Læsetid: 2 min.

1,2 mio. fordrevne i limbo

Udsatte flygtninge fra Sudan må vente på skæbnesvangre forhandlinger i USA og Nigeria. Britisk minister ser fremskridt
31. august 2004

Denne uge kan gå og blive skæbnesvanger for ca. 1,2 millioner fordrevne i den krigshærgede, sudanesiske provins Darfur. De mange mennesker fremtidsudsigter afhænger i høj grad, hvad FN’s Sikkerhedsråd beslutter i New York i slutningen af ugen, og hvad der kommer ud af forhandlinger i Nigeria mellem ledere fra regimet i Sudan og to oprørsbevægelser i Darfur.
Søndag udløb den frist, som Sikkerhedsrådet havde givet Sudans regering til at
afvæbne Janjaweed-militsen, som har hærget Darfur det seneste års tid. Hvorvidt Sudans styre har levet op til Sikkerhedsrådets resolution 1556, vil FN’s specialudsending Jan Pronk orientere Sikkerhedsrådet om på torsdag.
I går sagde FN-flygtningeeksperten Dennis McNamara ifølge nyhedsbureauet AFP,
at Sudan ikke gjort nok for at beskytte de fordrevne. Janjaweed-krigere får fortsat
lov til ustraffet at gruppevoldtage fordrevne. McNamara sagde:
»Vi er ikke i stand til i dag i tilstrækkelig grad at beskytte den fordrevne civilbefolkning.«

Fremskridt efter pres
Ifølge den britiske udviklingsminister Hilary Benn er der dog sket fremskridt i Sudan, mens Sikkerhedsrådet har pustet Sudans leder al-Bashir i nakken. Benn gav i går udtryk for, at der er sket fremskridt i forhold til at hjælpe de mange flygtninge. Til BBC sagde han:
»Situation har ændret sig mærkbart som et resultat af internationalt pres.«
Han understregede behovet for at opretholde det politiske pres på al-Bashirs styre, hvilket måske er et signal om britisk opbakning i Sikkerhedsrådet til senere på ugen at indføre sanktioner mod Sudan.

Langstrakt forhandling
Sikkerhedsrådets beslutning afhænger meget af, hvad der sker under de fredsforhandlinger, som for tiden foregår i Nigerias hovedstad, Abuja. Her har Den Afrikanske Union (AU) samlet repræsentanter for Sudans regering og de to Darfur-baserede oprørsbevægelser SLA og JEM. I over en uge har de forsøgt at finde en løsning på den nu 18 måneder lange konflikt i Darfur, hvor en skrøbelig våbenhvile har været på plads siden april.
Fremskridtene i den første uges forhandlinger har været langsomme. Begge parter har gensidigt beskyldt hinanden for at bryde våbenhvilen og angribe civile. I går sagde en højtstående nigeriansk forhandler til AFP:
»Vi er nødt til at finde et kompromis, så forhandlingerne kan komme videre og for at overbevise det internationale samfund om, at det, der foregår i Abuja, ikke bare er en snakkeklub.«
AU har nu udsendt 300 soldater til Darfur for at beskytte sine observatører.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her