Læsetid: 5 min.

Globalt gennembrud?

Globalt? – Og i SF?
20. august 2004

Frie ord
Vel er der grund til at nære store forventninger til de profetiske evner, Herren eller Karl Marx eller slet og ret naturen har begavet Socialistisk Folkepartis miljøpolitiske ordfører Jørn Jespersen med, men at han i slutningen af sidste uge forudså den styrtsø af globale udfordringer til en virkelighedstro, årvågen dansk politiker (og avis!), som akkurat i denne uge skulle skylle op på de hjemlige strande, er dog nok at overvurdere selv Jespersens spådomskunst. Apropos de hjemlige strande vidste han for eksempel næppe for en uge siden, at Ritzaus Bureau i forgårs just skulle udsende følgende telegram:
»Havet vil æde Vestkysten – I løbet af de kommende 100 år kan sommerhuse, der nu ligger i første klitrække ved den jyske vestkyst, måske ende med at ligge på første revle. Som følge af den menneskeskabte drivhuseffekt vil vandstanden i verdenshavene stige med 50 cm, og da det også vil blæse mere, så de kraftigste højvander vil stige med yderligere 40 cm, vil der blive sat turbo på nedbrydningen af Vestkysten.«
Det skriver Nordjyske Stiftstidende.
»Vi forventer, at sandstrandene langs den nordjyske Vestkyst vil rykke 60-70 meter tilbage frem mod år 2100,« siger projektleder Bent Andersen fra Akademiet fra Tekniske Videnskaber (ATV), der har udarbejdet en analyse af, hvilke konsekvenser drivhuseffekten har for Danmark. Den højere vandstand vil ifølge Bent Andersen ikke kun true de dyre sommerhuse i første klitrække, men også havnebyerne, værdifulde naturområder og lavtliggende landbrugsarealer.«
Alligevel virker telegrammet nærmest som bestilt af den miljøpolitiske ordfører til at bekræfte, hvad han her i avisen i lørdags blev citeret for:
»SF skal ud af det politiske hængedynd og sætte en anderledes dagsorden. Slut med hverdagspolitik, leflen for bestemte samfundsgrupper, forloren folkelighed og populisme. Det nye grønne venstre skal ikke henvende sig til bestemte klasser eller samfundsgrupper, men til alle mennesker, som vil bekæmpe ulighed og uretfærdighed, lave verden om og sikre en grøn fremtid for os og vore efterkommere.«
Sådan lyder en forenkling af det debatoplæg, miljøordfører Jørn Jespersen har formuleret om ambitionen for et nyt, grønt og globalt SF. »Det grønne venstre er ikke en service- og interesseorganisation for bestemte grupper, men en samfundsforandrende kraft,« siger han.

Opgør med dogmer
Jørn Jespersen mener, at det er på tide, at partiet kigger sig selv i spejlet og gør op med de dogmer, der hviler som en tung dyne over partiet:
»Vi har brug for politisk lederskab. Det grønne venstre skal turde at gå foran og anvise de nødvendige og langsigtede løsninger. Også selv om de er upopulære. Vi skal lytte til mennesker, men ikke nødvendigvis give dem ret. Vi har også brug for eksperter og elite, fordi vi har brug for at blive klogere og vælge de rigtige løsninger. Men det afgørende kriterium for vurdering af eksperter er, om de arbejder i samfundets og helhedens interesse, eller om de stiller sig til rådighed for særinteresser.«
Han er godt klar over, at udspillet lugter lidt af kritik af den nuværende ledelse, men fastholder alligevel ambitionen:
»SF’s berettigelse som et grønt og socialistisk parti er at sætte de store globale og miljømæssige udfordringer på den danske politiske dagsorden. Vi kan ikke nøjes med at give vores bud på de samme hverdagsagtige spørgsmål, som alle de andre politiske partier også har bud på.«
Kære venner! I og uden for SF! I og uden for den såkaldte opposition! I og uden for den såkaldte venstrefløj! I og uden for den såkaldte kritiske medieverden, forskning og kunst! Det kan godt være at alt det der med det grønne og miljøet og drivhuseffekten og klimaændringerne og havenes vandstandsstigning og ressourcerne, der er ved at slippe op og lige pludselig slipper op (den billige olie og det brugbare vand for eksempel) og Golfstrømmen med sin varme, som lige så pludselig i en nært forestående fremtid også kan slippe op, hvad selv Pentagon ikke længere tør udelukke, og vores (og EU’s) stadig større træk på andre menneskers og andre verdensdeles og andre levende væseners og fremtidige generationers naturgoder med stadig større affaldsbjerge til følge for at sikre vores egen såkaldte økonomiske vækst og såkaldte beskæftigelse og såkaldte fremskridt, og økologien i det hele taget, for ikke at tale om naturen i sig selv, det billige skidt, alt sammen forekommer fjernt og abstrakt og ligegyldigt i forhold til alle de utroligt mange nære og hverdagslige bekymringer, politikerne og partierne og medierne og forskerne og kunstnerne er optaget af.
Men den dag sommerhusene er skyllet i Vesterhavet, bliver alt der med det grønne og miljøet og drivhuseffekten og så videre og så videre pludselig meget nært og til særdeles hverdagslige bekymringer.
Og så hjælper ingen kære Bjørn Lomborg længere. Så kommer alt det, Jørn Jespersen efterlyser, på dagsordenen, på mainstream-forsiderne, i de bedste sendetider hos de mest populære massemedier, ja, til debat på selv Hyggenyggenborg, også kaldet Christiansborg.
Især når det er de riges sommerhuse, der ligger ude på første revle.
Men skal vi andre virkelig bare fordrive ventetiden med at flytte lidt rundt på dækstolene på Titanic, indtil de rige begynder at beskæftige sig med virkeligheden? Kunne vi ikke selv allerede nu for alvor gå i gang med den? Uanset hvor elitær og upopulær og ufolkelig og udemokratisk virkeligheden end må virke?

Gennembrud?
Udelukkes kan det ikke, Jørn Jespersen i slutningen af sidste uge havde en vis viden om, at Det Europæiske Miljøagentur netop i denne uge ville udsende sin første rapport om de nære og særdeles hverdagslige konsekvenser og katastrofer for specielt europæiske (herunder danske) mennesker, unge som gamle, svage som stærke, de globale miljø- og klimaødelæggelser får.
Viden om, at nu også det amerikanske tidsskrift Business Week i denne uge ville udsende et dobbeltnummer om Global Warming under titlen »Why Business Is Taking It So Seriously« (Hvorfor erhvervslivet tager det så alvorligt), har SF’s miljøpolitiske ordfører dog ikke haft, da Informations artikel blev skrevet for en uge siden. Men når selv det amerikanske erhvervsliv tager det alvorligt og dele af dette liv lige frem er opskræmte, kunne vi her i Danmark vel også tillade os at tage det seriøst.
Står vi over for et globalt gennembrud?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her