Læsetid: 2 min.

Finanslov 2005

27. august 2004


Støtte til svovlfrit brændstof
*Afgiften på svovlfri benzin skal sættes ned med fire øre pr. liter, og svovlfri dieselolie slipper to øre billigere per liter fra næste år. Det foreslår regeringen i sit forslag til finanslov for 2005. De beskedne afgiftslettelser på svovlfri produkter koster staten 500 mio. kr. over fire år.
Baggrunden for forslaget er et EU-direktiv, der siger, at svovlfri benzin og diesel skal være tilgængelig på markedet fra den 1. januar 2005. De svovlfri produkter skal ifølge direktivet sælges parallelt med de svovlholdige til 2009, hvorefter der kun må sælges svovlfrit brændstof til landevejstransport.
Afgiftnedsættelsen skal dels fremme brugen af svovlfrit brændstof, dels motivere oliebranchen til at tilbyde de mindre forurenende produkter på alle tankanlæg. ritzau

Flere ressourcer til fængsler og PET
*Regeringen og Dansk Folkeparti har aftalt at oprette 175 ekstra fængselspladser. De nye pladser indebærer, at der i 2005 vil være omkring 4.150 pladser, fremgår det af regeringens forslag til finanslov.
Regeringen har også besluttet at tilføre Politiets Efterretningstjeneste (PET) yderligere 135 mio. kroner i perioden 2005-2006. Pengene muliggør ansættelse af 60-65 ekstra medarbejdere, herunder med akademisk, analytisk og administrativ baggrund, og anskaffelse af ny teknologi.brun

Bistand udhules fortsat
*Målt i forholdt til bruttonational-indkomsten (BNI) falder u-landsbistanden fra ca. 0,85 pct. i år til 0,84 el. 0,83 pct. i 2005. Da regeringen tiltrådte i 2001, gav Danmark en pct. af BNI.
Målt i beløb stiger u-landsbistanden fra i år 10,6 mia. til 10,8 mia. kr. i 2005.
Bistanden til at bekæmpe aids stiger med 65 mio. kr. fra i år til næste år.
Bistanden til miljøprogrammer vokser fra i år 610 til 650 mio. kr. næste år. Da regeringen tiltrådte var bidraget én mia. kr.
Kenya får et erhvervssektorprogram til ca. 30 mio. kr. årligt.
Regeringens nye femårsplan for bistanden, sikkerhed, vækst og udvikling kan læses på www.um.dk hai

Connie må nøjes
*De nytiltrådte miljøminister Connie Hedegaard (K) skal næste år levere en nettobesparelse på 54 millioner kroner og har i alt 1,4 mia. kr. at gøre godt med.
Efter tre års besparelser skæres bevillingerne til natur og miljø i 2005 ned med yderligere 3,8 procent fra i år til 2005.
Besparelserne rammer især Miljøstyrelsen og Skov- og Naturstyrelsen.
93 årsværk forsvinder fra Miljøministeriet i løbet af 2005.
Der afsættes 50 mio. kr. ekstra til naturbeskyttelse. Denne pulje er øremærket til de såkaldte Natura 2000-områder, som EU i forvejen forpligter Danmark til at passe særligt godt på, og omtrent halvdelen af pengene kommer fra EU-kassen. hai

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu