Læsetid: 3 min.

KULTUR - OVERBLIK

3. august 2004

Kommerciel radio vinder indpas
*Når danskere mellem 12 og 49 år tænder for radioen, vælger godt halvdelen at tone ind på de kommercielle kanaler, skriver Ritzau. Ifølge nye tal fra Gallup overgår de kommercielle radiostationer nu Danmarks Radio i den kommercielt attraktive aldersgruppe. »Godt 90 procent af vores annoncører er interesseret i aldersgruppen 12-49, så det er dejligt at kunne fortælle, at de kommercielle stationer nu er større end Danmarks Radio i denne aldersgruppe,« siger Jim Receveur, der er direktør for Radio 100 FM, i en pressemeddelelse.
Selv om det hovedsageligt er folk under 50, der foretrækker kommerciel radio, har stationerne også forbedret deres samlede andel af radiolytning i Danmark. En lytterandel på 34,2 procent til kommerciel radio er således det højeste niveau målt siden 1997. msk

Børnebogspris til dansk forfatter
*Nordisk Børnebogspris bliver i år tildelt den danske forfatter Lene Kaaberbøl for romanerne i serien Skammerens børn.
Lene Kaaberbøls fantastiske romaner handler om kampen mellem det gode og onde og viser, at sammenhold er et godt våben med vold, tyranni og despoti.
De fire bøger i serien er Skammerens datter fra 2000, Skammertegnet fra 2001, Slangens gave fra 2002 og senest Skammerkrigen, der udkom i 2003.
Nordisk Børnebogspris er blevet uddelt af Nordisk Skolebibliotekarforening siden 1985, og dermed er Lene Kaaberbøl den 20. nordiske forfatter, der får æren af at modtage prisen. Prisen består af et diplom og et unika kunstværk, der i år er udført af keramikeren Karen-Lisbeth Rasmussen. Den uddeles 27. august under en konference om nordisk børnelitteratur. msk

Mankell anklages for plagiat
*Krimikongen Henning Mankell, der er Sveriges bedst sælgende forfatter, er blevet anklaget for at plagiere den islandske forfatter Arnaldur Indridasons krimi, Kvinde i grønt.
Bag beskyldningerne står det hollandske forlag A.W. Bruna, der påstår, at Mankell har stjålet ideer til sin seneste bog, Händelser om hösten, fra Indridasons.
I begge romaner dukker nogle knoglerester op, der stammer fra et drab begået under Anden Verdenskrig, og løsningen af gåden i de to krimier er ligeledes påfaldende ens, mener forlaget.
Henning Mankell siger ifølge Dagens Nyheter, at han aldrig har læst Indridasons bøger og forlaget har på den baggrund opgivet at gå videre med anklagerne. msk

Mona Lisa mor til fem
*I fire århundreder har historikere diskuteret Leonardo Da Vincis Mona Lisas sande identitet og budt på alt fra kunstnerens mor til en prostitueret fra Firenze. Nu mener en italiener endelig at have opklaret mysteriet. Ifølge The Daily Telegraph var Mona Lisas rette navn Lisa Gherardini, hun var gift med en rig handelsmand og mor til fem.
Den italienske lærer fra Firenze har brugt 25 år af sit liv på at sammenføre byens arkiver og mener at have fundet klare beviser for, at Leonardo Da Vincis familie var tæt knyttet til Francesco del Giocondo, som giftede sig med Lisa Gherardini i 1495.
Han bekræfter dermed den italienske biograf Giorgio Vasaris tese fra år 1550, om at Mona Lisa var gift med den rige silkehandler. Det er også grunden til at maleriet tidligere er blevet kaldt La Gioconda, skriver Aftenposten. msk

Nye danske ungdomsfilm
*To af bogmarkedets store ungdomssucceser pt. bliver nu levendegjort på det store lærred. Det drejer sig om Jane Tellers Intet og Englekraft af Bente Clod.
Det er produktionsselskabet Thura Film A/S, der netop har indgået en optionsaftale om rettighederne til at filmatisere bøgerne.
»De unge er svære at nå ud til, fordi de ofte foretrækker Hollywood-blockbusterfilm. Derfor skal der noget helt særligt til at tiltrække de unges opmærksomhed. Det særlige har både Englekraft og Intet,« siger filmproducent Michael Obel ifølge Ritzau en pressemeddelelse. msk

Flere tager i Tivoli
*Det dårlige sommervejr har ikke just været befordrende for tilstrømningen til Tivoli. Men nu ser det endelig ud til, at stemningen er ved at vende.
Besøgstallene for juli viser, at 11.000 flere gik igennem tælleapparaterne i år i forhold til samme måned sidste år. I alt 809.000 mennesker besøgte den gamle have i juli i år, og det bringer besøgstallet op på 2.281.000 gæster i sæsonen 2004, hvilket er 47.000 flere end i 2003. Tilgangen tilskrives et stort salg af årskort, den
nye dæmoniske rutschebane samt et godt fredagsrock-
program. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her