Læsetid: 2 min.

Bag om Langli

7. august 2004

Spot
God lørdag morgen, kære læser. Jeg håber virkelig, det er morgen, ellers er denne klumme ikke af den store anvisende værdi. Vi skal nemlig tidlig i gang i dag, helt præcis klokken 09.07. Der går P1 i luften med programmet om fugleøen Langli midt i Ho Bugt.
Nu er det sådan, at jeg måske kender Langli en lille smule bedre end tilrettelægger Søren E. Jensen, hvorfor jeg må melde ud med en præcisering. Langli er ikke en fugleø. Nuvel, det er da muligt, der er fugle på øen, der er der vel på de fleste øer, når det kommer til stykket. Næh nej, det helt særegne ved Langli er derimod det mystiske og mytiske tågesignal samt det store lysende fyrtårn.

Her er banen så åben for Søren E. Jensen, der sikkert kan meddele, at der aldeles ikke er hverken tågehorn eller fyrtårn på Langli. Hvortil jeg må replicere, at fra mit barndomshjem ved Marbæk plantage i Sjelborg – få hundrede meter fra vandet i Ho Bugt – der kunne man i tåge tydeligt høre tågehornet kalde på Langli. Jeg har aldrig selv set hornet, men jeg har hørt det tude. Og jeg har også skimtet huset, hvor lyden kom fra. Søren E. Jensen vil sikkert – helt i forlængelse af Skov- og Naturstyrelsens pjece – modreplicere, at huset må være det tidligere sommerhus, der i dag er feltstation for observationer af fugle. Lad ham bare have ret. Lyden kom nok i virkeligheden et helt andet sted fra. Men vi var mange, der mente, den kom fra Langli. Og det er lige så godt.

Så er der fyrtårnet. Da jeg var barn kastede det sit trygge rytmiske lys på den blåmalede væg i mit værelse. Blink. Pause. Blink, blink, blink. Pause. Blink. Pause. Blink, blink, blink. Pause. Blink. Og så videre. Hele natten igennem blinkede det.
Søren E. Jensen vil sikkert mene, der er tale om Blåvand Fyr. Det er muligt, men da jeg var barn, stod Blåvand Fyr altså på Langli.
Fugle var der til gengæld ingen af. Vi så dem i hvert fald ikke. Men jeg vil glæde mig til at høre om dem i programmet. Og til at få korrigeret de fejlagtige forestillinger, der boblede i barnets fantasi.
Hvis læseren missede chancen denne morgen, så genudsendes programmet flere gange, blandt andet klokken 06.33 den 22. augus. Man står tidligt op i Jylland.

*P1, Natursyn, Fugleøen Langli klokken 09.07

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her