Læsetid: 3 min.

Kortere sagt

30. august 2004


Kultfigur begår mesterværk
*Siden han dukkede op med Screaming Trees for snart 20 år siden, er sangeren Mark Lanegan gået sine egne sære veje ude i rockens periferi og dér skabt en håndfuld inspirerede outsider-værker, der om ikke andet har skaffet ham stensikker kultstatus. Og selvom det sikkert ikke er helt lige så trygt som en fed bankkonto, kan man i sit stille sind ikke andet end glædes over, at han findes, især når man
udsættes for hans seneste udspil, Bubblegum, en sonisk frydefuld og gen-
nemført atmosfærisk gave fra start til slut. I et krydsfelt mellem sådan cirka Tom Waits, Nick Cave og Johnny Cash skaber han noget af det mest prægnante og lytteværdige indenfor skyggerocken p.t.
At Lanegan er en stor, stor sanger turde fremgå af det faktum, at han er indforskrevet som mikrofonbetvinger i Queens of the Stone Age, men vi foretrækker ham ubetinget på egen hånd. Det skader ikke sagen, at han her synger to duetter med den guddommelige PJ Harvey, mens musikere fra Velvet Revolver, Ween, Eleven og Twilight Singers står i kø for at komme til at give en hånd på dette mesterligt underspillede stykke Americana, én af sommerens mest høreværdige udgivelser og et absolut højdepunkt i Lanegans solokarriere!-lyn

Mark Lanegan: Bubblegum (Beggars Banquet/Playground) www.marklanegan.com

Mondænt lydtapet
*Der spændes stilistisk vidt og bredt – lidt ’jazz’, lidt easy, lidt latin, lidt lounge, lidt blaxploitation-soundtrack – på Chasing The Scorpion’s Tail, soloprojektet fra rytmegeneratoren Alex Puddus hånd efter opløsningen af den kommercielt succesfulde duo Puddu Varano. Der i øvrigt sluttede på toppen, idet dens sidste album – Time To Grow – var duoens bedste. Puddu har her
samlet et stort ensemble, kaldet The Butterfly Collectors: Ni mand i alt gør
de sig i tidstypisk lounge lizard-musik, der i den grad trækker på de sidste ti års genbrugsklicheer, at det ender som mondænt lydtapet. Bagstræberisk, så det hugger, tilmed.
Det er behageligt nok at lytte til, men ikke ligefrem noget, der får én til at spidse øren. Og så er det et par usædvanligt karakterløse vokalister Puddu har støvet op i form af Adrian Wilding og Mette Lindberg. Det har længe undret undertegnede hvor præcis charmen ligger ved denne her udynamiske musikform, der har vundet så vid udbredelse, men det hænger vel sammen med generation x’ernes generelle tryghedsnarkomani og sære nostalgi efter tresserne og halvfjerdserne, som de tager sig ud i mange af periodens møgfilm. -lyn

Alex Puddu & The Butterfly Collectors: Chasing The Scorpion’s Tail (April/VME) www.aprilrecords.com Udkommer i dag.

Fantasiforladt fidus-rock
*Det musikalske svar på denne verdens mest fantasiforladte og mindst udfordrende ni-til-fire job hedder Big Fat Snake, fem granvoksne mænd, der over 13 albums på lige så mange år ikke har taget en ærlig chance eller er fremkommet med skyggen af en original ide. I stedet genbru-ges i det uendelige U.S.-rockens mest nedslidte klicheer tilsat en lind strøm af rungende tomme tekster. Summen er det mest deprimerende boogie-muzak, man kan komme i nærheden af på den del af den danske scene, hvor man åh så gerne ville være født i i det der hersens USA. At gruppen så har lemmingetække nok til at sælge vognlæs af deres patetiske udgivelser, gør dem til hvad? (Svar: DK’s svar på Status Quo.)
Musikerne er kompetente, jo vist; de har såmænd været så længe i faget, at de har en nedslående forudsigelig standardløsning på hver en problemstilling. Hvad Big Fat Snake til gengæld ikke formår, er, at skrive substantielle sange, lave fantasifulde arrangementer eller spille med noget, der bare minder om gnist. Var de håndværkere, ville vi med glæde bede dem fikse taget på vort hus, men da de nu engang er musikere, vil vi mindeligt bede til, at de ikke oftere forvilder sig ind i vort cd-drev med deres frastødende fidus-rock. -lyn

*Big Fat Snake: More Fire (CMC/EMI) www.bigfatsnake.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her