløs. Hun vil gerne være bedre til dansk, men hun mener ikke, at det er nok at gå i skole:
»Min største drøm er et at få et job på det danske arbejdsmarked,« siger hun til integrationsminister Bertel Haarder (V), da han overrækker hende et kursusbevis.

Også jeres minister
Bertel Haarder er mødt op for at deltage i dagens frokost. Men inden frokosten går i gang, bliver ministeren sat i sving med at underskrive og uddele kursusbeviser. Kvinderne vimser om ham med lommekameraerne parate. Bertel Haarder stiller gladeligt op til fotografering med de festklædte kvinder:
»Jeg er jo også jeres minister,« siger han begejstret til kvinderne.
Da Kobra Nang fortæller ministeren, at hun gerne vil have arbejde som pædagog, foreslår han, at hun tager den pædagogiske grunduddannelse. Men Kobra fortæller, at hun allerede er uddannet pædagog i Afghanistan og tilmed har 11 års erfaring.
»Så handler det jo om, at du skal have merit for din uddannelse,« siger Haarder. Hvis ikke det lykkes, lover han, at han gerne hjælpe hende.

Dansk som fjerde sprog
En af kursets to arrangører, Lone Sørensen Hoff fortæller, at kurset har taget udgangspunkt i, hvad kvinderne selv har sagt, de har brug for at lære:
»Det specielle ved kurset har været, at kvinderne selv har været med til at designe det. De har været aktivt involveret i tilrettelæggelsen både før og under kurset,« siger hun.
Et af hovedformålene med kurset her har været at hjælpe kvinderne med at blive afklaret om, hvad de gerne vil, og hvad de skal gøre for at nå deres mål:
»Mange af kvinderne kommer fra lande, hvor de har meget lidt at skulle have sagt selv. Det har derfor været vigtigt at hjælpe kvinderne i gang med at være selvbestemmende,« siger hun.
Ferroudqa Touzari taler både fransk, berbisk og arabisk. For halv-andet år siden kom hun til Danmark, og hun er nu ved at lære sig sit fjerde sprog, dansk. Selv om der endnu er mange ord, hun ikke kender, siger hun på et klart og nemt forståeligt dansk:
»Jeg kan godt lide Danmark. Her kan kvinder arbejde og få uddannelse. I Algeriet sidder kvinderne derhjemme og får ikke så lang en uddannelse.«
I forbindelse med kurset har Ferroudqa Touzari og resten af holdet været på besøg på Diakonissestiftelsen på Frederiksberg. Her manglede man en rengøringsassistent i 10 timer om ugen. Et par dage efter kontaktede Ferroudqa Touzari Diakonissestiftelsen og håber nu på at få jobbet.

Forkert udgangspunkt
Kursusarrangør Lone Sørensen Hoff mener, at de offentlige kurser ofte rammer forkert:
»I det offentlige bliver man måske tvunget til et kursus, som man ikke ønsker. Her har vi fået kvinderne i gang ved at lytte til, hvad de selv siger, at de har brug for. De kom for eksempel selv og bad om at få et ekstra kursus i at skrive cv, og så arrangerede vi det,« siger hun. Kurset har ikke kun handlet om arbejdsmarkedet. Der har også været undervisning i en lang række andre emner. Det er blandt andet sundhed og motion, sundhedssystemet i Danmark, kvindesygdomme, førstehjælp og demokrati, der har været på programmet.

*Dette var den sidste artikel i serien Plads til Alle. Tidligere artikler i serien kan læses på tema.information.dk/ pladstilalle

Fakta
Lynkursus
*Kursusrækken har varet seks uger.
*Kursisterne har deltaget i undervisning to gange om ugen.
*Der er blevet undervist i blandt andet sygdomme, integration, hvordan man søger arbejde og mulighederne for at uddanne sig.
*Kvinder fra ni forskellige lande i alderen 24 til 48 år har deltaget i kurset.
*Flere af kursisterne har efter kurset valgt at søge ind på social- og sundhedshjælperuddannelse, pædagoguddannelsen. To af kursisterne har uddannelser fra hjemlandet, som de nu vil forsøge at få overført.
*Kurset har fået støtte fra Integrationsministeriet og Egmont Fonden, som er hovedsponsor. Foreningen Sex & Samfund er budgetansvarlig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her