Læsetid: 3 min.

Hva’ så Skaaaanderbooorg

’Hva så’ Skaaaaaaaanderborg,’ lyder det flere gange fra scenekanten. Tja, hva’ så – så ikke så meget, kunne man fristes til at sige, hvis man hovedsageligt var taget til Skanderborg Festival for musikkens skyld. Men det var langt de fleste nu heller ikke, for det er ’festen’, der er i centrum i den jyske bøgeskov
9. august 2004

Tømmermænd
I går sluttede Skanderborg Festival for 25. gang. Og sikken en fest, der har været sol, musik og fadøl – og der er blevet grinet og snakket og scoret og horet.
Og hva’ så, fristes man til at spørge?
Ja, hva’ så? Ikke så meget – kunne man fristes til at svare, men »ikke så meget« er måske også godt nok, når det gælder Skanderborg.

Smukt
På Skanderborg er det nemlig først og fremmest ’Festen’, det drejer sig om. Og festet er der blevet af de cirka 30.000 gæster og frivillige, af hvem de sidste netop nu så småt vågner op efter den sidste rus på »Danmarks Smukkeste Festival« - som festivalledelsen siger igen og igen, til kvalmegrænsen er nået – og så siger de det igen. Som om de var blevet hjernevasket, men måske er de det også.
For gu’ er det smukt derude under himlen og bøgetræerne, når natten falder på, og bands som D.A.D eller TV-2 får hele flokken til at skråle med, eller et stort og begejstret publikum tager røven på Nephew ved at blive ved med at synge omkvædet igen og igen, da de spiller radiohittet »Movieklip«. Der er blevet festet igennem til tonerne af en lang række bands – fra Shubidua og Sugababes til Swan Lee, Tue West, Hothouse Flowers, Pink Beth Hart og Pet Shop Boys og Nik og Jay, der alle er blevet skyllet ned med i omegnen af et par hundrede tusinde liter øl i den bagende sol.
Og trods det store alkoholindtag, så er det allermest slående på Skanderborg Festivalen den gode stemning, hvor den antydning af aggresivitet og potentielle øretæver, man normalt kan finde, når mange mennesker har drukket tæt og længe totalt fraværende.
Stemningen er udpræget venlig, folkelig og kommende-hinanden ved. Når folk en gang imellem uundgåeligt bumler ind i hinanden eller træder hinanden over fødderne, er det smil og undskyld, der udveksles – aldrig en velplaceret skarp albue eller et ondt ord.

Kampen om publikum
Så er man til fællesbadning, fællestisning, fællessang og fællesskab i det hele taget, så er Skanderborg-festivalen stedet.Det er ikke fordi, at musikken på Skanderborg ikke betyder noget – den er bare ikke det vigtigste. Her er det hyggen, samværet og festen, der er i centrum og musikken, der danner en selvfølgelig ikke uvæsentlig ramme.
Derfor kan Team Easy On med Bobby, Pim og Henning Primdahl lørdag formiddag på hovedscenen, Bøgescenen, trække lige så mange mennesker, som den amerikanske popstjerne Pink kunne aftenen inden.
Og det cyklende tv-holds publikum er et taknemmeligt et af slagsen – de griner og klapper selv af vittigheden om »Hvad er det, der er hvidt, når man kaster det op og gult, når det landet på jorden« – der bliver fortalt to gange.
Publikum er glade, for de ved, at der er pay-off i form af fællessangen om »Touren«.
Da vinderen af dette års Starfighter derimod spiller på samme scene tre kvarter senere, er der næsten ingen mennesker tilbage. De, der er sidder der mest for at spise lidt sen frokost eller nyde solen– nogle med ryggen til scenen – mens venner af bandet kommer med opmuntrende tilråb og dans foran scenen.
Men som en flok frivillige i alderen 40-50 år, der både rummer en festival-jomfru og en der har været med i 14 år siger:
Så har musik-programmet »virkelig« skuffet – især lørdag aften, hvor Pet Shop Boys, Sanne Salomonsen og Swan Lee var hovednavnene.
Alligevel giver de festivalen generelt 100 på en selvudnævnt skal fra et til 100, for som festivalgængerne i Skanderborg siger, så er det samværet og festen, der tæller mest, når der skal gøres op.

FAKTA
Skanderborg Festival
*Da den første Skanderborg Festival blev afholdt den 5. juli 1980 var det en en-dags festival med gratis entré. Otte bands spillede for cirka 600 mennesker, indtil det druknede i regn og musikken måtte stoppe to timer før beregnet, da der var vand i PA-systemet. 21 frivillige. 25 år senere er festivalen vokset til 30.000 gæster og frivillige.
*I 2003 deltog der i løbet af festivalugen ca. 170 artister og orkestre og mere end ca. 45.000 publikummer, medhjælpere, gæster og musikere deltog i festen.
Kilde www.smukfest.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her