Læsetid: 3 min.

En soldat har da ret til købe-sex…

Danmark er imod, at NATO-landene skal forbyde sine udsendte, fredsbevarende soldater at gå på bordel. For, når det er lovligt herhjemme, skal man også have lov til at gøre det som udsendt. Så skidt med, at det kan understøtte de værste former for trafficking
2. juli 2004

Udsyn - Trafficking
Der er gået næsten tre år, siden den danske soldat ’Kim’ fortalte sin opsigtsvækkende historie i Information. Historien om, hvordan han måtte tage sagen i egen hånd og købe ukrainske ’Tatjana’ fri af den albanske mafia.
Tatjana var blevet kidnappet i Bulgarien og tvunget til prostitution på et bordel i Makedonien, hvortil danske NATO-soldater i Kosovo rejste i deres friweekender. Kim havde på den baggrund forsøgt at få sine lokale overordnede til at stoppe turene til Makedonien. Fordi soldaterne dermed understøttede organiseret og mafiastyret kvindehandel. De overordnedes svar til Kim var, at det var bedre at soldaterne gik på bordel, end at de gik ud og voldtog.
Der er sket lidt siden: Danske soldater i Kosovo tager nu ikke længere til Makedonien på orlov. Soldaterne advares desuden i et adfærdskodeks om risikoen for at understøtte kvindehandel, hvis de opsøger prostituerede.
Det sidste er netop kommet på plads, og initiativet korresponderer med vedtagelsen på NATO-topmødet i Istanbul i denne uge: Alle NATO-landes soldater vil fremover blive informeret om risikoen for at bidrage til trafficking.
Jamen, det er da meget positivt, ikke?
Jo, det er det på sin vis. Det er bedre end ingenting.
Men sagen er, at Danmark kan tage en del af æren for, at der ikke indføres et generelt forbud mod, at udsendte soldater køber sex, sådan som nogle NATO-lande ellers havde foreslået. Danmark har således i flere år været en klar modstander af et forbud. Og som det fremgik af gårsdagens Information vil den danske forsvarsminister Søren Gade (V) – med et folketingsflertal i ryggen – fortsat ikke forbyde soldaterne at købe sex i deres fritid under udsendelse.
Argumentet er først og fremmest det juridiske: Når det er lovligt i Danmark at gå til prostitueret i fritiden, så kan man ikke gøre det ulovligt for en dansker at gøre det, blot fordi fritiden tilbringes på Balkan. Et andet argument er, at det også vil være dobbeltmoralsk, hvis der skal gælde andre regler for udsendte soldater end for andre danskere. Et tredje argument er, at det er svært at håndhæve et forbud.
Alle argumenter er imidlertid til at græde over. Og faktisk tjener de kun som et par figenblade, som minister og folketingsflertal kan dække sig ind under. Fordi de ikke vil tage stilling til det helt afgørende spørgsmål:
Har en dansk soldat en grundlæggende ret til at købe sig til at få dækket sit opsparede sexbehov? En så ukrænkelig ret, at det er lige meget, at han dermed bidrager til at fastholde de handlede kvinder i slavelignende forhold? At man så bare må trække på skuldrene over, at soldaternes efterspørgsel efter sex fører til ny trafficking af nye kvinder, hentet fra en ussel situation i en landsby i Moldova?
Det politiske flertal i Folketinget undgår dog helt at svare på spørgsmålet – med henvisning til den danske lovgivning.

Til det er der kun en ting at sige: Det er for nemt. Og det er for uansvarligt. For selvfølgelig kan man indføre et forbud mod soldaternes sexkøb, hvis man vil.
Tag nu bare Sverige, der med øjeblikkelig virkning sender udsendte soldater hjem, hvis de går til prostitueret. Hjemme venter der en retssag, fordi det ifølge svensk lov er forbudt at købe sex. Hvis Danmark ville, kunne man for eksempel kriminalisere sexkunden, sådan som man har gjort i Sverige. Så korresponderer lovgivningen i Danmark da i hvert fald med lovgivningen for de udsendte soldater.
Men okay. Selv hvis man ikke vil følge svenskernes eksempel, kan det alligevel lade sig gøre.
Norge har for eksempel indført kodekset ’business-med-bukser-på’ for alle statens udsendte, selv om sexkøb er lovligt hjemme i Norge.
Norge er med andre ord et klart eksempel på, at der er muligt at gøre noget. Hvis bare man vil. Hvis bare man holder op med at lukke øjnene for, hvad der foregår:
*For to måneder siden kom Amnesty International med en gruopvækkende rapport, der dokumenterede eksplosionen i trafficking til Balkan, siden de fredsbevarende styrker rykkede ind i sidste halvdel af 90’erne. Kvinderne bliver handlet og siden truet, banket, voldtaget, misbrugt og til sidst kriminaliserede.
*For nylig stod endnu en tidligere udsendt dansk soldat frem og fortalte om tiden på Balkan: »De få fridage, der var, blev brugt til ture til de lokale bordeller. Befalingsmændene gik forrest i den fornedrende konkurrence om, hvem der kunne ydmyge de prostituerede mest muligt,« skrev soldaten i et debatindlæg i Politiken.
Kære politikere. Hvad med at åbne øjnene, påtage jer et ansvar, og sende et ordentligt signal med lovgivningen om, at det vil I ikke acceptere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her