Læsetid: 3 min.

Frankrig i GMO-krig

En gruppe franske landmænd støtter nu forsøg med genmodificerede organismer – til voldsom forbitrelse for Frankrigs grønne militante
19. august 2004

PARIS – Der har åbnet sig en ny front i striden om genmodificerede organismer i maden, efter at en gruppe radikale landmænd nu erklærer sig som tilhængere af eksperimenter med genmodificerede organismer på åbne marker.
På en majsmark tæt ved Marsat i Puy-de-Dôme-distriktet blev politiet nødt til at skride ind, da en af frontfigurene i den antiglobalistiske bevægelse, bonden José Bové, og 500 af hans tilhængere røg i totterne på en gruppe, der betegner sig selv som »frivillige landmænd og forskere, der går ind for GMO-test.«
Sammenstødet fandt sted på et tidspunkt, hvor der er stigende tegn på, at de franske myndigheder er begyndt at vakle i deres modstand mod forsøg med genmodificerede afgrøder på åbne marker. Frøene bliver i laboratorier fremdyrket til at være resistente mod bestemte skadedyr og ukrudtsmidler. Selv Frankrigs konservativt tænkende vinindustri meddelte for nogle uger siden, at den er åben over for de mulige fordele ved GMO.
Weekendens sammenstød, der resulterede i to arrestationer, er den første fysiske konfrontation mellem de to lejre. De franske anti-GMO aktivister nedtramper næsten hver eneste weekend nye agre med eksperimentelle afgrøder, men politiet griber sjældent ind, og de fleste konfrontationer har indtil videre kunnet holdes inden for retssalene. Frankrig er blevet en afgørende slagmark for tilhængere og modstandere af de genmodificerede organismer.

Bové på banen
Bové, der er tidligere talsmand for landbobevægelsen Confédération Paysanne, Bové, har opfordret sine tilhængere – der går under tilnavnet ’de frivillige mejetærskere’ – til at optrappe deres civile ulydighedskampagne forud for EU-kommissionens møde i efteråret, hvor der skal tages stilling til spørgsmålet.
Kommissionen, som i maj måned for første gang gav tilladelse til, at der blev plantet genmodificerede majsfrø, fremstillet af den schweiziske virksomhed Syngenta, er dybt splittet i spørgsmålet, og skal til november beslutte sig for, om man vil give den amerikanske kemigigant Monsanto lov til at sælge transgene NK603-majs i Europa.
Bové siger, at GMO-tilhængernes pludselige opdukken inden for landbruget, er et forsøg fra GMO-industriens side på at smykke sig med »græsrodsislæt« for at få folket over på sin side. Parlamentsmedlemmet Moisette Crosnier fra De Grønne siger: »80 procent af europæerne er imod GMO i deres mad og 75 procent af franskmændene er imod, at der bliver eksperimenteret på åbne marker. Vi bliver ved med at lægge pres på regeringen og minde den om folkets vilje.«
Indtil videre er der kun givet tilladelse til 21 forsøg med GMO-afgrøder på åbne marker på 48 parceller, der i alt omfatter 7,3 hektar jord.
»De frivillige mejetærskere« har stor opbakning fra græsrødderne og har overbevist 3.000 franske borgmestre om, at det er en god ide at forbyde GMO-forsøg i deres distrikt. En borgmester i Bax i departementet Haute Garonne bliver nu sagsøgt af præfekten i departementet, der vil forsøge at underkende hans bemyndigelse til GMO-dyrkning. Sidste år måtte Bové tilbringe seks uger i fængslet, fordi han havde deltaget i en ødelæggelsesaktion mod nogle GMO-afgrøder, og i næste uge skal han afhøres af politiet om en episode i slutningen af juli måned.
Pierre Pagesse står i spidsen for »De frivillige bønder og forskere, som går ind for GMO«. Han er bonde og administrerende direktør for den franske bioteknologiske virksomhed Biogemma. Han hævder, at han dannede gruppen, fordi »fortsat ødelæggelse af GMO-afgrøder giver Frankrigs konkurrenter gode kort på hånden«.
Han siger: »På denne måde vil det europæiske landbrug halte bagefter. Hvis man skal have et bæredygtigt landbrug, må man først og fremmest støtte bønderne.«
Selv om modstanden mod GMO nyder stor popularitet, hævder den franske landbrugsindustri og de franske videnskabsmænd, at det er en udvikling, som ikke kan stoppes. Den franske landbrugsminister har iværksat en offentlig høring over internettet, og en rapport fra det franske kontor for fødevaresikkerhed hævdede for nylig, at genmodificerede majs, bomuld, såvel som rødbeder og ris er godt for helbredet.

© The Independent og Information

*Oversat af Steen Lindorf Jensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her