Læsetid: 2 min.

Irakere vil ikke kæmpe mod irakere

Et stort antal irakere har forladt sikkerhedsstyrkerne og nationalgarden, fordi de ikke vil kæmpe mod deres landsmænd, siger irakiske kilder. Både soldater og politifolk fortæller dog om dødstrusler og vold fra Mehdi-militsen
18. august 2004

Udsigten til at kæmpe mod sine landsmænd i skyggen af den for shiamuslimer så hellige Imam Ali-moské i Najaf har fået flere end 100 medlemmer af den irakiske nationalgarde og en hel bataljon irakiske soldater til at forlade deres job, siger flere embedsmænd i det irakiske forsvarsministerium, som Knight Ridder Newspapers har talt med. Hverken amerikanske embedsmænd eller embedsmænd fra den irakiske overgangsregering vil dog bekræfte tilbagetrædelserne.
»Vi modtog en rapport om, at en hel bataljon (i Najaf) nedlagde deres våben,« siger en højtstående embedsmand i ministeriet under forudsætning af, at hans navn ikke offentliggøres.
»Vi forventede, at det ville ske, og vi forventer, at det vil ske igen og igen,« fortsatte han.
Flere irakiske oberster – flere af dem veteraner fra det tidligere regime – som Knight Ridder Newspapers talte med i forsvarsministeriet, rystede på hovedet ved tanken om, at irakere kæmper mod irakere på hellig jord. Flere sagde, at de ville sige op på stedet, hvis de modtog ordre om at tage til Najaf.
»Jeg er parat til at kæmpe for mit lands uafhængighed og for mit lands stabilitet,« sagde en oberstløjtnant. »Men jeg vil ikke kæmpe mod mine egne landsmænd.«
En officer fortalte at hans bror – en løjtnant – sagde op samme dag, som han blev indkaldt.
»De er mine landsmænd. Hvorfor skulle jeg kæmpe mod nogen, bare fordi de har en anden mening om landets fremtid?« sagde officeren.

Trusler på livet
Men ikke alle opfatter al-Sadrs Mehdi-hær som blot ’folk af en anden mening’. Khalid Ali, en sergent ved en nationalgarde-base tæt ved Bagdad-bydelen Sadr City, fortæller, at han og hans kolleger har modtaget dødstrusler fra Mehdi-militsen. Personligt anser han militsen for ansvarlig for drabene på to af sine familiemedlemmer.
»Der er bekymring over, hvad der sker i Najaf, fordi de fleste, som arbejder her, er shiitter, og de er bekymrede over, hvad der sker med helligdommene,« siger han og påpeger, at han skelner mellem at kæmpe mod andre irakere og mod militsfolkene.
»Vi kæmper ikke mod vores brødre, vi kæmper mod de folk, som saboterer vores land. Mehdi-militsen er ikke shiitter, de er sabotører,« siger han, men bliver afbrudt af den amerikanske løjtnant Vermon Sparkmon, da han skal til at svare på et spørgsmål om de mange irakiske soldater og nationalgardefolk, der har sagt op.
»Der er visse ting, som du ikke kan diskutere. Hvis nogen stiller dét spørgsmål, så er det ... sådan ... klassificeret,« siger Sparkmon.

Halshugger politifolk
Blandt politifolkene i Najaf er det ikke blevet ved dødstruslerne. Da
nyhedsbureauet Reuters besøger
Najafs politichef, Ghalib al-Jezairy, havde Mehdi-militsfolk netop
kidnappet hans 80 år gamle far og slæbt ham gennem gaderne, efter at de havde banket al-Jezairys brødre til de besvimede.
I alt er 40 af al-Jezairys mænd blevet dræbt, og flere af dem er blevet halshugget og skændet.
»Halshugger politiet folk? Dette er barbarisk. De trænger ind i folks hjem og dræber politifolkenes familiemedlemmer. For 30 minutter siden blev nogle andre slagtet,« fortæller politichefen fra sin stærkt bevogtede politistation.
Ikke mange politifolk bevæger sig særlig langt væk fra stationen, rapporterer Reuters.
»Mange politifolk er blevet halshugget og brændt,« forklarer al-Jezairy, mens en gruppe tilfangetagne militsfolk bliver bragt ind på stationen.
Kun få dage forinden lykkedes det politiet at fængsle 300 militsfolk, men nye, unge mænd slutter sig dagligt til Mehdi-militsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her