Læsetid: 3 min.

Manglende handleevne

17. august 2004

SÆRLIGT HABIL er hun måske ikke – men er hun ligefrem inhabil? Sådan er det aktuelt at spørge om en nyudnævnt politiker.
Det hele startede ellers med sving af dannebrog. Over syv spalter kunne Berlingske på sin forside i fredags udbrøle:
»Dansk triumf i EU – Fischer Boel ny kommissær for landbruget«.
Derefter er begejstringen bøjet nedad. Politiske kolleger og fagkyndige har ladet medierne tilflyde den bedømmelse, at Mariann Fischer Boels udnævnelse til embedet snarere skyldes hendes svagheder end hendes styrker. Og nu kommer det frem, at hun tænkeligt er diskvalificeret af inhabilitet – i bastant juridisk forstand. Defineret i Juridisk Ordbog som »manglende handleevne« som følge af »at være part i en sag eller blot stå i et vist nærmere forhold til parterne eller blot have en interesse i sagens udfald«.

AV, DET LYDER ikke rart for en ophøjet kommissær, og det er det heller ikke. Problemet synes at være kommet bag på statsministeren.
Det kan nærlæses i en fåret pressemeddelelse fra hans ministerium. Her er det uldne bræg i sin helhed:
»Enhedslisten har rejst spørgsmålet om den indstillede danske EU-kommissær Mariann Fischer Boels habilitet i forhold til EU-traktatens regler om udøvelse af erhvervsmæssig virksomhed. I den forbindelse udtaler Statsministeriet:
’Statsministeriet er – og har selvsagt været – opmærksom på de regler, der gælder for kommissærer. Det gælder også EU-traktatens bestemmelser om, at Kommissionens medlemmer ikke, så længe deres tjeneste varer, må udøve nogen anden – lønnet eller ulønnet – erhvervsmæssig virksomhed. Det er Statsministeriets opfattelse, at Fischer Boels ejerskab af en landbrugsejendom, som hun ikke modtager erhvervsmæssig indkomst fra, ikke er ensbetydende med at udøve erhvervsmæssig virksomhed i traktatens forstand. Men det er et spørgsmål, som Kommissionen i sidste ende tager stilling til’.«

LÆG MÆRKE til det lille »selvsagt«, som i magtens sprog hyppigt anvendes, når noget netop ikke er selvsagt. Pointen i meddelelsen er, at statsministeren ikke på forhånd har afklaret Boels habilitet med kommissionsformand Barroso. Hvis Fogh havde sikret sig, at der ikke var et problem, ville teksten juble det ud. Men nej.
Sagen er, at Fischer Boel er godsejer. Hun ejer godset Østergaard i Munkebo på Fyn. Det indbringer hende årligt 446.000 kr. i direkte EU-støtte.
Når Statsministeriet i sin snirklede sætningsstrøm hævder, at hun alligevel ikke »modtager erhvervsmæssig indkomst«, er det en underforstået henvisning til, at ejendommen drives af hendes mand, Hans Laurids.
Jotak, men efter EU-reglerne er det ejeren – som altså er Mariann – der modtager pengene. Og selv i herskabelig husholdning er årlige 446.000 kr. da en sjat. Og kan hun lade være med at skæve til den, når – eller hvis – hun som kommissær skal foreslå landbrugsordninger?

FOR SLET IKKE at tale om den interesse, hun har i, hvordan EU sætter priser på de enkelte landbrugsvarer. Også her har hun og hendes mand noget i klemme.
Det er tankevækkende, at der først efter Boels ophøjelse til europæisk hverv kommer fokus på hendes interessekonflikter. Sålænge hun ’bare’ var minister for dansk landbrug, nåh ja… Plejer storbønder ikke at være det? Vi er vant til, at det er landbrugets egne folk, der bestemmer, hvor meget de vil malke statens yver.
Mere overordnet kan man spørge, hvor alvorligt man overhovedet kan tage Venstres løfte om at afvikle landbrugsstøtten. Det er med indfrielsen af det tilsagn som med ørkenens luftspejling: Jo tættere man kommer, des fjernere er den. Partiet – og dets siamesiske tvilling, Dansk Landbrug – er så nedsunkne i subsidier, at de ikke magter at svuppe sig fri.
Hvis Kommissionen vælger at holde sig for næsen og ingen odeur ænse i Boels dobbeltstilling, er det givet, at EU-Parlamentet i sin granskning af hende – forud for sin stillingtagen til Barrosos kommissærhold – vil udmuge så meget skidt, som det kan få på skovlen. Det er en del af Parlamentets jagt på magt.
Og Ritt Bjerregaard kan fortælle Boel noget om, hvor meget det på forhånd svækker en kommissærs handleevne at have vakt Parlamentets misnøje.

dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her