Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

17. juli 2004

Retssag mod Moore
*Michael Moore, der for tiden vækker mest opsigt med sit angreb på den amerikanske præsident i Fahrenheit 9/11, har nu fået et sagsanlæg på nakken for sin Oscar-vindende dokumentarfilm Bowling for Columbine.
James Nichols, broderen til Terry Nichols, der afsoner en livstidsstraf for medskyld i terroraktionen, der dræbte 168 mennesker i Oklahoma City, mener, at han blev lokket til at medvirke i filmen under falske forudsætninger. Nichols anklager også Moore for bagvaskelse, fordi Moore mere end antyder at Nichols ligesom sin bror var involveret i Oklahoma-bomben. Michael Moores advokat har bedt dommeren om at afvise sagen. /nt

Nomineret til 21 Emmy’er
*Den amerikanske tv-serie Angels in America, der handler om aids-krisen i 1980’ernes New York og portrætterer de berørte, har modtaget ikke mindre end 21 nomineringer forud for uddelingen af den amerikanske tv-pris, Emmy.
Prisen uddeles den 19. september. Angels in America er blandt andet nomineret for Bedste miniserie, ligesom Al Pacino og Emma Thompson er nomineret for deres roller i
serien. Sopranos følger lige efter. Tv-serien om mafiabossen Tony Soprano og hans familie er nomineret til 20 Emmy-priser, der i blandt ’Bedste drama’. Her kæmper Sopranos blandt andet mod sidste års konkurrenter: Præsidentens mænd og 24 timer /nt

Domingo til København
*Verdenstenoren Placido Domingo vil i sommeren 2006 kaste glans over Københavns nye operahus. For første gang synger han et operaparti i Det Kgl. Teaters nye, samlede opsætning af Richard Wagners Ringen.
»Jeg har aldrig optrådt i Den Kgl. Opera og glæder mig til at komme og synge Siegmund i Valkyrien og måske også dirigere et par koncerter,« siger Placido Domingo til Berlingske Tidende.Den 63-årige spanier, der er blevet enevældig konge på operascenen efter Luciano Pavarottis afsked, arbejder i disse uger sammen med Det Kgl. Teaters operachef Kasper Bech Holten i Wien, og det er derfor, Placido Domingo har sagt ja til jobbet i København.
»Kasper Holten er en utroligt givende instruktør og har slet ikke behøvet at presse mig til at komme til København. Vi har allerede set på datoer i vores kalendere,« siger Domingo. /nt

Tv er skidt for børn
*Og så til en gedigen overraskelse: Tv er skidt for børn. For megen tid foran fjernsynet gennem barndommen og ungdommen kan føre til overvægt, dårlig fysisk form, forhøjet kolesterol og cigaretrygning i den tidlige voksenalder. Det konkluderer en gruppe new zealandske forskere, der har fulgt 1.000 unges tv-vaner med regelmæssige mellemrum, fra de var fem, til de var 26 år. Deres undersøgelse er offentliggjort i det velanskrevne lægemagasin The Lancet, skriver Politiken.
Men så er det heldigt at det konkurrende norske dagblad, Berlingske Tidende, tidligere på ugen kunne fortælle at det ikke er børnene, men deres forældre, der er såkaldte ’sofakartofler’: Faktisk har børnenes tv-forbrug siden begyndelsen af 90’erne været støt faldende, mens de voksnes forbrug er steget jævnt, viser tal fra Gallup TV-meter. Gallup har for Berlingske Tidende opgjort, hvor meget tid danske børn mellem tre og 14 år bruger foran fjernsynet: 89 minutter. Og det er mindre end danskerne generelt, som i 2003 stenede 157 minutter foran fjernsynet.
/nt

Regnglæde på museerne
*De danske museer melder om nærmest eksplosive besøgstal, i sommerregnen, skriver Berlingske Tidende. Statens museum melder om en stigning på 217 pct. i forhold til sidste år. Og også på Nationalmuseet oplever man fremgang i besøgstallene. I sidste uge besøgte 7.263 Nationalmuseet (mod 4.752 i tilsvarende uge sidste sommer) – og på Nationalmuseet som på Statens Museum for Kunst nævnes vejret som den største forklaring på fremgangen. /nt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her