Læsetid: 3 min.

Undertrykt dominans

Samlet anmelderstab overså den vigtigste kritik i Melissa Panarellos dagbog
17. juli 2004

Kommentar
Italienske Melissa Panarellos dagbog 100 tag med børsten før sengetid har vakt sensation – hvordan kan en 14-årig pige skrive med denne selvbevidsthed? Og så alle disse seksuelle eksesser, hun har lagt krop til.
Der er oftest tale om en ekstrem og iscenesat seksualitet med Melissa som matematiklærerens depraverede Lolita, som han ’voldtager’, den gifte mands læderklædte domina, der giver ham en dildo i røven til det bløder, de fem universitetsfyres ’O’, som med bind for øjnene giver blowjobs efter tur.
Weekendavisens Bo Bjørnvig kunne næppe skjule sin tilfredshed over indholdet af orgier med ældre mænd. »... man bør hilse ethvert fortrængningsnedbrud velkomment«, trompeterer Bjørnvig. (Gnæg, gnæg, er det ikke det vi altid har sagt: kvinder vil jo domineres...)
Meningerne om dagbogen har været delte. Politikens Italienskorrespondent Lisbeth Davidsen mener, at bogen mere fortæller om europæiske teenageres sexliv end at den er en exceptionel italiensk historie«. Ina Kjøgx Pedersen at den ligefrem er »rørende almindelig«. Politikens anmelder ser Melissa Panarello som eksponent for en moderne frigjort kvindelig seksualitet, som ligner den, vi er vant til at tilskrive mænd. Men Anne Wegner i Information ser Melissa Panarello som en svigtet og misbrugt pige, der accepterer ting, hun ikke bryder sig om, som handler mekanisk og ofte uden en gnist af lyst. Ingen af d’herrer og damer anmeldere har haft øje for, at dagbogen er en gennemspilning af et klassisk motiv: Pigens overgang fra barn til voksen: Hendes initiering til kvinde og forsøg på at finde sin individualitet. Og det er som sådan, bogen bør have vores interesse, fordi den så også beskriver en tid og en kulturudvikling. At Melissa er liderlig, er lige så sandt som at hun forbander meget af den seksualitet, hun oplever med de skiftende mænd.
Det dilemma, Melissa Panarello beskriver, er, at pigen kommer til seksualiteten for at finde sin individualitet – og da møder et mandligt begær, der netop er struktureret omkring udslettelsen af hendes individualitet, dvs. objektgørelsen af kvinden. Et paradoks, som altså ingenlunde synes udslettet af de moderne tider.
Selv om hun meget ofte er initiativtageren, agerer Melissa Panarello i mandlige fantasier og iscenesættelser af seksualitet. Det har muligvis narret nogle af d’herrer og damer anmeldere til at tro, at sådan ser de ikke længere undertrykte pigers seksualitet ud for fuld udblæsning. Men læser man bogen ser man, at det jo er en skade, der opstår i mødet med en spaltning i den mandlige seksualitet. Det er netop en undertrykt seksualitet, vi er vidne til. Og det lægger Melissa Panarello slet ikke skjul på. Hun udtrykker sin smerte, vrede og kritik. Men hun er også drevet af trang og liderlighed, for vel har hun lyster. Det har kvinder jo...
Netop som jeg skriver dette, har B.T. en stor artikel om, at flere og flere helt almindelige unge piger (men også unge drenge) sælger seksuelle ydelser på nettet: » Nogle af pigerne er stærke og helt bevidste om, hvad de laver,« udtaler en ekspert. Er det frigjorthed, vi ser? En seksualitet omsider befriet fra al skam og alle tabuer vi er vidne til? Eller er det en fortabthed. En fuldstændig mangel på indre retning og fornemmelse af eget værd hos rigtigt mange unge piger og drenge? Den helt udstrakte ligegyldighed over for sig selv, hvor pornoficeringen bliver et ydregivet landkort over seksualitet, som er gået tabt på de indre planer. Og er denne definitionsmagt over seksualiteten ikke patriarkatets videreførelse og fornyede sejr i modernitetens flydende verden?
Melissa Panarello retter midt inde fra denne struktur en lammende kritik imod den seksuelle kultur og forholdet mellem mænd og kvinder med sin dagbog. Ufatteligt, hvordan en samlet anmelderstab har kunnet overse dette.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu