Læsetid: 2 min.

Danskerne er næstbedst

Lars Schandorff og Nicolai V. Pedersen langt fremme i hollandsk skaktræf
17. august 2004

Skak
Overskriften skal bestemt ikke opfattes om et klagesuk – for hvor det måske var en smule skuffende, at hverken Peter Heine Nielsen eller Curt Hansen var med i den sejrende trio i Politiken Cup i Høje Tåstrup i sidste måned, bør hverken Lars Schandorff eller Nicolai V. Pedersen hænge den mindste smule med mulen efter deres indsats i hollandske Hoogeschool Zeeland – en stor åben turnering med hele 245 deltagere.
Lars Schandorff spillede overbevisende og lå stort set fremme i førerfeltet fra start til mål – hvilket indebar, at han gennem det meste af turneringen var blandt de 10 spillere, hvis partier kunne følges på den hollandske hjemmeside. Lars sluttede af mod en række af de skrappeste stormestre, og det betød, at han til sidst manglede et sølle halvt point for at nå helt til tops. Nu vandt den indiske stormester Krishnan Sasikiran med 7,5 af 9 mulige og en bedre korrektion end Sergei Tiviakov og Daniel Stellwagen, begge Holland – sidstnævnte bliver for øvrigt stormester efter sin flotte præstation og er et navn, man skal bide mærke i.
Både Schandorff og Nicolai var med i den følgende gruppe, der bestod af syv spillere, der alle nåede 7 points. Schandorff havde bedst korrektion og snuppede fjerdepladsen, mens Nicolai som følge af et lettere program havnede på 10. pladsen. Turneringens kvalitet understreges i øvrigt af, at den nybagte FIDE-verdensmester Rustam Ksimzdhanov fra Uzbekistan måtte tage til takke med en 21. plads!
Vi luftede for nylig den tanke, at inderen Viswanathan Anan p.t. er verdens stærkeste skakspiller. Påstanden blev i hvert fald ikke dementeret efter en opvisningsmatch i Mainz, hvor Anand med tilsyneladende let hånd besejrede en anden verdensklassespiller, Alexei Shirov fra Spanien. ’Tigeren fra Madras’ vandt det 2. og 6. parti og remiserede i resten. Det 6. parti blev en nem dag på kontoret for det indiske skakfænomen, der her har hvid:
1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 a6 4.La4 Sf6 5.0–0 Le7 6.Te1 b5 7.Lb3 0–0 8.h3 Lb7 9.d3 d6 10.a3 Dd7 11.Sc3 Sd8 12.d4 exd4 13.Sxd4 Te8 14.Sf5 Lf8 15.Lg5!
Ja, det ser altsammen bekendt ud, men 14. - Lf8 må være en unøjagtighed, for nu står Anand på det nærmeste til gevinst. Det antydede han i hvert fald efter partiet, og min trofaste sparringspartner Fritz giver ham ret (hvids fordel er cirka halvanden bonde, hævder programmet). Shirov må også have følt jorden brænde under sig, for han ofrer en kvalitet – til ingen verdens nytte:
15. - Lxe4 16.Sxe4 Txe4 17.Txe4 Dxf5 18.Lxf6 Dxe4 19.Ld5 Df4 20.Lxa8 Dxf6 21.c3 c6 22.Dd4 De6 23.Db6 Dc8 24.Te1 Dd7 25.Dxa6 d5 26.a4 bxa4 27.Dxa4 g6 28.Td1 Lc5 29.b4 Lb6 30.c4 ...
Og sort opgav. En skam – for ikke at sige en skændsel, at Anand ikke er med i den forestående VM-genforeningscyklus, hvis fire deltagere jo er Kasparov, Kasimdzhanov, Kramnik og Lekó.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her