Læsetid: 3 min.

’Had til USA er perverst selvhad’

USA og Europa har de samme problemer, mener forfatteren til den nye franske bog L’Odyssée américaine
30. august 2004

2. SEKTION (Studiestart 2004)

Antiamerika
»Had til Amerika kan i dag ikke være andet end den mest perverse form for selvhad.«
Således Den amerikanske odyssé af historikeren og journalisten Alexandre Adler, kolumnist ved radiostationen France-Culture
og medlem af ugemagasinet Le Figaros redaktionspanel.
I Le Nouvel Observateur forklarer han, hvad han mener.
»Under påskud af at gøre opmærksom på ’monstrøsiteter’, som spænder fra blegfede hamburgerædere over misbrug af CIA til en art frisat prometheussyndom, der angiveligt skulle være den aktuelle amerikanske politiks kendetegn, angriber man i virkeligheden den vestlige kultur. Der er ikke det samfunds- eller politiske problem – homoseksuelle ægteskaber, genmodificerede organismer eller De Grønnes rolle – der ikke får de samme spørgsmål til at rejse sig i USA og Frankrig. Vi lever i den samme verden, og at gøre Amerika til syndebuk er blot en bekvem måde at gøre sig selv til en tilsyneladende undtagelse på,« siger han – med adresse til det nok mest antiamerikanske land i Europa.
Adler afviser, at USA skulle være imperialistisk. USA støttede Franco, oberststyret og Pinochet, men alt dette »gør måske USA til en ind imellem brutal nation, en nation, der ind imellem er uvidende om resten af verden, og som ind imellem projicerer sine fordomme ud på den,« siger han.
»Men et imperium er et system, hvor loven sættes under en skæppe til fordel for militær dominans.« Imperiet er essentielt supra legem, hævet over loven. I USA’s historie sporer Adler snarere den modsatte tendens, en amerikansk tilbageholdenhed med at grundlægge et imperium.
»Amerikanerne har ikke forstand på herredømmesystemer uden for USA, og når de står over for dem, kommer disse i konflikt med deres opfattelse af loven. Hvis den ikke kan være lige for alle, mener de, at det land, der er under deres herredømme har krav på at genvinde sin suverænitet,« hævder han.

Ingen geopolitik
Adler medgiver ganske vist, at de nykonservative, der for tiden sidder på magten, har visse imperialistiske aspirationer. Men han kan ikke tage dem alvorligt.
»De nykonservatives rehabilitering af Roms antikke fortid forekommer mig lige så uægte som Hollywoods udgave af Ben Hur,« siger han til Nouvel Observateur.
Grundlæggende tror han, at de amerikanske værdier er uforenelige med imperiet. Dertil kommer, at USA tror på indenrigspolitikkens primat. »Bush har ikke nogen stor geopolitisk plan. Det irakiske eventyr afslører snarere hans egen lyst til at hævne sig på en stat, der har udfordret USA i ti år.«
England er mere imperia-listisk end USA, mener Adler og peger på de to landes forskellige adfærd i Irak som nyeste eksempel. Hvor englænderne i Irak viser sig i stand til at »genskabe imperiet med en håndfuld funktionærer og efterretningsagenter,« dér er amerikanerne ude af stand til det, fremhæver Adler.
Og ligesom Bismarck er de ude på at bruge deres magt, ikke til at dominere verden, men til at genoprette deres eget samfund.
Tilmed opstår der i stigende grad begrænsninger på supermagtens magt. USA må eksempelvis permanent appellere til japansk og kinesisk kapital for at finansiere sin gæld, fremhæver han.
Endelig mener Adler, at den amerikanske kulturimperialisme er langt svagere end den engelske ditto.
»Hvad angår Hollywoods drømmemaskine, så tvivler jeg på, at Schwarzeneggers film har nogen indflydelse på franskmændenes karakterer. Jeg er snarere slået af vores relative uimodtagelighed over for amerikanske værdier.«

*Alexandre Adler: L’Odyssée americaine. 17 euro. Grasset

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu