Læsetid: 3 min.

TV 2-salg kan trække ud i flere år

Regeringen valgte i går at indbringe sagen om de ulovlige licenskroner til TV 2 for EF-domstolen. Det kan betyde, at der vil gå år, før salget kan eksekveres
2. juli 2004

Det er efterhånden to måneder siden, at EU-kommissionen pålagde TV2 at betale 628 millioner kroner tilbage til staten for manglende levering af public service-programmer. Først i går har regeringen valgt at få sagen efterprøvet ved EF-domstolen. Sådan en sag kan trække ud i flere år, og det kan blive svært at få solgt stationen før en afgørelse foreligger.
Kulturministeren selv oplyser dog, at regeringen forsat arbejder at få privatiseret TV2 hurtigst muligt.
»Det er ikke muligt for mig på nuværende tidspunkt at sige, hvornår det kan ske, da forhandlingerne med Kommissionen endnu ikke er endeligt afsluttet,« udtaler Brian Mikkelsen via en pressemeddelelse. Ministeren selv er på ferie i øjeblikket, men pressechef Martin
Østergaard-Nielsen oplyser til Information, at man arbejder med en model, der muliggør et salg, før afgørelsen falder:
»Vi fortsætter med bestræbelsen frem mod en privatisering og forhandler stadig med Kommissionen om en rekapitalisering. De to ting, mener vi ikke udelukker hinanden. Sådan som vi har forstået sagen, kan man godt lave en model, hvor man sikrer en kommende køber mod et givet udfald af sagen,« siger Martin Østergaard-Nielsen, men kan ikke sige noget nærmere om, hvordan den model kunne se ud.

Umuligt salg
Professor Frands Mortensen fra Aarhus Universitet tror imidlertid ikke på en model, der ville tillade et salg inden afgørelsen fra domstolen er klar.
»Jeg vil gerne se sådan en model, der i givet fald skulle være i overensstemmelse med EU’s konkurrenceregler. Jeg tror ikke, det kan lade sig gøre,« siger Frands Mortensen.
»Det betyder altså, at regeringen ikke kan nå at sælge TV2 før efter et folketingsvalg.«
– Kan man forestille sig, at regeringen efterprøver afgørelsen for bevidst at udskyde salget?
»Ja, det kunne man sagtens. Det undrer mig i det hele taget, at Brian Mikkelsen ikke øjeblikkeligt udnyttede den chance, der var for at slippe elegant ud af problemerne med TV2-salget, da Kommissionen traf sin afgørelse – for det er en meget slem sag for ham, den her. Allerede her kunne ministeren have været taktisk klog og sagt, at man blev nødt til at anke afgørelsen, og i den mellemliggende periode kunne man altså ikke sælge TV2,« siger Frands Mortensen, der dog pointerer, at der også er andre gode grunde til at få sagen afprøvet.
»Dels kan man – som også kammeradvokaten gør opmærksom på – anfægte Kommissionens afgørelse på flere punkter. Dels har de menne-sker, der arbejder med tilrettelæggelsen af TV2 også krav på at få afprøvet sagen ved en domstol – det er jo en voldsom kritik af deres arbejde. Derudover skal man være opmærksom på, at TV2 er en ud af mange europæiske public service-stationer med lignende konstruktioner, så der bliver holdt nøje øje med udviklingen i den her sag. Mange af disse stationer kunne bestemt være interesseret i at få sagen afprøvet ved en domstol,« siger Frands Mortensen.

Forligsparter tvivler
Også medieforligspartneren Dansk Folkeparti er skeptisk over for, om det kan lade sig gøre at sælge TV2 under retssagen. Medieordfører Poul Nødgaard, forklarer over for Ritzaus Bureau, at han ikke længere kan overskue situationen.
»Jeg har svært ved at se, om vi kan fortsætte med privatiseringen af TV2, før vi har en afgørelse. Men hvis regeringen skønner, at det juridisk kan lade sig gøre, så vil Dansk Folkeparti ikke spænde ben,« siger Poul Nødgaard.
Venstres mediepolitiske ordfører, Jens Rohde, erkendte i juni over for Ugebrevet A4, at en anke ikke ville være godt for salget af TV2, da køberen ikke ved, om – og hvor meget – han risikerer at skulle betale tilbage til statskassen.
»Man kan stadig sælge, selv om der er en ubekendt faktor, men det er klart, at det vil svække prisen,« sagde Jens Rohde. I Bruxelles har Generaldirektoratet for Konkurrence, der sidder med sagen, ikke nogen kommentarer til, hvorvidt det kan lade sig gøre at sælge TV2 under en retssag, eller til at Danmark har valgt at få efterprøvet afgørelsen.
»De fleste afgørelser bliver efterprøvet ved en domstol, så det ser vi ikke noget overraskende i,« siger direktoratets talsmand Tilman Lueder.
»Tværtimod ville det have været meget overraskende, hvis man ikke havde anket sagen – så ville vi angiveligt have haft en kommentar. Selvfølgelige vil man have den efterprøvet – vi taler om 80 millioner euro her,« siger Tilman Lueder. Ifølge Lueder vil det tage to til tre at afgøre sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her