Læsetid: 2 min.

Sharon uønsket af Chirac

Et længe ventet besøg af den israelske leder er udskudt på grund af hans opfordring til ’flugt fra det antisemitiske Frankrig’
22. juli 2004

PARIS – Den israelske regeringschef, Ariel Sharon, er blevet ’persona non grata’ i Frankrig, efter at han har opfordret franske jøder til at udvandre til Israel hurtigst muligt for at undgå den "uhæmmede antisemitisme", der ifølge hans fremstilling udfolder sig i Frankrig.
Den franske regering reagerede meget skarpt på denne udtalelse, der blev fremsat på et møde i Jerusalem med amerikanske jøder. Udenrigsminister Michel Barnier krævede en »forklaring« fra den israelske regering og betegnede udtalelsen som »uacceptabel«. Nu har den franske regering tilkendegivet over for Israel, at Sharon ikke bør indfinde sig i Paris, så længe han ikke har givet en sådan forklaring – underforstået undskyldning.
Et besøg af den israelske leder i Frankrig har længe været på dagsordenen, men det er bestandig blevet udskudt. I en ny erklæring fra det franske præsidentembede hedder det: »Efter hr. Sharons udtalelser har Frankrig udbedt sig en forklaring. Frankrig har i dag tilkendegivet, at den israelske statsministers eventuelle besøg i Paris, som der ikke er fastsat nogen dato for, først vil blive taget op til overvejelse, når den ønskede forklaring er blevet givet.«
Det oplyses, at denne besked er blevet »oversendt mundtligt ad diplomatisk vej«, og det dementeres, at præsident Chirac har skevet direkte til Sharon, som hævdet af en israelsk tv-station.

’Dårligt informeret’
Fra alle sider i Frankrig har man reageret skarpt på Sharons udtalelser. Flere ministre har taget afstand fra dem, og Socialistpartiets talsmand, Julien Dray, vendte sig mod fremstillingen af Frankrig som et land med jødeforfølgelser, som jøderne måtte flygte fra for at redde deres liv. »Frankrig er ikke 1930ernes Tyskland,« sagde han.
Alle de jødiske organisationer i Frankrig har taget afstand fra Sharons udtalelser i mere eller mindre skarpe vendinger, og Sharon synes fuldstændig isoleret i disse kredse.
Den tidligere formand for Frankrigs Jødiske Studenterforbund, Patrick Klugman, siger, at Sharon »er meget dårligt informeret om, hvad der sker i Frankrig, og om de franske jøders virkelighed... Frankrig er ikke et antisemitisk land, og Sharon bruger spørgsmålet om antisemitismen til at lufte sin uvilje mod Frankrig«. Overrabineren i Lyon, Richard Wertenshalg, siger ironisk: »Sharon bør ikke gøres til profet.«
Blandt de franske jøder er der heller ikke tegn på nogen vilje til masseudvandring til Israel, således som Sharon ønsker. Udvandringen fra Frankrig til Israel toppede i 1969 med godt 5.000, derefter faldt den stærkt og stabiliserede sig omkring 2.000 pr. år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her