Læsetid: 1 min.

Resten skrev under

De 11 tidligere topfolk i Saddams Baath-regime skrev alle – modsat Saddam – under på de juridiske dokumenter
3. juli 2004

Mens Saddam Hussein gav den hele armen og trak sit retsmøde ud til at vare 25 minutter, mødte hans 11 kumpaner frem til deres retsmøde med en anderledes ydmyghed. Ifølge al-Jazeera viste de 11 tidligere Baath-topfolk respekt for den unge dommer, nogle af dem tiltalte ham venligt og udtrykte endda tilfredshed med at komme for retten.
10 minutter tog det for hver af dem at få oplæst de midlertidige anklager og deres rettigheder, og alle 11 underskrev – modsat Saddam Hussein – de juridiske papirer.
Tariq Aziz, tidligere udenrigsminister under Saddam Hussein, erklærede under sit retsmøde, at han ikke var personligt ansvarlig for mord. Aziz skulle ifølge nyhedsbureauet AP have spurgt dommeren, om anklagerne var personlige:
»Hvis der foregik en forbrydelse, så ligger det moralske ansvar hos ledelsen. Men et medlem af landets ledelse kan ikke være personligt ansvarlig. Jeg har aldrig dræbt nogen,« sagde han.
Han bad desuden om en arabisk, men ikke irakisk, forsvarer »foruden en udenlandsk forsvarer«.
Abid Hamid Mahmoud al-Tikriti, Saddams tidligere sekretær, fremkaldte ifølge al-Jazeera ufrivilligt latter i retten, da han på spørgsmålet om, hvem han ønskede skulle repræsentere ham, svarede Malik al-Hassan. Denne er imidlertid siden blevet udpeget til Iraks nye justitsminister.
Ali Hassan al-Majid – også kendt som Kemiske Ali – var tilsyneladende svækket pga. diabetes, men fremstod høflig under høringen og sagde »tak«, da han fik oplæst sine rettigheder. Da anklagerne blev læst op, svarede han, at han var tilfreds med dem, »fordi jeg er uskyldig i dem«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her