Læsetid: 2 min.

Ikon på et oprør

Finn Ejnar Madsen er død, 61 år
30. august 2004

Nekrolog
Også for kommende generationer vil billedet af en lidt forfinet ung mand i jakke og slips ved siden Københavns Universitets mægtige rektor, Mogens Fog, symbolisere ungdomsoprørets og ’68-ge-nerationens entre på den danske scene.
Den unge grosserersøn, der erobrede talerstolen ved Universitetets årsfest og tordnede mod overklassens universitet og for solidaritet med arbejderklassen, var den dengang 25 årige stud. psyk. Finn Ejnar Madsen.
Finn Ejnar Madsen blev med et slag landskendt og arbejdede i pagt med tiden for
Vietnambevægelsen og for revolutionen, men måtte i 1970 lide den tort at blive tilbageholdt med et antal Molotovcocktails med knallertbenzin, der angiveligt skulle anvendes til kamp mod imperalismen under de Verdensbanks-demonstrationer, der blev én af de væsentligste folkelige manifestationer i 70’ernes Danmark.
Kampen for revolutionen vandt ingen sympati hos den dommer, der udmålte et års fængsel som en passende straf for forberedelserne til væbnet kamp i København.
Efter opholdet i Vridsløse stiftede Finn Ejnar Madsen den Proletariske Friskole, hvor børn og unge skulle optrænes som en særlig revolutionær fortrop. En kreds af forældre bakkede op og sendte deres poder til skolen, der trakterede ungerne med en uskøn blanding af maoistisk propaganda og paramilitær træning. Finn Ejnar Madsens lørdagsskole er senere ukærligt skildret i en dansk spillefilm, Det store flip, og er på sæt og vis et glimrende eksempel på, hvor svært det er at forstå en svunden tid i bakspejlets klare, men dog vinklede lys. I pagt med vor tid stablede en kreds af Finn Ejnar Madsens forhenværende poder sig op i Berlingske Tidende i 2004 og anklagede såvel den gamle revolutionsforkæmper som forældrene for vanrøgt. Finn Ejner Madsens svar var, at hensynet til revolutionen vægtede mest, og at han i øvrigt nu betragtede sig selv som undertrykt snarere end revolutionær.
Finn Ejnar Madsen brugte årtierne efter friskolen på at udøve sit fag, psykologien, på en række hospitaler men bevarede det politiske engagement. I 1992 stiftede han Arbejdsløshedspartiet, hvis mærkesag var en form for arbejdsfordeling, så arbejdet blev fordelt mellem alle, der ønskede at arbejde. Efter terrorangrebet på World Trade Center i New York dukkede Finn Ejnar Madsen op igen og opfordrede regeringen til ikke at slutte op om USA’s krigsførelse mod de muslimske lande, men følge en vej, der kunne mindske polariseringen mellem muslimer og kristne i Danmark.
Som så ofte før måtte Finn Ejnar Madsen sande, at det er nemmere at stille krav og udsende resolutioner end at skabe faktiske resultater, og at hans skæbne var at være symbol for en generation og et oprør og ikke at være menneske, der kunne udmåle sin egen indsats i konkrete gennemførte initiativer. Gudskelov vil nogen måske mene.
Finn Ejnar Madsen døde efter kort tids sygdom og blev 61 år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her