Læsetid: 4 min.

Skæbnesvanger rapport på vej

I morgen offentliggør Lord Butler sin rapport om kvaliteten og brugen af de britiske efterretnings-oplysninger, der ledte op til Irak-krigen. Rapporten skaber på forhånd stor spænding
13. juli 2004

Der har efterhånden været så mange skæbneuger for Tony Blair inden for de sidste 18 måneder, at det er blevet umuligt at holde styr på dem.
Irak-krigen, de svigtende opinionstal, de konservatives genoplivning fra de dødes rige og diverse interne Arbejderpartirevolter garneret med et anfald af hjerteflimmer hos premierministeren før jul har med jævne mellemrum kaldt de store overskrifter frem.
Og denne uge er endnu en af slagsen. Mediehysteriet startede allerede i weekenden, da BBCs respekterede politiske redaktør, Andrew Marr, kunne meddele at Blair havde været på nippet til at smide håndklædet i ringen og træde tilbage som politisk leder, men i sidste øjeblik var blevet overtalt til at blive på sin stol af en mindre gruppe loyale kabinetsministre.

Karakterbogen
De tre ministre brugte resten af weekenden på at dementere historien, samtidig med at medierne i hele sidste uge har varmet op til denne uges længe ventede offentliggørelse af den såkaldte Butler-rapport.
Rapporten, der har navn efter sin formand, vil i morgen vurdere dels kvaliteten af de britiske efterretningsoplysninger, der blev brugt som basis for at tage beslutningen om at gå i krig mod Irak, dels hvordan Downing Street 10 valgte at bruge disse oplysninger.
Rapporten, hvis overordnede sigte er at bedømme »korrektheden« af efterretningsmaterialet, er blevet til efter et udvalgsarbejde, som satte i gang efter at den amerikanske præsident George Bush annoncerede en tilsvarende undersøgelse i USA.
Udvalgsformanden, Lord Butler af Brockwell, har i det meste af sit arbejdende liv fungeret som departementschef, og forventningen til ham var ikke, at han ville producere en regeringskritisk rapport, men snarere endnu en »hvidvaskning« af regeringen i tråd med resultaterne af Hutton-kommissionen, der blev nedsat efter våbeneksperten David Kellys selvmord.
Udvalgets kommissorium blev af oppositionen tillige set som for snævert, hvilket medførte, at det lille oppositionsparti, de liberale demokrater, der hele tiden har været imod Irak-krigen, afviste at have en repræsentant i udvalget.
Senere fulgte de konservative trop og trak sig, men det afholdt ikke den repræsentant som partiet oprindeligt havde indsat i undersøgelseskommissionen fra at blive i udvalget.

Skarp kritik ventet
Men læk fra udvalgets arbejde og fra selve rapporten, som er sendt til de berørte hovedpersoner i fortrolig kopi, tyder imidlertid på, at regeringens og Butlers kritikere muligvis har gjort regning uden vært.
Det forlyder således, at Lord Butler er gået helt ud til kanten af sit kommissorium og har foretaget skarpe bedømmelser af nøglepersoner i beslutningsprocessen, der ledte frem mod krigen. Først og fremmest af John Scarlett og Alastair Campbell. John Scarlett er nyudnævnt chef for MI6, den britiske eksterne efterretningstjeneste og var op til Irak-krigen chef for regeringens efterretningsudvalg (det udvalg, der godkendte det afgørende britiske dossier om Irak).
Campbell var Tony Blairs daværende hårdtslående og kontroversielle kommunikationsdirektør, og var aktiv i forhold til selve formuleringerne i dossieret samt præsentationen af det over for både parlamentet og pressen.

Blairs fremtid
Men grunden til at hele Westminister – briternes svar på Slotsholmen – sitrer af nervøsitet er naturligvis spekulationerne om, hvad en eventuel kritisk Butler-rapport vil medføre for Tony Blairs lederskab.
Blair har selv for et stykke tid siden ladet forstå, at han var klar til at gå af, såfremt han vurderede, at han var blevet »en belastning« for partiet.
Blair har personligt udpeget John Scarlett til posten som chef for MI6 – en beslutning, som medførte en bølge af kritik i pressen og i oppositionen – og hvis han kommer under kritik sammen med Campbell, vil det forøge presset mod Blair for at trække sig, betydeligt.
Dagen efter Butler finder to vigtige suppleringsvalg til Underhuset sted ,i Leicester og Birmingham, to traditionelt stærke Arbejderparti-kredse.
Begge steder – især i Leicester, hvor der er en stor muslimsk vælgergruppe - er der risiko for at regeringen må aflevere mandatet til de liberale demokrater, hvilket oveni en kritisk Butler-rapport vil blive set som potentielt fatalt for Blair.

Blair forberedt
Embedsmand tæt på Blair har dog i de seneste dage ladet forstå over for udvalgte journalister, at premierministeren har forberedt sig på en kritisk Butler-rapport, først og fremmest gennem sin opsigtsvækkende udtalelse sidste weekend om at der »muligvis aldrig vil blive fundet masseødelæggelsesvåben i Irak.« .
De samme kilder peger på, at størstedelen af indholdet i Butler-rapporten sandsynligvis vil bestå af gentagelser af oplysninger, som allerede kom fremn under de omfattende vidneafhøringer, der fandt sted i forbindelse med Hutton-kommissionen.
Meget af den kritik, som kom frem i weekenden fra blandt andet tidligere udenrigsminister og tidligere parlamentsformand, Robin Cook, samt fra to pensionerede chefer i DIS, forsvarsministeriets efterretningsenhed – alt udsendt på BBC i radioprogrammet Today samt tv-programmet Panorama – er også gentagelser, siger Blair-loyalisterne.
Over for Panorama tilkendegav anonyme efterretningskilder derudover også, at MI6 på det seneste har trukket bedømmelsen om de irakiske masseødelæggelsesvåben tilbage, og således undermineret Blairs forord fra dossieret om truslen fra Irak,
I morgen vil offentligheden vide, hvad Lord Butlers konklusion er, og snart også, om Tony Blair vil drage nogle dramatiske konsekvenser af indholdet. Det langt mest sandsynlige er fortsat, at han bliver på posten.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu