Læsetid: 2 min.

’Irak-fanger blev udsat for tortur’

De danske soldater i Irak har overtrådt torturkonventionen, mener en af Danmarks førende eksperter i tortur
5. august 2004

Danmark
De danske soldater i Camp Eden har helt klart forbrudt sig mod FN’s torturkonvention. Det mener en af landets førende eksperter i tortur, professor dr. med. Bent Sørensen, der har været mangeårigt medlem af både FN’s Komite mod Tortur og Europarådets Komite til Forebyggelse af Tortur.
Den 37-årige efterretningsofficer Annemette Hommel beskyldes bl.a. for at have nægtet en fange at drikke samt for at lade fanger sidde i stressende stillinger på gulvet i forbindelse med afhøring. Forsvarets Auditørkorps undersøger i øjeblikket beskyldningerne, der tirsdag førte til, at fire af Camp Edens fem chefer blev hastehjemkaldt, efter det blev klart, at lejrledelsen i flere måneder havde kendt til problemerne med fangebehandlingen.

Betingelser opfyldt
»Der er fire ting, der skal være opfyldt for, at man kan tale om torturã, siger Bent Sørensen.
»Mishandlingen skal ske med fortsæt, altså med vilje. Der skal være et formål; f.eks at indhente oplysninger. Den skal udøves af en officielt ansat person, og endelig skal det være meningen, at personen skal påføres svær fysisk smerte eller psykisk lidelse. Efter min mening er alle fire betingelser opfyldt, når det drejer sig om de danske soldaters behandling af irakiske fanger,« siger Bent Sørensen, der nu er lægefaglig konsulent i Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre.
»Der er næppe tvivl om, at fangerne blev udsat for denne behandling med vilje, og at den havde til formål at trække oplysninger ud af dem. Det var efter alt at dømme også meningen, at behandlingenskulle påføre fangerne smerte og ubehag og der er jo heller ikke tvivl om, at den involverede officer er en offentlig ansat person«, siger han.
Bent Sørensen har meget svært ved at forestille sig, at Forsvarets Auditørkorps kan komme uden om at konkludere, at FN’s torturkonvention er overtrådt i en eller anden grad.
»Hvor alvorlig situationen er afhænger selvfølgelig af, hvor længe fangerne har været uden vand, og hvor længe de har måttet side i smertefulde stillinger,« siger han.
»Der er jo forskel på at blive nægtet et glas vand, hvis man lige har fået et. Og der er også forskel på, om man befinder sig i et rum med 18 eller 44 grader.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her