Læsetid: 3 min.

NATO-ros til dansk forsvarsreform

NATO’s generalsekretær roser den danske forsvarsreform. Den lever nemlig op til NATO’s målsætning om, at militæret skal være mindre gumpetungt
2. juli 2004

BRUXELLES – Der var på NATO’s topmøde i Istanbul ros til den danske forsvarsreform fra højeste niveau i alliancen, fortæller NATO-kilder til Information.
Både forsvarsminister Søren Gade og statsminister Anders Fogh Rasmussen fik således klap på skulderen af NATO-generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer for det nylige forsvarsforlig, der forkorter værnepligten og fokuserer på, at en langt større del af danske soldater skal kunne udstationeres til opgaver udenfor landets grænser.

Klap på skulderen
På Istanbul-topmødet mandag-tirsdag udsendte NATO’s forsamlede 26 stats- og regeringschefer samt forsvars- og udenrigsministre en erklæring, hvori de endnu engang slog fast, at landene skal arbejde for at omstille sig fra den kolde krigs gumpetunge territorialforsvar til at kunne udsende en langt større del af styrkerne – og gøre det hurtigere.
Udover forbedrede muligheder for søtransport og lufttransport, herunder lufttankning, er målsætningen, at 40 procent af NATO-landenes landstyrker skal være, hvad der i fagsproget kaldes ’deployerbare’, altså i stand til at drage i felten udenfor landets grænser. Samt at otte procent af soldaterne skal kunne være udsendt på samme tid, enten som fredsbevarende soldater eller til deciderede kampopgaver.
Men på grund af modstand fra lande, der ikke har udsigt til at kunne opfylde kravene i overskuelig fremtid, blev disse måltal udeladt af erklæringen.
Derimod var der klap på skulderen til de danske ministre fra NATO-generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer, fortæller Scheffers talsmand, James Appathurai. »Han var meget glad for den danske reform,« siger Appathurai. »Han fortalte det personligt til statsministeren.«
Også forsvarsminister Søren Gade bekræfter overfor Information, at reformen er blevet »meget meget positivt« modtaget i NATO.
»Jeg har snakket både med NATO’s generalsekretær og med formanden for militærkomiteen, general (Harald, bw) Kujat, og begge har virkelig udtrykt anerkendelse for det forlig, vi har indgået i Danmark.«
Når det danske forsvarsforlig er implementeret, så når det danske forsvar til fulde op til målet om at kunne udsende 40 procent af styrkerne, lyder det fra Gade.
»Vi når langt langt over 40. Vi når helt op på måske 60-70 procent, som det er muligt at deployere. Det samme gælder målet om, at otte procent skal være udstationeret på samme tid – her vil Danmark i fremtiden også mere end at opfylde kravene,« siger Gade.

Inspirationskilde
Også på andre niveauer i NATO’s hovedkvarter i Belgien er den danske reform blevet vel modtaget, fortæller NATO-kilder.
»Vores reaktion fra embedsmandssiden har virkelig været meget imødekommende, især intentionen om en betydelig forøgelse af antallet af danske styrker, der kan udstationeres til operationer,« bekræfter en centralt placeret NATO-embedsmand til dagbladet Information:
»Intentionen om at etablere to brigader, der alle vil have kapacitet til at udstationere styrker lægger sig virkelig meget på linje med generalsekretærens målsætning.«
»Vi har fået god respons både i sekretariatet og også under et kort besøg af forsvarsministrene for nylig,« bekræfter en dansk kilde: »Vi mener selv, at vi med forsvarsforliget kan tjene til inspirationskilde.«
Leder af tænketanken COMPAS Group Preben Bonnén kalder den danske reform en »beundringsværdig målsætning«, men advarer mod at for tidlig glæde.
»Det er en ting, hvad man siger, men hvor kan man finde soldaterne til det,« siger han og henviser til, at forsvaret har haft svært ved at rekruttere soldater til Den Internationale Brigade.
Det ændrer sig måske nu, efter at det i går stod klart, at de værnepligtige kan se frem til en lønstigning på 3000 kroner om måneden, som et resultat af det nye forsvarsforlig.
Forsvarsminister Søren Gade (V) satte i går kroner og øre på aftaletekstens ord om, at ’løn og ydelser for de værnepligtige forhøjes i forhold til den nuværende aflønning i de første fire måneder af værnepligtstiden’

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her