Læsetid: 3 min.

Klassekamp

Et nostalgisk kultursammenstød med Lenin og Lennon, A. P. Møller og Anker Jørgensen – og Brøndby i spil
28. august 2004

På museum
Udenfor var to murere i gang med at give facaden til Arbejdermuseet et friskere udseende. Man kan kende det på de røde faner. Inden for er nye lokaler i kælderen, men med ovenlys, netop taget i brug. Al jord fra kælderen skulle køres ud med små trillebører. Hårdt arbejde.
Det har betydet, at den høje Lenin-statue er flyttet fra forgården til baggården. »A working class hero is something to be,« sang John Lennon i sin tid – mange år efter Lenin.
Ombygningen er støttet af bl.a. A.P. Møllers og Hustru Mc-Kinney Møllers Fond. Det kan virke lettere ironisk, når den første udstiller er bladtegneren Herluf Bidstrup, der havde en indædt indignation mod rige kapitalister. Men på den anden side… når Che Guevara-filmen netop har haft premiere i glamourøs Hollywood-stil, er det, som om historien har lagt et nådigt skær over noget, som var engang, og som forekom enkelt i sit udgangspunkt – de fattige mod de rige – men var mere komplekst end som så.

Værst tænkeligt
Vor entre er den værste tænkelige. Det pressemøde, vi troede at skulle dække, fandt sted to dage tidligere. En tegning ved Herluf Bidstrup af en rigmand, der fodrer sin hund med egen hale, er tegnet af Storm P., bliver vi – pinligt! – belært om, og til overmål støder vi i døren på skribenten Bent Blüdnikow, venstrefløjskritiker par excellence, og geråder akut ud i hed diskussion om fløjens forhold til Sovjet. Vi bliver ikke færdige.
Museumsinspektør Hanne Abildgaard, som har arrangeret udstillingen, udlægger tegningerne.
»Her er en, Bidstrup tegnede under besættelsen,« siger hun. »Kredsløb« hedder det – og viser, hvordan krøluld fra en madras bliver til cigar og kaffe og erstatningsslik og til sidst krøluld i en ny divan.«
Bidstrup tegnede for Social-Demokraten i 30’erne og 40’erne, hvor han blev kåret som læsernes yndlingsmedarbejder. Dagen efter befrielsen gik han over på det kommunistiske Land & Folk.

Arbejdsløs rigmand
– Tror du, Bidstrups tegninger har noget at sige unge i dag?
»Jeg vil tro, at dem, der handler om krig og fred plus dem om USA’s rolle og om den fremvoksende racisme i 80’erne står sig,« vurderer Hanne Abildgaard.
Tegneren havde for øvrigt også et kæmpe publikum i Sovjet og Kina. Så sent som i 2002 udkom en Bidstrup-bog i Kina.
En anden tegning viser en rigmand i dyr bil, som lader sig køre til socialkontoret, hvor han hæver understøttelse. Han er jo arbejdsløs.
»Her ser man Hartling, Hækkerup, Krag og Gert Petersen i dametøj,« fortsætter vore cicerone. (Hartling som dydsmønster, Gert P. med flowerpower-simili.)

Fantastisk tegner
Og her er Anker Jørgensen, kunne man tilføje. Ikke på en tegning, men såmænd i egen person. Han har lige set udstillingen.
– Anker Jørgensen, hvad synes du om Herluf Bidstrup i dag?
»Han er en fantastisk tegner, næppe overgået af nogen, og han prægede jo den avis, jeg holdt af, Social-Demokraten.«
– Har han bevaret sin kraft?
»Det synes jeg, men jeg synes også, han har skudt for hårdt.«
– Det har vel næppe huet dig, at han gik over til Land & Folk?
»Selvfølgelig ikke. Jeg bliver jo lidt fortvivlet, når nogle mistede tålmodigheden med den lange, demokratiske proces og gik over på den yderste venstrefløj.«
– Men har du en forståelse for, at det skete?
»Ikke en forståelse, men nok en forklaring,« slutter den tidligere statsminister.

Nutidens murer
Uden for museet er murer og SiD-medlem Nicolaj Watson endnu i gang med facaden. Han kender ikke Bidstrups tegninger, men regner med måske at se dem.
– Har klassekampen stadig aktualitet?
»Der er jo kommet nye generationer til, og vi forhandler i højere grad individuelt,« siger han. »Alt det med arbejdskampe var mere noget i gamle dage.«
– Der har da ellers lige været én. Den med Brøndby og de andre fodboldklubber…
»Jamen, den holdt jo da heller
ikke så længe.«

*Herluf Bidstrup – Satire og humor. Arbejdermuseet. Dgl. 10-16. Til 28. mar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her