Læsetid: 2 min.

Fogh klæder VK i drag

Op mod valget dølger regeringen sin barskhed bag bløde former
25. august 2004

Analyse
Forrige lørdag lod statsministeren sig hylde af et festafklædt publikum ved årets bøsse-lesbiske parade.
Anledningen var et forslag om homoseksuelle kirkevielser, som Anders Fogh Rasmussen siger, at han går ind for som privatperson, men ikke som statsminister.
At Fogh løber den politiske risiko, der kan ligge i at lade sig fotografere omgivet af transvestitter med trutmund, forklarede samfundsforskeren Johannes Andersen i weekendens Information med, at det netop kan være en del af en større profileringspakke, som også tæller regeringens miljø- og familiepolitik:
»Arbejderne gik over til Venstre på grund af indvandrerspørgsmålet – funktionærgruppen skal holdes med sådan noget her.«
De sidste halvårs opinionsmålinger har ikke været rare for VK-regeringen. Statsministeren har haft svært ved at tiltrække kvindelige vælgere, og regeringens hårde fremfærd på en række ’bløde områder’ – miljø, kultur, tolerance – har skubbet humanistiske borgerlige vælgere over i den radikale favn.
Det er baggrunden for, at Fogh og Bendt Bendtsen nu er ved dølge regeringens barskhed bag bløde, kvindelige former.

Henriette Kjær blev ved regeringsomdannelsen overfamiliemoder i en til hende sammenhæklet kludekåbe af ministerområder. Endnu mere markant blev den borgerligt besindige Connie Hedegaard gjort til miljøminister og fra førstedagen udstyret med en lille sæk ekstra penge.
Connie Hedegaard skjuler ikke sin uvilje mod regeringens tredje hjul – Dansk Folkeparti – men Pia Kjærsgaard udtrykte i mandagens Information forståelse for at lufte De Konservatives venstrefløj:
»Hvis den fløj tiltrækker flere radikale vælgere, har vi nået noget. Connie Hedegaard tiltrækker radikale – det tror jeg, hun gør. Det drejer sig om at fastholde flertallet VOK intakt.«
Samme hensyn præger det forslag til finanslov, som VK-spindoktorerne i dryp lader tilflyde venligtsindede medier. Berlingske Tidende kunne i går røbe, at »forskning, uddannelse og miljø samlet set tilføres fire en halv milliard over de næste fire år«.
Samlet set fire en halv milliard over fire år. I forhold til regeringens barske tidligere nedskæringer, er det pynt: Epauletter til at friske den luvslidte kjole med.
Ugebrevet Mandagmorgen kunne da også citere universitetsrektorer og forskere for, at de ekstra bevillinger, regeringen under pomp og fanfare vil tildele forskningen »knap nok kan være med til at fastholde status quo« og slet ikke er nok til at indfri EU-målsætningen om at investere tre procent af bruttonationalproduktet i forskning.

Hvis man vil se, hvor Fogh-regeringens hjerte sidder, skal man kigge efter dens tegnebog. Og det tegnebogen lækker de store skillinger til, er skattestoppet – hvis varighed hver dag markeres på Venstres hjemmeside, som om danmarkshistorien kan deles i et før og efter.
En bombastisk fastholdelse af skattestoppet giver kun Fogh en årlig halv procent at øge de offentlige udgifter. Den begrænsning lever han gerne med, for stoppet bliver hans største slagnummer i den kommende valgkamp. Men hvis han samtidig kan få det til at se ud til, at han også har været rundhåndet over de mærkesager, som S og R vil føre sig frem på – ja, så er det jo den rene magi.
Og hvem kan forlange mere af en statsminister?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her