Læsetid: 3 min.

Connies redningsbåd

26. august 2004

JORDEN VAR FORDÆRVET og fyldt med vold for øjnene af Gud. Gud så, at jorden var fordærvet, fordi alle mennesker på jorden handlede fordærveligt. Da sagde Gud til Noa: »Jeg har besluttet at gøre en ende på alle mennesker, fordi de er skyld i, at jorden er fuld af vold. Nu vil jeg ødelægge dem sammen med jorden. Lav en ark…«
Sådan lyder beretningen om syndfloden, som den hørtes første gang, nemlig i Første Mosebogs sjette kapitel. I disse dag kan historien atter fortælles, dog med den forskel, at nu er det Connie Hedegaard, der har modtaget den højere kaldelse til værn mod de stigende vande.
Som det fremgår af reportagen i dagens avis, bebuder vor miljøminister, at hun om klimaforandringerne vil indbyde bl.a. miljøorganisationerne til en »saglig, fordomsfri drøftelse« om den langsigtede indsats. At ønske en sådan drøftelse – og selv medvirke til den – er et markant skift i forhold til hendes forgænger, Venstre-manden Hans Chr. Schmidt.

VANDENE STIGER, fordi atmosfærens indhold af CO2 stiger, fordi mennesker afbrænder kul, gas og olie hurtigere, end naturen kan optage kultveilten.
I Berlingske i går erklærede Connie Hedegaard, at hun vil lave en »tilpasningsstrategi,« der sikrer, at højere vandstand bliver tænkt ind i anlæg af fremtidens havne, kloakker og byggerier. Hun kalder det »rettidig omhu«.
Åh jo. Rettidig og rettidig… For 19 år siden holdt FN en stor konference i Oslo, hvor internationale videnskabsfolk advarede mod globale temperaturstigninger mellem 1,5 og 4,5 grader celcius, »måske en dobbelt til tre gange så stor stigning ved polerne«, og at det »ville føre til en stigning i havenes vandstand mellem 25 og 140 cm«.
De forløbne mange år siden 1985 har været brugt på snak frem og tilbage, om disse tal nu også kan være rigtige, og om der overhovedet er et problem, og om der kan gøres noget ved det. Den amerikanske højrefløj har med forbundsfæller blandt oliesheiker og benzinselskaber givet svaret nej på alle spørgsmål.
En variant af nej-svaret er, at det i hvert fald vil være en skrækkeligt dårlig idé at sætte ind dér, hvor miljøpolitikken ellers priser sig af at rette sin opmærksomhed: Ved forureningens kilde. I dette tilfælde afbrændingen af de fossile brændstoffer. Uha, det vil true den rige verdens levestandard. Det vil være meget mere lønsomt, at verden tilpasser sig til det ændrede klima, har argumentet lydt.

LØNSOMT FOR HVEM? I Danmark har Teknologirådet netop advaret: »Omkostningerne ved at flytte jernbaner, havne, veje, kloakker, hospitaler, skoler eller plejehjem vil være næsten uoverskuelige.«
Så tænk på Bangladesh og de andre tredjeverdenslande, der ligger endnu lavere ved havoverfladen – og i bunden af økonomisk formåen. Eller på de østater, som forsvinder under havets stigning.
Oveni gælder, at de stigende have kun er en del af klimaforandringens symptomer. Hyppigere hærgende orkaner – hvordan skal vi tilpasse os dem? Oversvømmelser inde i land, som følge af langt flere skybrud? Hvor er det egentlig sikkert at flytte hen? For slet ikke at tale om det dyre- og planteliv, der ikke kan følge med forandringerne i temperaturen. Går Connie Hedegaards ’tilpasning’ ud på at samle blomster, træer og dyr op på traktorlad og køre dem 30 km nordpå om året?
Connie Hedegaard har selv ladet skinne igennem, at hun forstår, at der skal en mere aktiv indsats til. Og at det ikke rækker med VK-regeringens hidtidige politik med at købe ubrugte »CO2-kvoter« i tidligere kommunistiske lande, hvor industrien ligger brak.
Men her får hun det – også – svært i den regering, hun har valgt at pynte på med sin indtræden. For kun en måned siden jublede Hans Chr. Schmidt i en kronik her i bladet over kvoteopkøb – og over, at Bjørn Lomborgs ’konsensus-konference’ i maj satte etiketten »dårlige løsninger« på investering i at afværge klimaændringer. Lomborg siger i går til Berlingske: »Tilpasning er det eneste rigtige.«
Tilpasning er i al fald, hvad det politisk handler om. Vil Venstre tilpasse sig Connie Hedegaard? Eller vil Connie Hedegaard tilpasse sig Venstre? Hun kan snart få lyst til at gå i en redningsbåd.

dr

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu