Læsetid: 2 min.

Heja Danmark!

25. august 2004

Spot
Citius, fortius, altius. De Olympiske Lege handler ikke længere bare om at være med, men om at vinde. Hvem kan løbe hurtigst, hvem er stærkest, hvem hopper højest.
Kampen om at være bedst foregår ikke blot på på det individuelle plan, men også nationerne imellem. Dagligt bliver der ført medaljestatistik, så man kan se, hvem der er OL’s stærkeste (og svageste) nationer, og ikke overraskende er det lande som USA, Kina, Rusland og Australien, der endnu engang topper statistikken over flest vundne medaljer.
I det selskab kan Danmark ikke være med. Skal vi konkurrere i medaljehøst på nationalt niveau, bliver vi nødt til at finde mere ydmyge rivaler, som eksempelvis vores to nordiske nabolande Sverige og Norge.
Her kniber det imidlertid også med Danmarks konkurrenceevne. Vi er efterhånden vant til, at svenskerne på trods af deres kun relativt beskedne større befolkning er markant bedre, når det gælder sport. Groft sagt så vinder svenskerne eller får medalje, når danskerne bliver nummer fem og syv. Sådan er det tilsyneladende, og vi kan vist lige så godt lære det først som sidst.

Men også vores irriterende, svine-rige lillebror stik nord, Norge, er bedre end os. Ved OL i Sydney i 2000 sluttede Norge på en uforskammet, udmærket 19. plads på medaljestatistikken lige efter Sverige, hele 11 pladser foran Danmark. Begge nationer vandt fire guldmedaljer og sluttede med henholdvis 12 og 10 medaljer, og i det selskab blegnede Danmarks to guldmedaljer, tre sølv og ene bronze jo en anelse.
Men i år er det anderledes. I år fører Danmark den inter-skandinaviske medaljekonkurrence med vores (indtil videre!) seks vundne medaljer, to flere end svenskerne og hele fire flere end nordmændene. Godt nok mener regnedrengene i den olympiske bevægelse, at en guldmedalje er mere værd end en sølv og en bronze (hvad er det for en måde at regne på!), så Danmark er nummer 34 på medaljestatistikken, mens Norge er nummer 26 og Sverige nummer 16, fordi de to lande har vundet henholdsvis to og tre guldmedaljer. Men det rykker ikke ved det faktum, at vi med rette kan betegne os som Nordens førende medalje-kannibaler ved disse lege.
Lad os håbe at placeringen holder ugen ud, så Danmark kan indtage positionen som olympisk mester i Norden. I hvert fald lige indtil om to år, når vintersports-legene i Torino går i gang.

*DR1, DR2, TV 2, TV 2 ZULU, OL, fra morgen til aften

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her