Læsetid: 3 min.

Giften siver fra høfde 42

Fortidens synder har igen indhentet Cheminova på Harboøre Tange. Nye målinger viser, at insektgiften parathion siver ud ved høfde 42 i doser, som ingen kan kontrollere
4. august 2004

Mens feriegæster fra nær og fjern søger mod Vesterhavet for at køle sig af, er en ny miljøskandale under opsejling ved høfde 42 på Harboøre Tange. Insektgiften parathion – regnet som en af de mest giftige på markedet og i dag forbudt i Danmark – siver fra det omstridte depot ud i Vesterhavet og videre ind i Nissum Bredning.
Det viser en rapport, som politikerne i Ringkøbing Amtsråd fik i hænderne kort før de gik på sommerferie. Rapporten dokumenterer også, at giften i grænseoverskridende mængder rækker mere end 14 kilometer syd for høfde 42 – i nærheden af Bovbjerg Fyr: "Den eksisterende udsivning medfører koncentrationer af især parathion, som overstiger beskyttelsesniveauet. I et område der strækker sig fra mere end 14 km syd for høfde 42 og ind i Nissum Bredning er der risiko for både akut giftvirkning og kronisk påvirkning af økosystemet," hedder det i et notat dateret 10. juni 2004.
Parathion er et giftstof, der kan optages gennem huden og flere fagfolk, der har vurderet tallene, mener ligefrem, at der burde udstedes badeforbud på strækningen med øjeblikkelig virkning.
"Situationen er alvorlig," erkender civilingeniør Vibeke Frølich Lanzky, der er projektleder i Ringkøbing Amt med ansvar for høfde 42 og leder af gruppen af kemikere, biologer, geologer og ingeniører, der sammen med miljøstyrelsen og flere konsulentfirmaer står bag risikovurderingen:
"Det er korrekt, at indholdet af parathion er væsentligt højere, end vandkvalitetskravet tillader. Vi afventer nu politikernes afgørelse."
Eller som en anden af de embedsmand, der har haft med sagen at gøre, siger: "Vi holder alle sammen vejret, for sagen er politisk betændt. Men hvis man forestillede sig, at Arla-Foods sendte fem millioner liter mælk på gaden, og myndighederne fik mistanke om, at der i blot en af dem var koncentrationer af parathion, som dem der er målt i området ved Høfde 42 og ind i Nissum Bredning, så ville man ikke tøve et sekund med at trække samtlige kartoner ud af butikkerne."
"For mig er der ikke tvivl om, at vi må indhegne området ved høfde 42 hurtigst muligt," siger Ringkøbings Amtsborgmester Knud Munk Nielsen (V).

Tingene ude af kontrol
Som andre, der kender indholdet i rapporten, vil heller ikke han lade hverken børn eller børnebørn bade i vandet på de kilometer lange strækninger på begge sider af høfde 42.
"Vi overvejer situationen nøje i øjeblikket, men vi må nok erkende, at vi ikke kan eliminere problemet 100 procent," siger amtsborgmesteren. Han tilføjer, "at det vil være en miljøkatastrofe at forsøge og grave resterne af giftdepotet væk i dag."
"Måske er tingene ude af kontrol? Måske er problemerne af en sådan kaliber, at vi må erkende, at der ikke findes nogen løsning med den teknologi, der er til rådighed," siger borgmester Peter Gade (K) fra Thyholm.

Magtesløse
"Det hele ser lidt skræmmende ud men bekræfter blot, at vi er sårbare. I mere end 20 år har man forsøgt at ryste miljøskandalen fra høfde 42 af sig. Vi står magtesløse, når sådan noget dukker frem fra fortiden," siger kommunaldirektør, Arne Bay fra Thyborøn-Harboøre Kommune.
Uanset de politiske beslutninger har udsigten til at giften stoppes ringe udsigter. For selv om den tidligere miljøminister har tilbudt at betale halvdelen af de omkring 30 millioner, der skal til for at etablere en spunsløsning her og nu, som kan minimere udsivningen nogle år ud i fremtiden, så vil selv ikke den investering holde parathion-koncentrationen i Vesterhavet nede under vandkvalitetskravet.
Og Vibeke Frølich Lanzky vedstår da også, at en spunsløsning blot"køber tid", og at ny teknologi og forskning til måske trecifrede millionbeløb derfor hurtigt kan blive den næste bevilling, politikerne skal tage stilling til.
Høfde 42-problematikken kan dermed vise sig at være en alvorlig prøveklud for den nye miljøminister Connie Hedegaard. Og mens ministeren sætter sig ind i sagen, afventer politikerne i Vestjylland endnu en rapport om området ved høfde 42. hvor man har gennemført nye analyser for kviksølv. Hvad den viser, tør ingen gisne om. Historien om giftdepotet har tilsyneladende ingen ende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her