Læsetid: 3 min.

Euro-tyrkere er ego-tyrkere

Mange tyrkere i Europa er mod tyrkisk EU-medlemsskab og anbefaler under alle omstændigheder deres landsmænd at blive hjemme
31. august 2004

Egoisme
Fire ud af fem tyske tyrkere anbefaler deres landsmænd at holde sig væk fra Tyskland. I Frankrig er tallet tre ud af fem. Der findes ikke tilsvarende tal fra Danmark, men herboende tyrkere vurderer, at Danmark ligger på samme niveau.
En stor andel fransk- og især tyskboende tyrkere vækker også opmærksomhed ved at være skeptiske over for tyrkisk EU-medlemskab. Over 30 procent af tyrkerne i Tyskland støtter ikke Tyrkiets kamp for at blive medlem af EU. Kun 40 procent støtter den. Til sammenligning bakker 78 procent af Tyrkiets befolkning op om landets EU-medlemskab.
Tallene stammer fra en undersøgelse foretaget af to professorer ved Bilgi Universitet i Istanbul. Over 1.000 tyske tyrkere er blevet spurgt om deres forhold til Tyrkiet og EU.
Både opfordringerne til tyrkere i Tyrkiet om at blive hjemme og modstanden mod tyrkisk EU-medlemsskab kan ses som et udtryk for egoisme. Det mener den ene af mændene bag undersøgelsen, Ayhan Kaya.
»De ser situationen ud fra et økonomisk perspektiv. Flere indvandrere vil være en udfordring for dem blandt andet på arbejdsmarkedet,« siger han.
De adspurgte tyrkere begrunder deres anbefaling til landsmændene med den stigende arbejdsløshed og hjemlængsel. Strengt disciplinerede arbejdsforhold og mangel på tolerance er også blandt argumenterne.

’Forkælet opførsel’
Kultursociolog på Syddansk Universitet Mehmet Ümit Necef er overrasket over undersøgelsens resultater. Han anser det for at være et udtryk for »de privilegeredes forkælede opførsel«.
»Hvis du klatrer op ad en stige, vælter du stigen bagefter, så andre ikke kan komme efter dig. Det handler om at have sit på det tørre,« siger han.
»Altså, tyrkerne i Europa har ikke de livstruende problemer, man har i Tyrkiet. Deres problemer er ophøjede i forhold til tyrkerne i Tyrkiet, der kæmper mod tortur og for menneskerettigheder.«
Mehmet Ümit Necef peger også på, at mange tyrkere er bange for at flere tyrkiske indvandrere vil forværre situationen for dem selv.
»Hvis der kommer flere, vil indvandrerspørgsmålet hele tiden komme op til debat, og man ønsker ikke den opmærksomhed,« siger han.
En pointe, der bakkes op af Hüseyin Arac, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Århus Amt.
»De frygter, at europæernes syn på tyrkere bliver endnu mere negativt end nu. Der bliver allerede lavet politik på ryggen af dem, og hvis der kommer endnu flere, bliver situationen værre for os andre,« siger den 46-årige foredragsholder og tolk.
Han tror, at der er færre tyrkere i Danmark, der er imod tyrkisk EU-medlemsskab end i Frankrig.
»Tyrkerne i Frankrig og Tyskland har opholdt sig længere tid i Europa. Vi er derimod ikke helt rodfæstede her og har tættere forbindelser til Tyrkiet,« siger han.
Hüseyin Arac medgiver, at tyrkere herhjemme også tænker økonomisk og frygter for egne job- og uddannelsesmuligheder, hvis der kommer flere tyrkere til landet. Men ikke i lige så høj grad som i Tyskland og Frankrig.
»Jeg tror, nervøsiteten over for massiv indvandring kommer mere til udtryk i Frankrig og Tyskland, fordi vi i Danmark trods alt har nemt ved at få en bolig, og der er kontanthjælp, hvis man ikke har noget job.«

Mest flygtningefjendske
Fra Syddansk Universitet minder Mehmet Ümit Necef om, at tyrkerne i Danmark tidligere har givet udtryk for lignende holdninger overfor indvandring generelt. Han henviser til en fem år gammel undersøgelse af forskellige indvandrergruppers syn på den danske flygtningepolitik. Dengang så 68 procent af tyrkerne i Danmark gerne, at der blev indført yderligere begrænsninger. ’Kun’ 55 procent af danskerne havde samme synspunkt.
»Undersøgelsen viste, at tyrkerne var de mest flygtningefjendske. Det er jo fordi, de ikke længere har noget med indvandrere at gøre,« siger Mehmet Ümit Necef.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her