Læsetid: 3 min.

’Miljøet kommer til at koste’

Danmarks fremtidige klimapolitik skal tage udgangspunkt i en faglig debat med højt til loftet. Men indsatsen kommer til at koste, siger miljøminister Connie Hedegaard
26. august 2004

Miljø
Skrækvisioner om oversvømmelser og hedebølger bliver modtaget med ro i sindet af miljøminister, Connie Hedegaard (K), som dog opfordrer til at udvise rettidig omhu. Ministeren mener, at tiden er inde til at lægge en langsigtet klimastrategi, der fokuserer på tiden efter Kyoto-aftalens udløb i 2012.
»Hvis man vil påvirke den proces, skal man allerede nu begynde at spille ind med visioner og prioriteringer. Derfor vil jeg i løbet af kort tid nedsætte et ’roundtable’ med kompetente folk fra forskellige organisationer, der forhåbentlig kan lægge deres kasketter uden for døren, så vi kan få en fordomsfri drøftelse af, hvilke mål vil skal sætte os efter 2012,« siger Connie Hedegaard.
Ministeren sender dermed et signal om, at Danmark bør spille en betydelig rolle, når der skal debatteres klima med de tunge drenge i EU. Den indflydelse kan bedst opnås, hvis man tager fat på langsigtede strategier, der kan udformes på baggrund af en debat ’med højt til loftet’, mener ministeren.
Hun vil i første omgang ikke komme med konkrete bud på, hvilke områder der skal under behandling, men hun tilkendegiver, at køb af CO2-kvoter ikke fungerer som eneste strategi for at begrænse drivhusgasser.
»Det er fint, at der er et kvotesystem, og at der kan handles, men dette er ikke noget, vi kan klare alene ved at agere i alle mulige andre sammenhænge. Det sidste jeg har hørt er, at Rusland er på vej til at tage Kyoto-spørgsmålet op i Dumaen, og når de forhåbentlig tilslutter sig, vil det være vældig afgørende og interessant for det globale miljø,« siger Connie Hedegaard.
Ud over at sætte sin lid til danske eksperters visioner for fremtiden og russiske magthaveres vilje til Kyoto, vil miljøministeren se til, at planlæggere og beslutningstagere i både den offentlige og den private sektor i Danmark, bliver klædt bedst muligt på, til at håndtere fremtidige klimaændringer. Derfor udsender Miljøministeriet i løbet af de næste par uger et temahæfte med gode råd om tilpasning til de klimaændringer, der er uundgåelige.
»Vi prøver at inspirere til debatten om at indtænke disse ting ude omkring, hvor folk planlægger havne, byer, kloakering, eller hvad det kan være, og prøve at tage højde for de ting, vi ved, vil komme, uanset om vi laver verdens mest fantastiske klimapolitik i morgen,« siger miljøministeren.
Den ny miljøminister er på det rene med, at hun med klimapolitikken og Danmarks mål om at begrænse CO2-udslippet har overtaget et af de helt tunge områder:
»Det er en meget stor udfordring at få dette gjort så samfundsøkonomisk som muligt, og jeg tror ikke, at vi skal foregøgle den danske befolkning, at det ikke er noget, vi kommer til at mærke. Der er på mange måder en pris at betale for vores livsform, også i form af nationale tiltag, men det er ikke seriøst, hvis jeg sætter procenter eller penge på efter tre uger som minister,« siger hun.
– Du har sagt, at Danmark ikke ligefrem er foran tidsplanen eller overopfylder klimamålene, er det en tilkendegivelse af, at vi hidtil ikke har været helt gode nok?
»Det er først og fremmest en tilkendegivelse af, at også danskerne skal forstå, at det her er ikke noget, der går væk. Med de stærke forpligtelser, Danmark har påtaget sig i forhold til Kyoto, vil der i de kommende år igen og igen komme fokus på, om vi når de mål, og på, hvordan vi kan blive bedre til at opfylde dem,« siger Connie Hedegaard.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu