Læsetid: 3 min.

’Indstuderet tortur i Guantanamo-lejren’

Løsladte fanger beretter i en ny rapport om mishandlinger og seksuelle ydmygelser i fangelejren i Guantanamo Bay
5. august 2004

Guantanamo
WASHINGTON/LONDON – Adskillige fanger i Guantanamo Bay er blevet underkastet tortur og seksuel ydmygelse i stil med dem, der blev praktiseret i Abu Ghraib-fængslet. Bl. a. blev fangerne tvunget til at posere nøgne, simulere sex med hinanden, imens de blev hånet af nøgne kvindelige amerikanske soldater. Flere af mishandlingerne blev desuden videofilmet.
Sådan lyder påstandene i en ny undersøgelsesrapport, der i går blev offentligjort af den amerikanske menneskerets-NGO, Centre for Constitutional Rights (CCR).
Rapporten bygger på afhøringer af tidligere Guantanamo-fanger, heriblandt tre britiske statsborgere, og på samtaler med læger, der har undersøgt og talt med de pågældende fanger. Den giver en detaljeret skildring af den brutale, men nøje indstuderede forhørspraksis i den amerikanske fangelejr, hvor mishandlinger blev udmålt efter en vurdering af, hvordan de kunne få »maksimal effekt«. Fanger med konservativ muslimsk baggrund blev således hyppigst udsat for seksuel ydmygelse og mishandling, hvorimod fanger med mere vestligt præget baggrund hyppigst blev udsat for isolationsfængslinger og fysisk mishandling.
Af CCR’s rapport fremgår også, at fangerne måtte opleve deres islamiske tro blive udsat for systematisk forhånelse. »Det var en klar politik at forsøge at tvinge fangerne til opgive deres religion,« hedder det.
Rapporten omtaler endvidere tilfælde, hvor fanger under afhøring fik indsprøjtninger med ukendte medikamenter, og hvor de fik besked på, at de kun ville få medicin, hvis de samarbejdede med forhørslederne.
Sir Menzies Campell, udenrigsordfører for De Liberale Demokrater, udtaler i en kommentar: »Rapportens påstande er overordentlig ubehagelig læsning. Hvis de er sande, er det fuldkommen uacceptabelt. De amerikanske myndigheder mener ikke, at Genève-konventionen gælder i Guantanamo Bay, men har sagt, at de vil overholde den. Men dette tyder på så eklatante krænkelser, at det er uundgåeligt at drage paralleller til Abu Ghraib-fængslet i Irak.«
Fem britiske fanger blev løsladt fra Guantanamo Bay i marts, efter at alle anklager mod dem var frafaldet. Fire sidder tilbage. Heraf har to angiveligt måttet sidde totalt isolationsfængset i over et år.

Nye ramaskrig
Rapporten er forfattet for CCR af en gruppe britiske og amerikanske advokater og forventes at udløse nye ramaskrig over det amerikanske militærs måde at behande sine fanger på. Efterforskere er aktuelt i gang med at klarlægge omfanget af dokumenterede mishandlinger i Abu Ghraib-fængslet vest for Bagdad, hvor mandlige fanger blev mishandlet, torteret og seksuelt ydmyget af deres amerikanske fangevogtere. I den forbindelse efterforskes også en række dødsfald blandt fanger i det amerikanske militærs varetægt.
En faktor, der knytter Guantanamo Bay sammen med Abu Ghraib er general Geoffrey Miller, der var lejrkommandant for Guantanamo Bay, før han i august 2003 rejste til Irak, hvor han fik overdraget ledelsen af Abu Ghraib-fængslet. Miller fortalte angiveligt sin stab, at det var hans hensigt at gøre det irakiske fængsel til USA’ mest effektive indsamlingscentral for efterretninger og »gitmoisere operationerne« på stedet (Gitmo er amerikansk soldaterslang for Guantanamo Bay, red.).
Den nye rapports påstande harmonerer på flere punkter med de beskyldninger, som frigivne fanger fra andre lande har fremsat.
Tidligere denne uge hævdede to franske eksfanger over for dagbladet Libération, at de var blevet fysisk og seksuelt mishandlet, tisset på og nægtet lægehjælp under deres ophold i Guantanamo Bay. Nizar Sassi og Mourad Benchellali påstod desuden, at halvt nøgne kvindelige fangevogtere afhørte fanger af mellemøstlig oprindelse og tvang disse til at til at se på pornofilm.
Og tirsdag stod yderligere en britisk fange fra Guantanamo Bay frem og påstod, at han var blevet afhørt i timevis, imens han blev holdt bundet som en hund til en jernring i gulvet. Under ed udtalte Tarek Dergoul, at han var blevet slået, bagbundet »som et dyr«, beskudt med en peberspraypistol og fået sit hoved tvunget ned i en toiletkumme. Han påstod endvidere, at hele den brutale seance var blevet videofilmet.

© The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her