Læsetid: 2 min.

Nyt fængsel splitter partier

Placeringen af et nyt fængsel i Øst-danmark vil give nye arbejdspladser – derfor er kommunernes kamp nu flyttet ind i Folketinget
19. juli 2004

Af ULRIKKE MOUSTGAARD, Jeppe Villadsen og LASSE HØJGAARD

Fængselsdanmark
Kampen om at få Østdanmarks nye store fængsel og 250-300 arbejdspladser er for alvor begyndt, og det skaber nu splid helt ind i Folketin-gets partigrupper.
Justitsministeriet har i første omgang fået en stribe appellerende henvendelser fra kommuner, der gerne vil lægge jord til et nyt fængsel.
»Ringsted kommune ligger særdeles centralt placeret fra alle sider af landet, midt på Sjælland ved motorvejen og jernbane og kun 40 minutters kørsel både med bil og tog til Odense og København,« lyder det i et brev til Justitsministeriet fra Ringsted kommune.

Statssikrede job
Men ikke nok med det. Udsigten til de mange statssikrede job har også fået lokale folketingsmedlemmer til at skifte partikasketten ud med mere lokalpatriotiske briller.
Kampen står primært mellem politikere, der støtter Suså, og politikere der støtter Rødby.
»Efter min mening er der alt for mange »sognerådspolitikere«, der kun støtter de ting, der gavner deres egen kommune. Jeg synes, de politikere, der støtter Rødby, fordi de er valgt på Lolland, ikke har sat sig ordentlig ind i sagerne. Hvis de havde sat sig ind i de kriterier, der er opstillet, ville de finde ud af, at dem opfylder Rødby ikke,« siger den Helge Adam Møller, der er valgt i Næstved-kredsen.
Begge kommuner ligger i Storstrøms Amt, men i hver sin ende. Det har skabt tværpolitiske alliancer af folketingspolitikere, der er valgt henholdsvis nord for Storstrøm og sydfor, og det sår således også internt splid i partierne og gensidige beskyldninger om kun at pleje lokale interesser.
Der er ’nordstrøms-gruppen’ der består af Colette Brix (DF), Helge Adam Møller (K), Peder Sass (S) og Karsten Nonbo (V). De lobbyer kraftigt for at få fængslet placeres i Suså på grund af kommunens centrale placering.
Over for dem står ’sønderstrøms-gruppen’, som består af Jytte Wittrock (S), Lene Jensen (S) samt skatteminister Svend Erik Hovmand (V). De vil have fængslet til Rødby, for dermed at afhjælpe Lollands store beskæftigelsesproblemer.
»Jeg er faktisk utilfreds med Peder Sass og mine øvrige kolleger fra ’nord’, fordi de ikke kan sætte sig ud over deres lokale tilhørsforhold. Jeg synes, at alle pile peger på Rødby,« siger Lene Jensen, som er valgt i Nykøbing Falster-kredsen.
Hun tilføjer: »I forhold til at etablere en ny institution må det være påkrævet, at man tager regionalpolitiske hensyn,« siger således Lene Jensen (S).
Det nye fængsel i Østdanmark blev besluttet da regeringens sidste år indgik flerårsaftale for kriminalforsorgen med Dansk Folkeparti. Byggeriet skal starte i 2008.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her