Læsetid: 3 min.

Saddam som poetisk gartner

Saddam Hussein tilbringer sin tid i fængslet med at spise, skrive digte, læse Koranen og passe et par buske. Det blev afsløret forleden
30. juli 2004

Sysler
Saddam Hussein al-Tikriti, tidligere præsident for Irak og skyldig i snartsagt alverdens grusomheder, kan godt lide amerikanske muffins. Saddam Hussein sætter pris på at nusse om et lille stykke fængselshave. Saddam Hussein skriver digte.
Alt dette og mere til kunne den britiske avis The Guardian forleden afsløre, og hermed fik omverdenen for første gang indblik i, hvad Saddam Hussein egentlig går og laver. Kilden er Iraks menneskerettighedsminister, Bakhtiar Amin, der i lørdags besøgte Hussein i hans celle.
Beretningen om eksdiktatorens fængselsliv er såre banal: Saddam Hussein sidder isolationsfængslet i en 12 kvadratmeter stor celle med hvidmalede vægge samt aircondition. Hver morgen nyder han en standard 1.300-kaloriers omgang fængselsmorgenmad. Til frokost og aften får han varm mad. Typisk ris eller kartofler og broccoli, hertil enten oksekød, fisk eller fjerkræ.
Desuden serveres der vist noget til kaffen: I hvert fald angives eksdiktatoren at have udviklet en forkærlighed for amerikanske muffins og småkager under sit fængselsophold.
Hygiejnemæssigt kan det oplyses, at Saddam Hussein regelmæssigt kan få sig et bad og en barbering. Han har endvidere sæbe, tandpasta, kam, shampoo, deodorant og et par plastiksandaler til sin rådighed.
Tv, radio og aviser er der ikke noget af. Til gengæld kan Saddam Hussein vælge blandt 145 bøger at læse i. Bøgerne er stillet til rådighed af Røde Kors, og ifølge Bakhtiar Amin læser Saddam Hussein mest i Koranen.

Digt om Bush
Det menes, at Saddam Hussein skrev indtil flere romaner, mens han var ved magten. På den baggrund kan det ikke overraske, at en anden af hans nuværende beskæftigelser er at skrive digte.
Lettere overraskende er det nok nærmere, at et af digtene skulle handle om USA’s præsident, George W. Bush. Ordlyden kendes desværre ikke.
»Jeg havde ikke tid til at læse det,« oplyser Bakhtiar Amin til The Guardian.
Når Saddam Hussein ikke skriver digte, gør han blandt andet gymnastik. Han var jo også trimmet, bemærkede flere, da han 1. juli blev fremstillet i retten.
Bakhtiar Amin kan nu afsløre, at Hussein faktisk har tabt sig 11 pund (primært ved at undgå fedende mad).
Nu har han dog besluttet at tage lidt på igen.
Et af Saddam Husseins tidsfordriv er knyttet til den daglige gårdtur. Her ynder eksdiktatoren nemlig at nusse omkring i fængslets have. Det viser sig, at han har kastet sin kærlighed på nogle småbuske samt et enkelt palmetræ, hvis stamme han har bygget en lille stensætning omkring.
»Hans forlorne omsorg for omgivelserne er ironisk,« bemærker dog Bakhtiar Amin med henvisning til Saddams generalieblad: I 1990’erne krævede Hussein således store marskområder i det sydøstlige Irak drænet, fordi hans politiske modstandere kunne bruge dem som skjulested.

Kun lidt syg
Alt i alt formidler Bakhtiar Amin indtrykket af en forbryder, hvis liv udfyldes af fredelige, bedstefaragtige sysler. I en sådan grad, at det vel nok kan ophidse en og andens retfærdighedssans.
Til glæde for nogle må det derfor understreges, at Saddam Hussein har et par ting at slås med:
Han bliver behandlet for højt blodtryk.
Og han lider af en kronisk prostatainfektion, mod hvilken han får antibiotika.
Om han er ramt af sådan noget som kræft kan derimod ikke siges, idet han har afslået at blive undersøgt for det. Bakhtiar Amin vover konklusionen, at Saddam er »ved godt helbred«.
Trods al ideligheden noterer Amin sig rent faktisk i interviewet med The Guardian, at Saddam Hussein »virker demoraliseret og nedslået«.
Men hvad disse observationer bygger på fremgår ikke.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu