Læsetid: 4 min.

Undskyldning til det gamle styre

Den kommunistiske fortid spøger stadig i Tjekkiet
3. juli 2004

Prag
Kommunisternes sejr ved forrige weekends valg til Europa-Parlamentet, hvor KSCM fik mere end 20 procent af stemmerne fra de, der overhovedet gad dukke op for at stemme, ligger som en dårlig smag i munden på mange tjekker i disse dage. En dårlig ånde fra fortidens dyb, der ikke lige lader sig tygge væk med en myntepastil. Hele forløbet omkring fløjlsrevolutionen i efteråret 1989 bliver taget frem og kigget efter i sømmene. Og her er en 14 år gammel retssag gået hen og blevet et symbol på opgøret med fortiden.
Sagen er en strid mellem tre unge arkitekter og deres tidligere lærer fra Brno Tekniske Universitet. Dengang i revolutionsdagene i efteråret 1989 erklærede de tre offentligt deres mistillid til deres kommunistiske lærer, der som aktivt medlem af kommunistpartiet i deres øjne ikke havde den rette moral som underviser. Kritikken blev formuleret og offentliggjort i en deklaration, der fordømte læreren som ledende medlem af kommunistpartiet. Læreren lagde efter fløjlsrevolutionen sag an mod de tre daværende studenter for æreskrænkelse. Han hævder, at være blevet stemplet som en arrogant demagog og kræver en undskyldning for en usandfærdig beskrivelse af sin person.
»Kommunistpartiet slog folk ihjel og satte dem i fængsel. Det var et kriminelt parti. Og han (læreren, red.) var ikke bare passiv. Han var et aktivt medlem af et kriminel organisation. Vi havde ret til at kritisere ham,« mener studenterne.
Foreløbig har sagen være 14 år om at nå til afgørelse i byretten. Det skete forleden, hvor dommeren afgjorde, at de tre skal undskylde for en »usandfærdig beskrivelse« af deres kommunistiske lærer i 1989.
»Jeg kan ikke sige undskyld til en, der var leder af det kommunistiske parti på vores fakultet,« sagde Zdenek Hirnsal, den ene af de tre daværende studenter.
»Det er ikke noget personligt. Det er en sag mellem det tidligere styre og studenterne.«

Han forklarede, at fordømmelsen af læreren dengang i de sene novemberdage i 1989, hvor studenterdemonstrationerne havde spredt sig fra Prag til Brno, var et led i et politisk oprør, ikke en personlig kritik. Sammen med sine to daværende medstuderende har han besluttet at anke dommen til højesteret. De tre mener, at der siden 1989 har bredt sig en ligegyldighed overfor undertrykkelsen under det tidligere kommunistiske styre, og at det er på høje tid, at det bliver taget fat i et ordentligt kollektivt opgør med fortiden i Tjekkiet.
»Det er jo en helt absurd situation. Hvis vi siger undskyld til denne person, siger vi indirekte undskyld til hele det tidligere totalitære styre,« som de tres advokat udtalte efter byrettens afgørelse i begyndelsen af juni.
Også andre reagerede på, at byretten gav læreren medhold og pålagde de studerende at give ham en undskyldning. Foreningen for Politiske Fanger, som repræsenterer de der blev fængslet af de kommunistiske myndigheder, udsendte straks en erklæring, hvori de krævede at dommerens afgang og en passende straf til læreren.
»De studerende vidste, hvor deres plads var i de afgørende øjeblikke. De sluttede sig tappert til kampen for akademisk frihed og frihed generelt,« lød det i erklæringen.
Nu hvor sagen er sendt videre op i det juridiske system, kan der nemt gå lang tid, før der kommer en endelig afgørelse. Men sagen rører ved et ømt punkt for tjekkerne i disse dage: Var fløjlsrevolutionen måske for fløjls-agtig? Var den relativt udramatiske overgang fra 40 års kommunistisk undertrykkelse til demokratisk styreform for glat? Blev fortidens synder lidt for hurtigt fejet ind under gulvtæppet, og er det måske dér en del af forklaringen på kommunistpartiets stigende popularitet skal findes? For de tre studerendes advokat, Jaroslov Broz, er der ingen tvivl:
»Der var ingen Catharsis. Repræsentanterne for det kommunistiske system er aldrig blevet straffet ordentligt.«

Hverken læreren, hans advokat eller nogle fra de nuværende kommunistiske parti har offentligt udtalt sig om sagen. Men selv i kommunistpartiets, KSCM, hovedkvarter er der nok en fornemmelse af, at det nok ikke er klogt at juble alt for højlydt over sejren i forrige uges parlamentsvalg. Skyggerne fra fortiden kan hurtigt komme til at spærre for det image-skifte, som partiet har arbejdet på at skabe op til parlamentsvalget. Der var derfor en meget stille og afdæmpet stemning og kun moderat jubel i partiets hovedkvarter, da stemmerne blev optalt og seks kommunister sendt til Europa-Parlamentet.
»Vi har et socialistisk program. Der er ikke noget kommunistisk nævnt i det,« som Jaromir Kohlicek, den ene af de nye Europa-Parlamentsmedlemmer, skyndte sig at understrege.
»Kommunismen er kun tilbage i vores navn. Socialisme er realistisk i nutidens samfund.«
Om kommunisternes fremgang vitterlig har sat gang i et opgør med fortidens skygger, der vil få sager som den fra Brno frem i offentlighedens lys og åbne for et opgør med fortiden, eller om chokket lægger sig efter en lang, varm sommer ...ja det kan kun tiden vise.
Men de tre tidligere studerende har i al fald i sinde at tage sagen helt til tops i systemet for at få ret.
»Om vi siger undskyld?«
»Aldrig, aldrig«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her