Læsetid: 2 min.

Konference trues af fiasko

Najaf kom også til at dominere sidstedagen for den irakiske Nationalkongres
18. august 2004

Oprørslederen Moqtada al-Sadr inviterede i går både pave Johannes Paul den Anden og en delegation udpeget af den igangværende nationale kongres til Najaf for at mægle mellem hans Mehdi-milits og de amerikanske og irakiske styrker.
»Vi byder pavens og Vatikanets tilbud velkommen, og vi inviterer ham til at løse krisen,« sagde al-Sadrs talsmand Ahmed al-Shaibani ifølge AFP som reaktion på, at Vatikanet mandag havde tilbudt at mægle i konflikten.
Mens det stadig er uklart, hvornår og hvordan paven har tænkt sig at mægle, fløj en otte mand stor delegation, udpeget på den nationale kongres i Bagdad, i går til Najaf.
»Dette er ikke en forhandling. Det er en venligsindet mission for at overbringe et budskab fra den nationale konference,« sagde lederen af delegationen, sheik Hussein al-Sadr, der er i familie med Moqtada al-Sadr.
»Vi ønsker at forandre Mehdi-hæren til en politisk organisation og evakuere Imam Ali-moskeen ved at love ikke at retsforfølge dem, som har søgt tilflugt der.«
Delegationen var i løbet af dagen blev beskåret fra 60 til otte, og ruten ad landevejen ændret til en luftrute på grund af forlydender om, at delegationen ville blive angrebet på vej til mæglingsmødet.

Konference i fare
Dermed kom Najaf til også på konferencens sidstedag at overskygge de planlagte diskussioner om Iraks fremtid. De omkring 1.300 delegerede skulle efter planen vælge 81 personer til en 100-mand stor nationalforsamling. De resterende pladser er på forhånd givet til de 19 personer fra det nu opløste Irakiske Regeringsråd, som ikke fik en plads i Allawis regering. Imidlertid opstod der i løbet af i går så store uoverensstemmelser om selve valgproceduren, at afstemningen blev udskudt til i dag, fortalte konferencens arrangører i går aftes ifølge Reuters.
Ifølge valgproceduren skal de delegerede fra de forskellige grupperinger – islamister, sekulære, kurdere, arabere osv. – hver lave en liste over hvem, de ønsker på de 81 pladser, hvorefter der stemmes om listerne. Den liste, der kan samle 51 procent af stemmerne, vinder. De regler har fået flere hundrede delegerede til at true med at forlade konferencen, idet de mener, at proceduren favoriserer de store etablerede partier og ikke giver minoriteter, organisationer og religiøse grupper tilstrækkelig mulighed for at få indflydelse. I stedet ønsker de, at der skal stemmes om hver enkelt kandidat.
»De førende politiske grupperinger har domineret konferencen og har allerede udarbejdet deres lister til sammensætning af nationalrådet,« siger Aziz al-Yasseri fra Den Nationaldemokratiske Bevægelse ifølge AFP.
»Det afviser vi, og hvis det ikke bliver behandlet i dag, så vil hele konferencen falde sammen, og jeg vil udvandre, og hundredvis af andre vil følge mig.«
Konferencens arrangører har nu indvilliget i at se på problemet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her