Læsetid: 3 min.

Hug til Lykketofts gyldne valgløfter

Socialdemokraternes trumfkort ved næste valg – billig børnepasning – får drøje hug af en af partiets unge stjerner, Hillerød-borgmester Nick Hækkerup. Han opfordrer Lykketoft til at skære i pension og børnecheck for de rige
12. august 2004

Gyldne løfter om markant billigere børnepasning til 1.000 kroner pr. barn er et helt urealistisk og uholdbart valgløfte til landets børnefamilier.
I stedet burde Socialdemokraternes formand, Mogens Lykketoft, skære i folkepensionen og børnechecken til rige borgere. Og Fogh-regeringens mislykkede besparelser på dagpengene burde gøres til socialdemokratisk politik.
Det mener én af de mest fremtrædende politikere i Socialdemokraternes bagland, Nick Hækkerup, borgmester i Hillerød.
»Jeg tør vædde med, at hvis jeg spurgte folk i Hillerød: Skal vi ikke have daginstitutionstakster på 1.000 kroner om måneden, så ville folk sige, det lyder sgu godt, Nick. Hvis jeg så spurgte dem: Tror I på, det er realistisk, så ville de sige: Nej, det ved vi godt ikke holder,« siger han.
Nick Hækkerup opfordrer i stedet S-ledelsen til at forbedre indholdet og hverdagen i vuggestuer og børnehaver. Det er simpelthen ikke økonomisk forsvarligt at sænke prisen på daginstitutioner så kraftigt, mener han. I Hillerød koster en plads i institution 3.100 kroner om måneden. Det ville koste Hillerød Kommune 60 millioner kroner at gennemføre S-forslaget om billigere børnepasning:

Urealistisk
»Hvor fanden er det realistiske i det her. Der tror jeg, folk er indrettet sådan, at så længe taksterne bliver holdt på kronen, så er det udmærket gået. De er jo ikke idioter,« siger Hillerød-borgmesteren. Samtidig med at han opfordrer partiets top til at droppe det centrale valgløfte, så anbefaler han i stedet Mogens Lykketoft nye områder, hvor der kan spares, så velfærdsstaten også kan overleve fremover.
Den faste folkepension, som i dag udbetales til alle uanset indkomst, er et godt sted at begynde, fordi antallet af pensionister fremover vil vokse fra 800.000 til 1,2 millioner, mener han: »Skulle man vælge mellem at tage lidt alle vegne eller tage fra de velstillede, så er folkepensionens grundbeløb et udmærket sted at starte. Hvis vi skal ændre folkepensionen, så tag fra mine forældre, som har arbejdet hele tiden, og som har god opsparing. Tag den fra mig. Det ville være urimeligt at tage fra de fattigste pensionister,« siger Hækkerup, som understreger, at politikerne først må forklare befolkningen, at der er ændringer på vej.

Børnecheck oplagt
Også børnechecken til rige borgere er »oplagt« at tage fat på, mener borgmesteren.
Når det gælder efterløn, så anbefaler også Nick Hækkerup partiet at gøre op med det gamle tabu. Den socialdemokratiske kronprinsesse Helle Thorning-Schmidt anbefalede i Information tirsdag at afskaffe efterløn som en ret for alle. Men formand Mogens Lykketoft kaldte opfordringen for »utidig«.
Borgmester Nick Hækkerup er uenig med Lykketoft: »Mit eget parti tør jo ikke gøre en skid efter efterlønssagen, fordi man jo godt ved, at der risikerer vi virkelig, at stemmer bevæger sig væk. Derfor får man slet ikke problematiseret det. Vælgerne og befolkningen er ikke dummere, end man sagtens kan have en nuanceret debat om de her ting. Og ved at møde den udfordring med dialog og svar, så får vi taget fat i problematikken og i den grundlæggende ubalance,« siger han og tilføjer, at efterlønnen skal bevares for dem, som virkelig er nedslidte.
Endelig bør Socialdemokraterne tage regeringens forslag til sig om at spare på dagpengene til de mest velstillede, siger borgmesteren.
»Det var jo helt absurd, at regeringen trak den besparelse på dagpengeydelsen tilbage, fordi det var en på alle måder rimelig besparelse. Jeg kan huske scenerne med en privat ingeniør, som viste sin lønseddel, hvor han fik 45.000 udbetalt og han skulle ned på 12.000. Okay – det er eddermaneme synd for dig, altså... Hvor er vi nået til, når vi efterfølgende har en regering, der siger, det kan vi godt forstå. Så er alle forsøg på at knalde forventningsgabet ned lukket,« siger Nick Hækkerup.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu