Læsetid: 3 min.

Japansk a-kraft i modvind

Japans atomvåbenindustri, som i forvejen er rystet efter en række skandaler, er igen kommet under hård kritik, efter at en ulykke kostede fire arbejdere livet og sårede syv andre
11. august 2004

11 japanske arbejdere, der var beskæftiget hos en underentreprenør, der er ansvarlig for vedligeholdelsen af Mihamas atomkraftværk, blev ramt af damp, da der opstod en lækage i en rørledning i en reaktor, der er næsten 30 år gammel, og der har tidligere været en alvorlig ulykke på atomkraftværket i 1991.
Det japanske fjernsyn viste billeder fra den revnede og rustne rørledning, som leder vandet, der er opvarmet til over 200 grader fra reaktor-turbinen. Dampen fra den ødelagte rørledning fyldte pludselig reaktorbygningens anden etage. De 11 tilskadekomne blev skoldede og har fået lungeproblemer, men er sluppet for radioaktive forbrændinger.
»Medarbejderne styrtede skrigende ind i kantinen. Jeg samlede alt det is, jeg kunne finde ned i en beholder og gav det til dem. Jeg ved ikke præcist, hvad der skete. Det er første gang i de 14 år, jeg har arbejdet her, at der er sket sådan en ulykke,« sagde en 65 årig kantinemedarbejder på atomkraftværket til Kyodo Nyhederne.
Regeringens Atomkrafts- og Industrisikkerhedsråd fik hurtigt organiseret en pressekonference for at forsikre de bekymrede indbyggere i Mihama, der ligger 300 kilometer vest for Tokyo, om at der var styr på radioaktiviteten, og at det ikke ville blive nødvendigt med evakueringer. Virksomhedsledelsen for atomkraftværket har forsøgt at nedtone ulykken i de lokale medier og har hævdet, at lækagen »ikke er enestående for atomkraftværker«.

Atomkraft og jordskælv
Fuji Yosaku, der er direktør for Kansai Electric Power Company, der byggede atomkraftværket, nejede og bukkede og undskyldte for ulykken og kondolerede familierne til de fire døde mænd.
Yosaka sagde, at han ville »arbejde hårdt« for at finde årsagen til den ødelagte rørledning for at undgå gentagelser i fremtiden. Men ulykken og oplysninger i den japanske presse om, at ledende medarbejdere fra Kansai Power ikke kan huske, hvornår rørledningen sidst er blevet inspiceret, har igen rejst uro om sikkerheden i den japanske atomvåbenindustri og om Japans voksende afhængighed af atomkraft.
Japan har kun meget få naturressourcer, og er meget afhængig af olie fra det ustabile mellemøstlige område. Japan går for øjeblikket mod den globale trend og fastfryser eller afvikler atomkraftprojekter. Landets 52 reaktorer, der hovedsageligt er baseret på let vand, inkluderer også verdens største atomkraftværk Kashiwazaki-Kariwa på Vestkysten, og de forsyner allerede landet med 35 procent af landets elektricitet, og regeringen sigter på at komme op på 40 procent i slutningen af dette årti i et forsøg på at leve op til Kyoto Protokollens forpligtelser.

Ramt af skandaler
Mange af atomkraftværkerne er ved at blive gamle og er blevet bygget på aktive jordskælvsforskydninger i et af verdens mest farlige, seismiske områder; mange af anlæggene mødes med stigende modstand fra de lokale borgergrupper. Ulykken kommer mindre end fem år efter en ulykke på et atomkraftværk, der forarbejder uran i Tokaimura, 120 kilometer nordøst fra Tokyo, som dræbte to mennesker og udsatte mere end 600 andre for stråling og som tvang myndighederne til evakuering af det omgivende område. En efterfølgende undersøgelse afslørede, at dårligt uddannede arbejdere havde blandet uran i stålspande.
I 2002 udsattes industrien for den værste skandale, da regeringen beordrede en lukning af 17 reaktorer, som blev styret af Japans anden atomkraftgigant, Tokyo Electric Power (Tepco), efter at den havde indrømmet at have tiet om problemer og lagt hindringer i vejen for inspektioner. Afsløringerne tvang Tepcos øverste ledelse til at træde tilbage og førte til en ophedet debat om industriens fremtid. Reaktorerne blev først taget i brug igen sidste forår, efter at regeringen havde advaret om at lukningerne ville forårsage blackouts i de varme sommermåneder.
Sidste sommer udbrød der brand på et atomkraftværk, der var taget ud af drift tæt ved Tsurugas omking 300 kilometer vest for Tokyo.
Aileen Mioko Smith, som er direktør for den japanske miljøgruppe Green Action siger, at det sidste uheld viser, at industrien ikke har lært af Tokaimura, og at den nylige liberalisering af industrien gør situationen farligere.
»Myndighederne og ejerne af atomkraftværkerne prøver at forlænge tiden mellem inspektionsbesøgene, fordi jo mere du inspicerer, jo længere tid er atomkraftværket lukket ned, og desto flere penge mister de. De har skåret drastisk ned på inspektioner. Tilhængerne siger, at industrien både kan fungere sikkert og samtidig være økonomisk rentabel, men man kan ikke gøre begge ting på en gang,« siger Aileen Mioko Smith, og fortsætter:
»Alene udgifterne til oprydning af atomaffaldet beløber sig op til otte trillion yen (435 millioner danske kroner); en regning, som man forventer bliver givet videre til forbrugerne. Den sidste ulykke skal nok komme til at skabe flere problemer for industrien.«

© Independent og Information

*Oversat af Steen Lindorf Jensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her